Alien CSI Bioblitz

Diljem naše zemlje pronađeno je čak 811 invazivnih stranih vrsta

Među životinjama najviše je puta prijavljena crvenouha/žutouha kornjača i barska nutrija

Barska nutrija, ilustracija

 Srdjan Vrancic/Cropix

Rezultati su prilično impresivni: u 13 županija viđeno je čak 811 invazivnih stranih vrsta. Opažene su u sklopu Alien CSI Bioblitz događanja u posljednjem vikendu svibnja, koji je okupio rekordan broj opažača (95) iz 13 županija.

Najveći odaziv i najviše nalaza prijavljeno je u Zagrebačkoj županiji (308 opažanja), Gradu Zagrebu (177 opažanja), Virovitičko-podravskoj županiji (127 opažanja) i Varaždinskoj županiji (108 opažanja). Slijede Zadarska (33 opažanja), Karlovačka (14 opažanja), Međimurska (12 opažanja), Sisačko-moslavačka (10 opažanja), Splitsko-dalmatinska (9 opažanja), Osječko-baranjska (6 opažanja), Istarska i Krapinsko-zagorska županija (2 opažanja) te Dubrovačko-neretvanska županija (1 opažanje).

Među životinjama najviše je puta prijavljena crvenouha/žutouha kornjača i barska nutrija.

Invazivne strane vrste jedna su od najvećih prijetnji očuvanju bioraznolikost zbog čega se ALIEN CSI Bioblitz održao diljem Europe. Akcija provedena u Hrvatskoj potvrdila je da su invazivne strane vrste prisutne u urbanim sredinama, ali i na prirodnim staništima.

- Kako bismo na vrijeme otkrili nove strane, potencijalno invazivne vrste i kontrolirali širenje široko rasprostranjenih invazivnih stranih vrsta pozivamo vas da dojavljujete nalaze stranih vrsta i van ove akcije - objavili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, organizatori ovog događanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 08:04