ŠEF DRAVA INTERNATIONALA

Vlasniku tvrtke u kojoj je izbio megapožar odbijena žalba: Zvonko Bede još neko vrijeme ostaje iza rešetaka

Iako je podnio ostavku na mjesto šefa tvrtke ostaje u zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja djela

Zvonko Bede

 Vlado Kos/Cropix

Zvonko Bede, vlasnik tvrtke Drava International i njegova dvojica suradnika, V. L. i Z. Z., još će neko vrijeme ostati u istražnom zatvoru u Osijeku, u kojem se nalaze od 19. siječnja 2024. godine s kaznenom prijavom Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku.

Zbog izbijanja velikog požara koji je na otvorenom skladištu otpadne plastike u Dravi International izbio 4. listopada 2023. godine, trojka se sumnjiči da je počinili teško kazneno djelo protiv okoliša, kazneno djelo ugrožavanje okoliša postrojenjem i dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Naime, vijeće Županijskog suda u Osijeku koje je odlučivalo o žalbama obrana na odluku suca istrage ovog suda koji im je odredio jednomjesečni istražni zatvor, tek je djelomično uvažilo njihove žalbe, pa sva trojica do daljnjega ostaju u istražnom zatvoru.

Konkretno, za Bedea i trećeosumnjičenog Z. Z., vijeće je prihvatilo žalbu u odnosu na opasnost od utjecaja na svjedoke, ali im je odluka o određivanju istražnog zatvora ostala na snazi zbog opasnosti od ponavljanja djela.

image

Zvonko Bede

Vlado Kos/Cropix

Podsjetimo, Bedeovi odvjetnici Mate Matić i Dubravka Krklec još su 19. siječnja, nakon određivanja istražnog zatvora, izrazili nezadovoljstvo takvom odlukom osobito u kontekstu opasnosti od ponavljanja djela. Rekli su, naime, kako je Bede na ročištu kod suca istrage podnio neopozivu ostavku na mjesto direktora Drave International, što znači da, kako su pojasnili, više nije u poziciji da ponovi kazneno djelo za koje ga se sumnjiči.

No, sudac istrage to nije uvažio, jer ostavka nije bila službeno provedena na Trgovačkom sudu u Osijeku. Obrane osumnjičenih su u međuvremenu, prema našim informacijama, podnijele novu žalbu na određivanje istražnog zatvora kojoj su priložili i dokaz da je Bedeova ostavka provedena u Trgovačkom sudu, a za trećeosumnjičenog Z. Z. da je podnio ostavku na svoju funkciju u Dravi International, pa obrane smatraju da više nema nijednog razloga za njihovo zadržavanje u zatvoru.

Sud je žalbe proslijedio ODO-u na očitovanje, a nakon što se oni očituju, ponovno će se sastati sudsko vijeće kako bi odlučili o novoj žalbi. Što se tiče drugoosumnjičenog V. L., za njega je sudsko vijeće prihvatilo žalbu uz obrazloženje da sudac istrage nije dobro obrazložio razloge zbog kojih mu je odredio istražni zatvor, pa mu je predmet vraćen na ponovno odlučivanje. No, V. L. svejedno ostaje u istražnom zatvoru do donošenja nove odluke.

image

Odvjetnici Mate Matić i Dubravka Krklec

Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:10