SMRT U ĆELIJI

Mladić (21) pronađen mrtav u dubrovačkom zatvoru, istražuju se uzroci tragedije: Otkriveno i zašto je bio iza rešetaka

Naši izvori nas uvjeravaju kako na tijelu zatvorenika nisu nađeni nikakvi tragovi fizičkog nasilja
 Tonći Plazibat/Cropix

Iz Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa i uprave RH potvrđeno nam je kako je tijekom prosinca 2023. godine u Zatvoru u Dubrovniku preminula jedna osoba lišena slobode, koja je u navedeni Zatvor zaprimljena u statusu istražnog zatvorenika, piše Slobodna Dalmacija.

Iz istog su Ministarstva odgovorili i kako je, sukladno profesionalnoj praksi i propisanoj proceduri tijelo preminule osobe upućeno na sudsko-medicinsku obdukciju i toksikološko vještačenje. No naglasili su da ”uvažavajući činjenicu kako podaci o osobama lišene slobode predstavljaju službenu i profesionalnu tajnu, sukladno relevantnim odredbama Zakona o izvršavanju kazne zatvora”, ostale detalje nažalost nisu u mogućnosti dostaviti.

Međutim, iz pouzdanih nam je izvora neslužbeno potvrđeno kako je osoba koja je preminula tijekom boravka u dubrovačkom zatvoru kao istražni zatvorenik bio instalater grijanja Lj. K. zvani ”Cobra” (21), inače hrvatski i državljanin BiH. Naši izvori nas uvjeravaju kako na tijelu zatvorenika nisu nađeni nikakvi tragovi fizičkog nasilja, a nakon obavljene obdukcije od strane ovlaštenog sudskog patologa Opće bolnice Dubrovnik uzorci tkiva su izuzeti i poslani na toksikološko vještačenje u referentni Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu iz kojeg se još uvijek očekuju nalazi.

U istražnom se zatvoru nalazio temeljem rješenja suca istrage dubrovačkog Županijskog suda zbog osnovane sumnje da je svibnja 2023. godine s još tri osumnjičene osobe na području doline Neretve sudjelovao u počinjenju kaznenog djela razbojništva na štetu starice (76) iz Opuzena i njezine kćeri s prebivalištem u SAD. Teretio se da je tom prigodom, provalivši u staričinu kuću zajedno s godinu dana starijim državljaninom BiH uz uporabu sile nad staricom načinili veću materijalnu štetu, odnosno da su prisvojili 65 tisuća US dolara, tri tisuće eura i dva zlatna lančića.

image
Zeljko Tutnjevic/Cropix

Dok su oni boravili u staričinom stanu, stražu su ispred kuće držala dvojica BiH- državljana starih 23 i 35 godina, nakon čega su se svi udaljili, a s izuzetkom Cobre svi su još uvijek nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Također, uspjeli smo doznati i zanimljiv podatak kako su provalnici novac pronašli u ladici ispod kreveta, ali i da su pretražujući stan tu ladicu izvukli samo do pola. No, mještani Opuzena, ali i istražitelji navode kako su u dnu ladice ostavili gotovo istovjetan iznos dolara koje je kćerka d iz SAD oznakama slala majci koja, međutim, kao znatan broj starijih osoba nije imala previše povjerenja u banke te je novac čuvala na ”provjerenom mjestu”.

No, tijekom provedbe kriminalističke, ali i pravosudne istrage, utvrđena je i sumnja da je ”Cobra” još listopada 2022. godine, ali taj put kao pojedinac, počinio tešku krađu na štetu iste starice i tom prilikom ukrao 31 tisuću kuna i 60 eura te šest ručnih satova i jedan fotoaparat. Recimo i to kako je preminuli zatvorenik podrijetlom iz Posušja, ali smo doznali da je prošle godine prijavio prebivalište u mjestu Stablina kod Ploča, gdje je živio u nevjenčanoj zajednici sa sestrom jednog od preostalih osumnjičenika.

Recimo i to kako je za dvojicom sudionika kaznenih djela, inače državljana Bosne i Hercegovine, navodno s područja Dervente, zbog nedostupnosti hrvatskom pravosuđu raspisana potraga, dok se još dvojica nalaze u istražnom zatvoru u Dubrovniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:54