ZLOSTAVLJANJE

U srijedu se ispred Državnog inspektorijata održava prosvjed protiv štraparijada

Riječ je o natjecanjima na kojima konji vuku iznimno teške trupce

Štraparijada
Prijatelji životinja

U srijedu 29. svibnja ispred Državnog inspektorata u zagrebačkoj Šubićevoj 29 u 11 sati će se održati okupljanju protiv štraparijada. Riječ je o natjecanjima na kojima konji vuku teške trupce. Organizatori, članovi udruge Prijatelji životinja, tvrde kako se radi o težinama i po dvije tone.

- Dio redovite pripreme i kondicijskog treninga za štraparijade je udaranje konja u štalama drvenim batinama, skriveno od očiju javnosti. Zlostavljanje traje iz dana u dan i to godinama. Cilj udaranja konja je da na samom natjecanju konj refleksno, iz straha od batinanja, reagira već na podizanje ruke ili udarac rukom po leđima pa da naglo povuče trupce. Osim tog zlostavljanja, vlasnici tijekom natjecanja tuku svoje konje, udaraju ih rukom, ubadaju štapovima s metalnim šiljcima ili čak bičuju do krvi - objavili su iz udruge.

Tvrde kako su konji izloženi teškom fizičkom naporu, koji premašuje njihove snage, povicima i urlanju gomile ljudi, buci automobila, vrućinama i nezaštićenosti od jakog sunca prije i tijekom natjecanja. Osim toga, dodali su, konji pate i u transportu, s obzirom na to da se često prevoze na velike udaljenosti i u susjedne države, i to tijekom ljetnih vrućina.

- Zlostavljanje je motivirano stjecanjem ilegalne zarade, a zaradu donosi i ilegalno klađenje na iznose od nekoliko desetaka tisuća eura. Vrijeme je (davno prošlo) da se ovakva zlostavljanja ‘u ime tradicije‘ eksplicitno zabrane i da veterinarska inspekcija prestane davati odobrenja za održavanje štraparijada - istaknuli su organizatori prosvjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 12:29