DOBRO JE ZNATI

Zašto neki psi opsesivno kruže po krevetu prije spavanja? Nekoliko je mogućih razloga

Često je bezazleno, no u nekim situacijama može biti pokazatelj da pas mora posjetiti veterinara

Ilustracija

 Trevor Adeline/Caia Image/Profimedia/Trevor Adeline/Caia Image/Profimedia

Jeste li ikada vidjeli svog psa kako kruži prije nego što se smjestio za noć? Primijetili smo da naši psi izvode ovu vježbu nekoliko puta – obići će svoje pseće krevete četiri ili pet puta prije nego što naposljetku krenu na drijemanje ili dobar san, piše World Dog Finder.

Svi imamo svoje osobne rutine udobnosti. Ipak, neki psi idu predaleko, grebući po jastucima kao da traže blago ili se guraju glavom u rub jastuka. Pitali smo se je li to znak koliko su im kreveti neudobni ili je to samo čudna navika.

Kako bismo saznali više o ovoj neobičnoj psećoj aktivnosti, proveli smo istraživanje i otkrili da naši psi nisu sami, a kruženje je tipično ponašanje kod pasa. Zapravo, psi su ovu osobinu dobili od svojih dalekih prethodnika, vukova.

Psi i njihovi evolucijski preci spavali su vani. U tom scenariju, kruženje je služilo raznim funkcijama, koje ćemo opisati kasnije. Činjenica da se ovo ponašanje opaža kod pasa koji spavaju u zatvorenom prostoru implicira da je kruženje "fiksni obrazac aktivnosti". Drugim riječima, to je evolucijska značajka koja još uvijek ostaje s našim psima. Kruženje prije spavanja još uvijek služi nekoliko ciljeva za pse koji spavaju vani.

Kruženje bi pomoglo da se trava, sijeno ili druge tvrde površine zgaze u ugodnije okruženje za spavanje. Iako je ova hipoteza široko prihvaćena među stručnjacima, nije temeljito ispitana. U stvarnosti, najbliže što imamo je neslužbeni eksperiment koji je proveo dr. Stanley Coren, psiholog koji je o tome izvijestio u Psychology Today 2016. Coren je postavio 62 ograda za vježbanje pasa. Glatki tepih pokrivao ih je pola. Na suprotnoj polovici korišten je tvrđi tepih. Coren je došao do zaključka da bi jedan od poticaja za "kruženje prije spavanja" bio pružanje udobnije površine za spavanje nakon što je primijetio da 31 pas s glatkim tepihom pokazuje ponašanje kruženja prije spavanja. Međutim, kako Coren ističe, to je samo jedan aspekt koji bi mogao doći u obzir.

Jeste li ikada uhvatili da vaš pas kopa malu rupu u pijesku prije nego što se u nju položi dok ste na plaži? Uklanjanjem gornjeg sloja tla otkriva se hladnija zemlja ispod. Kružna aktivnost pasa mogla bi se povezati s njihovom sklonošću traženju hladnijeg tla. Psi također mogu kružiti prije nego što se krenu na spavanje, osobito u prohladnim uvjetima kako bi zadržali tjelesnu toplinu.

Što još može objasniti zašto naši psi kruže prije spavanja? Prije spavanja, kruženje im omogućuje da još jednom provjere svoju okolinu za potencijalne grabežljivce. Čak i dok drijema, kruženje može pomoći psu u određivanju smjera vjetra. Oni mogu okrenuti svoj nos tako da brzo otkriju prijeteći miris. Kruženje omogućuje psima da promatraju i protjeraju sve "neželjene stanare", kao što su gušteri, kukci ili zmije, iz mjesta odmora.

Psi su, kao što svi znamo, životinje iz čopora. Prije nego što legnu, kruženje bi im omogućilo da procijene situaciju čopora i pretražuju područje za sve članove koji su zaostali.

Kruženje prije spavanja moglo bi drugim članovima čopora dati do znanja da je "ovo" "moje" mjesto. Ova poruka može biti u obliku vizualnih i mirisnih znakova. Nadalje, trljanje njihovog mirisa oko okoline za odmor može potaknuti osjećaje blagostanja, udobnosti i zaštite, što im može pomoći da bolje spavaju.

Kruženje prije spavanja je nešto što većina pasa radi, ali kao i u svemu, umjerenost je ključna. Ako primijetite da vaš pas često kruži, to može ukazivati ​​na to da ga boli. Pretjerano kruženje, na primjer, može ukazivati ​​na upalu uha ili nelagodu u zglobovima. Stoga, ako primijetite pojačano kruženje, vjerojatno biste se trebali obratiti svom veterinaru.

Pretjerano kruženje kod domaćih pasa ponekad može biti pokazatelj nervoze. Ako vaš pas tako kruži redovito, preporučujemo da razgovarate sa svojim veterinarom kako biste otkrili što je uzrok i kako to popraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2023 07:15