TEŠKO UBOJSTVO

Mladiću koji je ubio oca na spavanju 7 godina zatvora: Sud primijenio naročito olakotne okolnosti

Ubojstvo je pokušao prikriti inscenirajući provalu, ali se ubrzo slomio i priznao ubojstvo

Igor Vukadinović

 Robert Fajt/Cropix

Igor Vukadinović (22), mladić koji je vlastitog oca na smrt zatukao na spavanju prije dvije godine, na Županijskom sudu u Karlovcu je osuđen na sedam godina zatvora, odnosno ispod zakonskog minimuma zbog olakotnih okolnosti. Bio je, naime, optužen za kazneno djelo teškog ubojstva, jer ga je tužiteljstvo teretilo da je oca ubio na podmukao i okrutan način, te mu je prijetila dugogodišnja kazna zatvora. Iz tog razloga, javili su danas iz Županijskog državnog odvjetništva, podnijeli su žalbu na presudu Županijskog suda.

image

Kuća obitelji Vukadinović u Rapainu Klancu nedaleko Brinja u kojoj je usred noći sin ubio oca

Robert Fajt/Cropix

- Optuženik je proglašen krivim da je 8. srpnja 2021. godine, u obiteljskoj kući na području Općine Brinje, nakon svađe s tada 52-godišnjim ocem, u nakani da ga usmrti i nakon što se uvjerio da je njegov otac legao u krevet. Svjestan da je zbog zdravstvenog stanja teže pokretan i da se u ležećem položaju nije u mogućnosti adekvatno oduprijeti napadu, alatom ga je više puta udario u predjelu glave. Oštećeni 52-godišnjak zadobio je višestruke ozljede od kojih je preminuo na mjestu događaja, podsjećaju u Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu.

Županijski sud u Karlovcu osudio je optuženika na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina zbog počinjenog kaznenog djela teškog ubojstva, ali uz primjenu članaka zakona koji dozvoljava "naročito olakotne okolnosti" za ublažavanje kazne.

- Državno odvjetništvo je podnijelo žalbu zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka i zbog odluke suda o kazni. Državno odvjetništvo smatra da je sud odlukom o kazni počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka, kao i da je izrečena kazna zatvora u trajanju od sedam godina preblaga kazna, jer se tako izrečenom kaznom ne pokazuje dovoljan stupanj društvene osude za ovako teško kazneno djelo, niti je primjerena osobi optuženika. Državno odvjetništvo smatra i da nije bilo uvjeta za primjenu odredbi o ublažavanju kazne s obzirom na utvrđene otegotne okolnosti koje se odnose na okolnosti počinjenog kaznenog djela, kao i na ponašanje optuženika nakon počinjenog djela - smatraju u tužiteljstvu.

image

Privodjenje Igora Vukadinovića

Robert Fajt/Cropix

Podsjetimo, on je živio s ocem i mlađom sestricom u zajedničkom domaćinstvu, a otac je bio teški obiteljski zlostavljač. Ranije ih je napustila i majka i otišla raditi u Njemačku, zapravo pobjegavši od nasilnika, a nakon što se udala starija sestra, on je ostao "čuvati" mlađu sestru od oca alkoholičara. Ubojstvo je pokušao prikriti inscenirajući provalu, ali se ubrzo slomio i priznao ubojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:28