PREPORUKA STRUČNJAKA

Neka sredstva za čišćenje vlasnici kućnih ljubimaca trebaju zaobilaziti u širokom luku

Važno je pobrinuti se da su sve štetne kemikalije koje koristimo sigurno pohranjene na mjestima gdje im oni ne mogu pristupiti

Ilustracija

 -/panthermedia/profimedia

Vlasnici kućnih ljubimaca svjesni su činjenice da ne mogu bilo kojim sredstvom čistiti svoj dom. Ako imaju pse, onda su neka sredstva za čišćenje podova zabranjena, a ako imaju mačke, onda se to odnosi na sve površine. Osim što kemikalije poližu sa vlastitih šapa, može im problematičan biti njihov miris.

Zato su zaposlenici udruge ISPCA (Irsko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama) za vlasnike sastavili kratki vodič što i kako koristiti, piše Express. Tako je, recimo, na popisu zabranjenih izbjeljivač ili bilo koji proizvod koji sadrži klor, jer on može uzrokovati povraćanje, proljev, unutarnje opekline pa čak i napade ako se progutaju. Udisanje para također može dovesti do bolesti dišnog sustava.

Amonijak, koji se nalazi u sredstvima za čišćenje prozora, sredstvima za čišćenje nehrđajućeg čelika, pećnica i podova, također treba izbjegavati u domovima s kućnim ljubimcima. Može izazvati peckanje u grlu, nosu, želucu i dišnim putovima.

Određena prirodna sredstva za čišćenje također su zabranjena. Sredstvo za čišćenje od čajevca, na primjer, otrovno je za kućne ljubimce i nikada se ne smije koristiti u njihovoj blizini, čak ni u difuzoru za osvježenje doma.

Važno je pobrinuti se da su sve štetne kemikalije koje koristimo sigurno pohranjene na mjestima gdje im kućni ljubimci ne mogu pristupiti. Neki proizvodi, kao što su tablete za perilicu posuđa i deterdžent za pranje su među tima koje je najbolje držati pod ključem

Dakle, što vlasnici mogu koristiti umjesto ovih otrovnih sredstava za čišćenje? Srećom, postoji mnogo pristupačnih svakodnevnih opcija.

Ocat je izvrsna alternativa opasnim kemikalijama za čišćenje, ali imajte na umu da nekim kućnim ljubimcima možda neće biti ugodan njegov jak miris.

Drugi predmeti poput soka od limuna ili sode bikarbone također mogu poslužiti kao učinkovita zamjena za uklanjanje mrlja ili čišćenje kućanstva ako imate kućne ljubimce. Oni nisu otrovni i ne ispuštaju jake mirise.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 08:03