VOLONTERKA I POL

Upoznajte ženu koja pomaže svim životinjama u nevolji. ‘Kroz moj dom ih je prošlo stotinjak!‘

Trenutno brine o deset pasa, koji su teško udomljivi jer su stari, bolesni ili se boje vlastite sjene
Mirjana Oliver i njeni psi
 Privatni album

Za Mirjanu Oliver znaju svi koji pomažu životinjama na širem području Daruvara. Ova velika ljubiteljica životinja zapravo je solo igračica: nema udrugu, ne želi je ni imati, ali je život posvetila napuštenim životinjama. Kod nje dolaze svakakve: mlade i stare, zdrave i one teško bolesne, koje nitko ne želi udomiti.

Sve je počelo prije punih 12 godina, kada je Mirjanu put odnio do ilegalnog azila, u koji su se dovodili napušteni psi grada Daruvara. Tada je u našoj zemlji bila dozvoljena eutanazija zdravih životinja nakon određenog broja dana u skloništu. Kad je to vidjela, odlučila je da nekako mora pomoći. Kako drugačije nego da ih izvuče iz šinteraja i doslovno im spasi živote.

image
Sve životinje se dobro slažu
Privatni album

- Od tada do sad kroz naš dom prošlo je na stotine odbačenih životinja, što ozlijeđenih, bolesnih, starih, tek rođenih. Kako je uvijek bilo bitnije pomoći životinjama koje su na cesti i njima naći dom, tako je kod mene zaglavilo dese pasa, od kojih je većina jako stara i svi s dijagnozama. Od kronične upale gušterače, dijabetesa, kroničnog bronhitisa, Cushingovog sindroma, lišmanioze, do tumora na nadbubrežnoj žlijezdi, tumora između srca i pluća... - priča Mirjana i dodaje kako će dva mlada psa koja su kod nje teško naći dom. Još uvijek se boje vlastite sjene, a takve nitko ne želi. Zbog toga je sigurna da ostaju kod nje do kraja života, premda, dodaje, čuda se uvijek događaju i ona bi im rado našla dom.

Iako je počelo sa psima, u nekom trenutku su se jednostavno "dogodile" mace. Kako to već s njima ide: jedan dan je samo jedna, drugi dan ih je dvadeset. Za to je Mirjani, doduše, trebalo nekoliko godina i nije ih sve dovela doma jer je to željela. Jednostavno, bilo je - ili kod nje ili smrt.

- Prije par godina, vozeći spašenog zeca za Zagreb, stigla mi je dojava o tek rođenom mačiću, ostavljenom na livadi u jednom selu. Mali mačić, slomljene noge i tijelom prepunim gljivica izrastao je u prekrasnog mačka koji je dobio ime Princ. Iako sam se bojala kako će ga psi prihvatiti, ispalo je da su se oni otimali tko će to maleno klupko lizati i brinuti za njega - sjeća se Mirjana početaka.

image
Privatni album

Neke su mačke divlje jer su došle samo na kastraciju, ali s obzirom na to da su joj neki ljudi prijetili da će ih otrovati, ostale su kod nje. Mačke su uglavnom stizale k njoj ozlijeđene, a koji put bi se kao iz vedra neba mačići u sred noći pojavili pred njenim vratima.

- Većina maca koje su sad kod mene traže dom, osim starih i trajno bolesnih. Sve životinje su redovito cijepljene, kastrirane, psi su i čipirani. Sve su navikle na život u kući, na suživot sa psima i macama. Kažem to kako bi potencijalni udomitelji znali kako su te životinje navikle živjeti i kakve im domove tražim - priča Mirjana.

Više informacija o njenim psima i mačkama može se naći na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 09:08