NEMA MIRA

Još jedna životinjska invazija na New York: Opet je riječ o višenožnom stvoru, ali ovaj je poseban

Originalno žive u istočnoj Aziji, no u SAD-u dospjeli ili u balastnoj vodi brodova ili su pak doneseni kao hrana

Kineski rak

 -/ardea/profimedia

Za sve one koji su misliti kako će sljedeća invazija New Yorka, nakon paukova, biti nešto manje osmonožna, imamo loše vijesti: invazivni rakovi koji uznemiravaju ribare, mijenjaju prehrambeni lanac i zatvaraju elektrane stigli su do voda ovog grada. S druge strane, imaju vrlo slatke male ‘rukavice‘.

Ministarstvo zaštite okoliša države New York (NYS-DEC) objavilo je na društvenim medijima prošli tjedan da su kineski rakovi (Eriocheir sinensis) pronađeni u rijeci Nissequogue prošle zime. Od tada, rakovi su se probili u Hudson i Long Island Sound.

Oni se nazivaju ‘chinese mitten crab‘ što je prikladan naziv, jer su prepoznatljivi po paru ‘krznenih‘ kandži koje izgledaju kao rukavice. To, naravno, nije krzno, nego krute strukture nalik dlakama, kakve se mogu naći i kod nekih insekata. Ono što je najbolje jest činjenica znanstvenici ne znaju čemu one točno služe, piše IFL Science.

Premda ovi rakovi zbog svog neobičnog izgleda imaju brojne obožavatelje, u New Yorku ih nisu dočekali s oduševljenjem. Oni su, naime, invazivna vrsta. Originalno žive u istočnoj Aziji, no u SAD-u dospjeli ili u balastnoj vodi brodova ili su pak doneseni kao hrana, ali to nisu imali namjeru postati, pa su završili u divljini i namnožili se.

Iz njihove invazije na europske vode poznato je da izazivaju pustoš svugdje gdje pruže te svoje slatke male ‘ručice u rukavicama‘. Posebno su trn u oku ribarima, kao i energetskoj industriji. Oni su pravi mali izazivački kaosa: kradu mamce, oštećuju opremu i blokiraju rashladne sustave elektrana. No, jedu puno toga, pa autohtone vrste nestaju jer umiru od gladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 18:49