SAVJET

Gdje i kada je najbolje postaviti kućice za ptice? Evo što o tome kažu stručnjaci...

Ptice ih koriste za gradnju gnijezda u kojima odgajaju ptiće do polijetanja
 Leonid Eremeychuk/Panthermedia/Profimedia

Kućice za ptice postavljaju se u prirodu kako bi se nadoknadio nedostatak prirodnih mjesta za gniježđenje ptica poludupljašica. Taj je problem posebno čest u urbanim sredinama gdje zbog obnavljanja krovišta i fasada nedostaje pukotina i šupljina u kojima se ove ptice mogu gnijezditi. Sličan je problem i u parkovima i mladim šumskim nasadima gdje također zbog načina održavanja postoji nedostatak prirodnih mjesta za gniježđenje poludupljašica, poručuju iz udruge BIOM.

Ptice ih koriste za gradnju gnijezda u kojima odgajaju ptiće do polijetanja, a nedostatak poluduplji može dovesti do potpunog izostanka pojedinih vrsta iz određenih staništa.

Ovaj tip kućice namijenjen je većem broju vrsta i prikladan je za postavljanje na raznim mjestima: od dvorišta i parkova do voćnjaka, šuma i poljoprivrednih površina, kako u kontinentalnom dijelu tako i na obali.

Kućice za ptice najbolje je postavljati tijekom zimskih mjeseci, od studenog do veljače, kako bi se ptice imale vremena na njih naviknuti i odabrati ih za gradnju gnijezda u proljeće. Mogu se postavljati i tijekom ostatka godine, ali je tada veća vjerojatnost da prve godine neće biti naseljene.

Kućicu je potrebno postaviti na mirno mjesto na visinu od oko dva do pet metara, na stablo, zid, stup ograde ili slično. Poželjno je da ne bude cijeli dan izravno izložena suncu.

- Kućicu se može i obojati kako bi joj se produžio vijek trajanja, ako se odlučite za bojanje svakako preporučujemo da se koriste boje na bazi vode ili prirodnih ulja poput firnisa ili lanenog ulja te da se kućicu oboji samo izvana - poručuju iz udruge BIOM.

Vrste koje možemo očekivati u ovoj kućici (poluotvorenoj): gorska pastirica i vodenkos (samo uz manje brze rijeke i potoke), bijela pastirica i mrka crvenrepka (u naseljima postavljene na zgrade), palčić, crvendać i muharica (parkovi, vrtovi i voćnjaci).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:38