JEDINA U ŽUPANIJI

Nova Nada je dobro: Živa je, gotovo je pola metra visoka i postala je prava odrasla periska

U nju se zaista polažu mnoge nade, jer je njena vrsta gotovo posve uništena u Jadranu

Nova Nada

 Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru Facebook

Zatvorena u žičani kavez, ali ne kako bi je utamničili, nego zaštitili. Ona je Nova Nada, plemenita periska koja živi u blizini Velike gradske plaže u Omišu. Ona je, osim toga, barem koliko je poznato, jedina živa predstavnica svoje vrste u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ona je sada već gotovo pola metra visoka i postala je prava odrasla periska. U nju se polažu mnoge nade, jer je njena vrsta gotovo posve uništena u Jadranu. Kako bi joj barem malo pomogli, iz Javne ustanove More i krš postavili su informativnu ploču o očuvanju plemenite periske u njenoj blizini.

- Nadamo se da ćemo uskoro u nekoj od obližnjih uvala pronaći i njene potomke, što bi značilo da u moru ima dovoljno otpornih jedinki za reprodukciju i stvaranje novih periski - objavili su u grupi Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru.

Inače, plemenita periska (Pinna nobilis) je strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj sukladno Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama. Zaštita se ne odnosi samo na vrstu, nego i na njena staništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 14:03