SKRIVENI SASTOJCI

Autori sugeriraju kako je meso vjerojatno uzeto s leševa morskih psa koji su odbačeni nakon uklanjanja vrijednih peraja

Ribar u Gani komada meso morskog psa

 Js Callahan/tropicalpix/Alamy/Profimedia

Hrana za kućne ljubimce sadrži ostatke ugroženih vrsti morskih pasa, pokazalo je novo istraživanje.

Koristeći DNK barkodiranje, znanstvenici su u Singapuru testirali hranu za kućne ljubimce. Kao sastojci hrane navedeni su uglavnom generički pojmovi kao što su "riba", "oceanska riba", ili "bijela riba", dok su neki naveli kako hrana sadrži samo dijelove tune ili lososa. Drugi, pak, uopće nisu označavali ribu.

Analizom je otkriveno da od 144 sekvencionirana uzorka, otprilike trećina njih - sadržava DNK morskog psa. Najčešće identificirane vrste bile su modrulj, svileni morski pas i grebenski morski pas s bijelim vrhom. Posljednja dva navedeni su kao "ranjivi" na Crvenom popisu Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN).

-Većina vlasnika kućnih ljubimaca vjerojatno su ljubitelji prirode i mislimo da će većina njih biti uznemirena ovim istraživanjem- rekli su autori studije, Ben Wainwright i Ian French.

Populacija morskih pasa, zbog prekomjernog lova u cijelom svijetu, smanjila se u 50 godina za 70%. Kao predatori na vrhu hranidbenog lanca, morski psi ključni za ravnotežu lanca ishrane u oceanu, a gubitak morskih pasa imao bi nesagledivo štetne učinke na morske trave i koraljne grebene.

Prodaja peraja morskog psa bila je naširoko reklamirana kao glavni uzrok njihovo izumiranju. Ali ništa manja prijetnja, kako kažu autori spomenutog istraživanja, jest upotreba proizvoda od morskih pasa u svakodnevnim artiklima kao što je hrana za kućne ljubimce i kozmetika.

Autori sugeriraju kako je meso vjerojatno uzeto s leševa morskog psa koji su odbačeni nakon uklanjanja vrijednih peraja. Osim unosne trgovine perajama, meso morskih pasa općenito je prilično niske vrijednosti i znanstvenici tvrde da bi ono moglo biti jeftin izvor proteina.

-Peraje morskih pasa općenito postaju sve češća meta, uključujući ribolov plovilima koja plove pod zastavom države članice i djeluju u vodama Unije i vodama izvan Unije, a zbog dramatičnog rasta potražnje za proizvodima od morskog psa, posebno za perajama morskog psa, ozbiljno su ugrožene. Peraje morskog psa nisu tradicionalni sastojak europske prehrane, ali morski psi čine nužan dio morskog ekosustava Unije. Stoga bi upravljanje stokovima morskih pasa i njihovo očuvanje, te općenito promicanje sektora ribarstva kojim se održivo upravlja na dobrobit okoliša i ljudi koji rade u tom sektoru, trebalo biti prioritet- stoji u Uredbi Europskog parlamenta i vijeća iz lipnja 2013.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 04:32