BUKTINJA U OSIJEKU

Istražni zatvor za uhićenog vlasnika (72) tvrtke u kojoj je izbio megapožar; Odvjetnik: ‘Kao da živimo u emiratu!‘

Naš branjenik je dao neopozivu ostavku na poziciju direktora Drave International, dakle on nema apsolutno ni teoretski mogućnost da ponovi kazneno djelo

Zvonko Bede

 Vlado Kos/Cropix

Zvonku Bedeu, vlasnik tvrtke Drava International i njegovoj dvojici suradnika zaduženih za gospodarenje otpadom, odnosno protupožarnu zaštitu, sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od utjecaja na svjedoke, čime je prihvaćen prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku, koje Bedea i suradnik sumnjiči da su počinili kaznena djela teško kazneno djelo protiv okoliša, ugrožavanje okoliša postrojenjem i dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Sumnjiči ih se zbog velikog požara koji je na otvorenom skladištu otpadne plastike u Dravi International izbio 4. listopada 2023. godine.

- Određen je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana protiv sve trojice osumnjičenika, radi opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, objavio je sudac Davor Mitrović, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku. Ovakvom odlukom nezadovoljni su Bedeovi branitelji, Mate Matić i Dubravka Krklec, osobito iz razloga jer je Bede podnio ostavku na funkciju direktora tvrtke.

- Bio sam uvjeren da se nalazim na Županijskom sudu u Osijeku gdje vrijede pravna pravila i standardi i da jednostavne ne možete izbjeći da ih akceptirate. Međutim, ostavlja se dojam kao da se nalazimo u emiratu, gdje je emir unaprijed donio neku odluku, a to je vrlo, vrlo loš osjećaj, rekao je Matić nakon istražnog ročišta.

Podnio ostavku

- Naš branjenik je ovdje dao neopozivu ostavku na poziciju direktora Drave International, dakle on nema apsolutno ni teoretski mogućnost da na bilo koji način počini ili ponovi kazneno djelo. Međutim, sud je očito već unaprijed imao zauzet stav i donesenu odluku, pa se osjećate beskorisno i gubite vrijeme. Ne znam što nam još treba učiniti da hrvatsko pravosuđe profunkcionira. Uložit ćemo žalbu, ali nemam puno optimizma s obzirom na ovakav način postavljanja hrvatskog pravosuđa. Njemu se određuje zbog opasnosti od ponavljanja, a on to nikako ne može učiniti, jer više nije na funkciji. To su nevjerojatni apsurdi. Sud je taj koji mora poštivati pravila i držati se zakona. Ovako se gubi smisao, istaknuo je Matić, dok je Krklec dodala kako je „obrana nudila mjere opreza i određivanje istražnog zatvora u domu jer je riječ o osobi s navršene 72 godine, kojima se samo u iznimnim situacijama određuje istražni zatvor.”

- Kada govorimo o svjedocima, radi se o jednom bivšem zaposleniku Drave International koja je njih i prijavljivala, dakle na njega je naprosto nemoguće utjecati, zatim o dva pripadnika vatrogasne postrojbe i jednom zaposleniku gradskog Vodovoda. Naša stranka, znači, ni na koji način ne može utjecati na osobe koje nisu s njim u nikakvom ovisnom, ekonomskom niti bilo kakvom drugom odnosu. Da je htio, mogao je kroz tri i pol mjeseca, koliko je prošlo od požara, davno posložiti svoju situaciju i poboljšati si poziciju u daljnjem postupku. Ovo je posve neosnovano, kazala je Krklec, koja je prije dva dana rekla i kako je Bede još ranije ukazao na okolnosti izbijanja požara zbog prerezane žice u ogradi tvrtke, sumnjajući da mu je požar podmetnut.

Novo vještačenje

- To je sumnja s obzirom na okolnosti koje se prethodile događaju, odnosno prerezanu žicu na ogradi tvrtke, kao i činjenicu da se požar širio pravocrtno, što bi upućivalo da nije nastao od samozapaljenja, kako to tvrdi optužba. Zatražit ćemo vještačenje neovisnog stručnjaka, a mi još uvijek nemamo potvrđeno koje su to radnje dovele do požara, a da su to radnje našeg branjenika, istaknula je Krklec. Osumnjičenici su se, inače, aktivno branili na ispitivanjima.

Podsjetimo, prilikom gašenja požara jedan je vatrogasac iz Našica teško nastradao nakon što je upao u šaht s gorivom plastikom, a vatrogasci su ukazali kako na požarištu nisu bili zadovoljeni svi protupožarni uvjeti te da im je gašenje zbog toga bilo izuzetno otežano.

U nadzorima inspekcija Državnog inspektorata RH nakon požara utvrđene su brojne nepravilnosti u Dravi u području zaštite okoliša, ali i radnog prava kao i u području vodopravne inspekcije za koje su Drava i njezin vlasnik do sada platili 227.000 eura kazni. Bedeovi odvjetnici istaknulo su i kako je plaćanjem kazni sve riješeno, jer „nitko ne može dva puta odgovarati za istu stvar, bio to prekršaj ili kazneno djelo.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:07