PERNATI GOSTI

U Splitu opet zaiskrilo oko životinja, ovoga se puta radi o čiopama u Dioklecijanovoj palači

Iz grada tvrdnju da su mladunci ptica zazidani nazivaju ‘morbidnom laži‘

Crna čiopa

 Blickwinkel/alamy/profimedia

Ptice su u Splitu osjetljiva tema, no ovoga se puta ne radi o nesretnim paunovima koji stradavaju na razne načine na ulicama, nego o čiopama. Opet je bilo burno na Facebooku. U zatvorenoj grupi Get Getanima objavljena je snimka ptica kako uznemireno lete oko dijela zidina Dioklecijanove palače.

- Ponavlja se priča od lani sa sjevernom zidinom. Taman kad kosiri (kako u Splitu nazivaju čiope, op. a.) imaju mlade, dižu se skele i začepljuju im se rupe, čak i stavljaju bodlje! Te životinje dolaze tu stotinama godina, a zidine također stoje tu stotinama godina, nisu propale radi njihovih gnijezda - napisala je Lara Arapović Bonačić, predsjednica Gradskog kotara Gradu Facebook grupi Get Getanima, prenosi Dalmacija Danas.

Iz grada tu tvrdnju nazivaju ‘morbidnom laži‘ i tvrde kako ptići crnih čiopa (Apus apus) nisu ostali zazidani u zidinama.

- Čiope su tek nedavno stigle u Split i ovo što se vidi na snimkama je prirodni proces traženja mjesta za gniježđenja odnosno prigodne rupe za isto. Svi radovi na sanaciji zidina završeni su prije nego su čiope uopće stigle u Split. Tek po pronalasku adekvatnog gnijezda slijedi lijeganje jaja, a izlijeganje prvih ptića se očekuje tek u srpnju, krajem istog mjeseca ih čeka prvi let, a već u kolovozu lete nazad za Afriku.

O zlonamjernosti pojedinaca koji plasiraju ovakve morbidne laži najbolje govori činjenica da su kao "dokaz" zazidanih ptića snimili ponašanje čiopa na dijelu zida Dioklecijanove palače koji uopće nije bio predmet radova sanacije koja je nedavno dovršena - objavio je na Facebooku zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 12:29