IZNENAĐENJE

Znanstvenici otkrili koja je zmija rekorder u veličini progutanog plijena u odnosu na njeno tijelo

Riječ je o gmazu koji je neotrovan, a naraste svega do jednog metra

Ilustracija

 Stephen Dalton/Minden Pictures/Profimedia

Znanstvenici su desetljećima proučavali burmanske pitone i njihovu sposobnost gutanja višestruko većeg plijena. Smatralo se da oni mogu progurati najveći plijen, barem među pripadnicima svoje vrste, no onda je otkriveno da je jedna malena zmija apsolutni rekorder u ovoj kategoriji.

Njeno me je Dasypeltis gansi i spada u red neotrovnih afričkih zmija, čija dužina može doseći do jednog metra. Ono što je čini apsolutnim rekorderom kada je veličina progutanog plijena u odnosu na njeno maleno tijelo u pitanju je njena rastezljiva koža na vilici.

Autor studije i biolog prof Bruce Jayne sa Sveučilišta u Cincinnatiju istaknuo je da one mogu progutati plijen tri do četiri puta veći od zmija koje su klasificirane kao "generalisti", tj. one koje na svom meniju imaju jaja, ali i glodavce i vodozemce. Kako bi ovo dokazao, on i njegov tim su testirali vještinu gutanja jaja Dasypeltis gansi u laboratoriju.

Tom prilikom su i snimali gozbu i zabilježili trenutak kad zmija nakon gutanja krivi kralježnicu i izbacuje praznu ljusku jajeta van iz usta. Ovo je, tvrdi Jayne, veoma korisno u slučaju vrste koja gotovo i da nema zube.

- Teško je progutati predmet koji je tvrd i gladak. Zubi bi doveli do toga da [sadržaj jajeta] prska [iz njegovih usta] - istaknuo je, piše National Geographic.

On i njegov tim izračunali su da su ove zmije sposobne pojesti plijen s površinom poprečnog presjeka koja je dvostruko veća od burmanskog pitona slične težine.

Rezultati istraživanja su objavljeni u Journal of Zoology.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 04:25