BRAVO!

Ova država zakonom je zabranila lov na morske pse i propisala drakonske kazne za prekršitelje

Kad ih se ulovi prvi put, platit će 500 dolara, drugi put će ih koštati dvije tisuće a treći nevjerojatnih deset tisuća dolara
 Clay Coleman/Sciencephoto/Profimedia

Od 1. siječnja ribolov morskih pasa postao je ilegalan na Havajima – što ih je učinilo prvom državom koja je uvela takvu zabranu u Sjedinjenim Državama. Država je prošle godine prvi put donijela zakonski prijedlog, a prema novom zakonu, sada je prekršaj svjesno uhvatiti, zaplesti ili ubiti morskog psa u državnim morskim vodama, piše Soeurs Magazine.

- Naš odjel je itekako svjestan koliko su morski psi važni za održavanje zdravih morskih ekosistema. Prepoznajemo njihovu važnost za havajske kulturne prakse i vjerovanja rekao je Brian Neilson, upravitelj Odjela za vodene resurse.

Neilson ističe da će za primjenu novog zakona trebati vrijeme i da ima nekoliko izuzeća koja dopuštaju ljudima s posebnim dozvolama da love morske pse, a te dozvole izdaje Odjel za zemljište i resurse (DLNR). Smjernice za izdavanje dozvola bit će uspostavljene na temelju “domaćeg havajskog kulturnog protokola, ograničenja veličine i vrsta, te zabrane lova vrsta koje su navedene kao ugrožene”. Ostala izuzeća uključuju ubijanje morskih pasa u samoobrani i zbog javne sigurnosti.

Novi zakon donesen je kako bi pomogao u očuvanju populacije morskih pasa u havajskim vodama, vrhunskih grabežljivaca koji služe raznim važnim ekološkim funkcijama. Morski psi, osobito manje vrste, hvataju se industrijskim ribarskim mrežama kao “prilov”, što je dovelo do toga da su neke populacije postale ugrožene. Havajske vlasti pozivaju ribare da izbjegavaju regije koje posjećuju morski psi, posebno područja za mladunčad, te da puste sve slučajno uhvaćene morske pse.

Novi zakon donosi ozbiljne kazne. Prekršitelji će se suočiti s 500 dolara za prvi prekršaj, dvije tisuće dolara za drugi prekršaj i deset tisuća dolara za treći prekršaj. Kazne će također uključivati ​​administrativne kazne do deset tisuća dolara po ulovljenom ili zapetljanom morskom psu te oduzimanje svih ulovljenih morskih pasa, komercijalne pomorske dozvole, plovila i ribolovnu opremu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:37