SPLITSKI INSTITUT

Objavljeni rezultati istraživanja o endemskim pticama Sredozemlja

U Hrvatskoj se one gnijezde na pučinskim otocima srednjeg Jadrana, poput Biševa, Palagruže, Sveca i cijelog Lastovskog arhipelaga

Gregula
 

 BIOM

Sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo priopćili su kako su talijanski znanstvenici u časopisu Acta Adriatica, koju izdaje taj institut, objavili rezultate svojeg višegodišnjeg promatranja gregula (Puffinus yelkouan), endemske vrste ptica Sredozemlja.

U Hrvatskoj se one gnijezde na pučinskim otocima srednjeg Jadrana, poput Biševa, Palagruže, Sveca i cijelog Lastovskog arhipelaga.

- Već dugo je poznato da pučinsko područje sjevernog Jadrana predstavlja vrlo važno stanište za gregule, ali dosadašnja istraživanja bila su vrlo oskudna. Talijanski znanstvenici, predvođeni dr. sc. Silviom Bonizzoni, promatrali su gregule s malih brodica na širokom prostoru otvorenog mora, između travnja i listopada 2018. i 2022. godine - objavili su s Instituta.

Studija je pokušala odgonetnuti rasprostranjenost gregula na otvorenom moru duž talijanske obale sjevernog Jadrana, te identificirati geografske, batimetrijske i oceanografske varijable koje najvjerojatnije utječu na prisutnost ove vrste. Koristeći tehnologiju strojnog učenja, znanstvenici su prepoznali koncentraciju klorofila, udaljenosti od obale i morske dubine kao najvažnije čimbenike za distribuciju gregula na tom području.

Razumijevanje tih informacija može pomoći u usmjeravanju mjera zaštite prema područjima koja su ključna za očuvanje ove ranjive vrste.

Studija se može pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 09:57