UHIĆENJE U ČAKOVCU

Maloljetna Rumunjka prosila u bolnici i lažno prikupljala donacije: Novac su joj oduzeli, a nju smjestili u Dom

‘Lažna prikupljanja donacija izvrstan su paravan za činjenje kaznenih djela protiv imovine‘, poručuju iz policije

Uhićenje/ Ilustracija

Maloljetna rumunjska državljanka zatečena je prošlog petka oko 11 sati u prizemlju županijske bolnice u Čakovcu kako prosi. Za policiju je ona time zapravo narušavala javni red i mir jer je "od prolaznika prikupljala novčana sredstva lažno prikazujući da su namijenjena gluhim, nijemim, siromašnim i tjelesno potlačenim osobama", odnosno navela je da prikuplja novac za ‘Nacionalnu udrugu za gluhe i tjelesno potlačene ljude i za siromašnu djecu‘. A s obzirom na to da na teritoriju Lijepe naše boravi bez pratnje roditelja, smještena je u Dom za odgoj i obrazovanje u Zagrebu.

- Čakovečki policajci od maloljetnice oduzeli su protupravno prikupljeni novac te ju uhitili i priveli u policijsku postaju. Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je maloljetna rumunjska državljanka počinila prekršaj prosjačenja iz čl. 11. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te je protiv nje podnijet optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu. Pošto je maloljetnica boravila na području Republike Hrvatske bez pratnje roditelja, rješenjem Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područnog ureda Čakovec dodijeljen joj je skrbnik te je smještena u Dom za odgoj i obrazovanje u Zagrebu - kažu iz međimurske policije. Ujedno upozoravaju opetovano građane da se u posljednjih nekoliko tjedana na području Međimurske županije, Čakovca i Preloga, pojavljuju osobe koje prikupljaju donacije za razne udruge osoba s invaliditetom te se pritom lažno predstavljaju uz predočenje lažnih iskaznica.

- Naglašavamo, kako su lažna prikupljanja donacija izvrstan paravan za činjenje kaznenih djela protiv imovine. Tako je na području Čakovca početkom rujna ove godine nepoznati mlađi muškarac prišao 21-godišnjakinji, predstavljajući se kao gluha osoba te pritom tražeći novčanu donaciju. Nakon što mu je oštećena predala manji novčani iznos, iskoristio je prigodu te joj iz novčanika ukrao nekoliko stotina eura. Također, slični slučajevi prikupljanja lažnih donacija i pritom činjenja kaznenih djela, evidentirani su, zaključuju iz PU međimurske, i na području grada Varaždina te okolnim županijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:57