LJUBAV NA PRVI TON

Hrvatica s najpoznatijim glasom u zemlji: ‘I samoj sebi sam naporna kad moja reklama krene usred filma‘

Iako običnom smrtniku zvuči nevjerojatno komplicirano mijenjati glasove, identitete i raspoloženja, kaže da je upravo to najveći gušt

Jelena Juranović Jay

 Privatna arhiva/

Glazbenu karijeru započela je nastupima na Turbo Limach Showu, na Eurosongu je nastupila čak četiri puta, u jednom reklamnom bloku zareda se nekoliko njenih reklama, a snimila je i tisuće epizoda crtića, pjesmica i audioknjiga. Tajanstvenu glasovnu glumicu vjerojatno ne bi prepoznali na ulici, no neku varijantu njenog glasa sigurno ste čuli.

U pauzi od filma kreće reklama za Milka čokoladu, slijedi ona za Prima namještaj, nakon nje počinje reklama za Cedevitu i ljekovite lizalice za djecu. Četiri apsolutno različite boje i dubine glasa, a iza mikrofona u studiju stoji samo jedna osoba - Jelena Juranović Jay.

- Oni koji me dulje znaju mogu prepoznati moj glas u različitim projektima, oni koji me ne poznaju toliko dobro ostanu šokirani kad objavim snimke. Znali su me zezati da zbog mene čekaju na film po 15 minuta, ali razumijem da ljudima reklame idu na živce. Nekad i sama znam komentirati "Ajde više, naporna si!" kad moja reklama krene usred filma, kroz smijeh kaže Jelena.

Kako je sve počelo?

Unatoč skromnim četirima desetljećima koliko je živa, Jelena se glazbom bavi više od 25 godina, a posljednjih 15 izbrusila je i svoje umijeće glasovne glume. Prvi susret s glazbom dogodio se na Turbo Limach Showu gdje je pjevala u raznim zborovima, karijeru je nastavila kao prateći vokal Jacquesu Houdeku i Ivani Kindl u zagrebačkom klubu Sax u kojem su nastupali 8 godina, a sa stvaranjem autorske glazbe počela je tek kad je upoznala svog sadašnjeg supruga Darka Juranovića D‘Knocka.

image

Jelena i Jacques Houdek

Privatna arhiva/

Vokalna pratnja bila je Oliveru, Čoliću, Joksimoviću, Samardžiću, Novim Fosilima, Kemalu Montenu, Toniju Cetinskom, Arsenu Dediću, Nini Badrić, Coloniji i brojnim drugim glazbenicima. Nastupala je na njihovim koncertima i turnejama, a četiri puta popela se i na eurovizijsku pozornicu kao prateći vokal predstavnicima Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

- Završila sam Ekonomski fakultet u Zagrebu, smjer marketing i dosad sam radila u struci u nekoliko različitih tvrtki, međutim oduvijek sam htjela raditi samostalno. Suprug i ja danas imamo produkcijsku kuću i studio D‘Knock Production i moj brand JMJ Factory, koji zajedno uključuju razne djelatnosti poput glazbe, spikiranja, brandinga, video produkcije, digitalnog marketinga i grafičkog dizajna, rekla je Jelena.

Dodaje da je preferencije prema pjevanju i glasovnoj gumi imala od djetinjstva, no "igranje" s glasom na početku karijere bilo je više za zabavu. Pročulo se da se dobro snašla pa su se krenule nizati preporuke, ponude i novi poslovi. Ozbiljnijom glasovnom glumom počela se baviti prije 15 godina u Project 6 studiju gdje je sinkronizirala svoj prvi crtić.

- U Project 6 studiju radila sam 10 godina, pohađala sam prvu spikersku radionicu te se "izdrilala" spikerski i kao glasovna glumica. Od iskusnih spikera učila sam o tehnikama i stekla korisne vještine koje koristim i danas, kaže Jelena.

Što je glasovna gluma?

Glasovna gluma, odnosno „voice acting“ je umijeće modifikacije glasa kako bi se publici predstavio određeni lik ili pružila informacija. Izvođači u tu svrhu koriste svoj glas kao instrument, uloga glasovnog glumca može uključivati i pjevanje prirodnim ili modificiranim glasom što je kod Jelene čest slučaj.

- Pjevačima dobar sluh uvelike pomaže u ovom poslu i zato to mogu raditi puno lakše nego netko tko nema sluha. Većina glasovnih glumaca ima prirodni talent za modifikaciju glasa, no to je tek dobra predispozicija za bavljenje ovim poslom, potrebno je puno rada, truda, vježbi i usavršavanja da bi uopće netko sam sebe mogao prozvati glasovnim glumcem ili spikerom koji kvalitetno radi svoj posao, objašnjava Jelena.

Spikerski rad ipak je nešto stroži od primjerice glasovne glume u crtićima. U standardnim spikerskim projektima govor mora biti razgovijetan, čist i neutralan, dok je kod crtića sloboda izražavanja puno veća i dozvoljene su razne glasovne specifičnosti.

Što se tiče vremena potrebnog za snimanje materijala, ono nekad iznosi 10 minuta, a nekad nekoliko sati. Najveći izazov, kako kaže Jelena, nije pisanje songova ili pjevanje modificiranim glasom, već specifični zahtjevi oko glasovne izvede koje neki klijenti imaju. No, pronalazi strpljenja i razumijevanja i za njih jer istinski uživa u svom poslu.

Najzanimljiviji projekt

Seka sveznalica plišani je psić s rozim ušima koji djecu podučava prvim riječima, brojanju i sadrži više od 75 pjesmica. Sve što psić govori snimila je upravo Jelena, pjesmice je adaptirala na hrvatski jezik kao i govor.

image

Jelena i Seka sveznalica

Privatna arhiva/

- Ta igračka mi je nekako ostala u najdražem sjećanju, posebno kad znam koliko ju djece i roditelja ima u svojim domovima i znaju sve pjesmice napamet. Općenito, sve što je za djecu uvijek rado snimam jer su to veseli i razigrani projekti, gdje imaš prostora unijeti i svoju osobnost u cijelu priču, kaže Jelena.

Iako običnom smrtniku zvuči nevjerojatno komplicirano mijenjati glasove, identitete i raspoloženja, glasovna glumica kaže da je upravo to najveći gušt. Nije joj problem prešaltati se u ulogu ili se vratiti u nju, kaže da je dovoljno prisjetiti se glasa. Ipak, bitno je izabrati boju glasa koja ne šteti glasnicama za što je potrebno puno vokalnih vježbi i redovite prakse.

- Možeš dati oduška djetetu u sebi, možeš vikati, smijati se i plakati istovremeno, mijenjati glasove, naglaske, raspoloženja, sve je dozvoljeno, čak i poželjno. Svakako je odlična psihoterapija, tvrdi glasovna glumica.

image

Jelena i Darko Juranović D‘Knock

Privatna arhiva/

Inspiraciju svakodnevno pronalazi u suprugu Darku, bivšem članu prve postave grupe ET, s kojim je do sad izdala tri singla: ‘Samo ti‘, ‘Jedan dan‘ i ‘Ljubav najbolje zna‘, a u pripremi je i četvrti. Međi njima je zaiskrilo davnih dana kad su surađivali na glazbenom projektu, 2017. pokrenuli su projekt D‘Knock & Jay te se upustili u snimanje autorske glazbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:55