KAKO TO?

U Vrgorcu deset dana nisu radili semafori - evo tko su (navodno) krivci za prometni kaos

Trenutno su na terenu električari koji popravljaju semafor na putu od škole do autobusnog kolodvora
 Gwi/dave Bevan/Garden World Images/Profimedia

U Vrgorcu je u utorak započelo popravljanje semafora, nakon što deset dana nisu radili i izazvali prometni kaos. Semafori nisu radili jer su, kako se neslužbeno doznaje, štakori pregrizli instalacije. Trenutno su na terenu električari koji popravljaju semafor na putu od škole do autobusnog kolodvora.

Vrlo je vjerojatno kako su kabele pregrizli smeđi štakori. Zanimljiva je to vrsta, koja često živi u kanalizacijama. Poznato je kako žive u zajednicama i paze jedni na druge - recimo, čiste si krzno međusobno i spavaju skupa. U grupi postoji dominantni mužjak. Zabilježeno je kako se igraju: trče, jure jedni za drugima, pa se čak i ‘boksaju‘. Kad ih na nekom mjestu postane previše, dolazi do sukoba unutar grupe.

Kao i ostali sisavci, teritorijalni su i svoj će teren braniti od novopridošlica. Mora im se priznati da su u tome najuspješniji - daleko uspješniji od naše vrste. Ima ih na svim kontinentima, a ima ih posvuda, čak i na mjestima gdje naše vrste nema.

Ovi maleni svejedi ne mogu povratiti, zbog čega stradavaju od otrova. Premda organizacije diljem svijeta godinama apeliraju na pronalazak drugih rješenja kako bi se kontrolirala populacija štakora (trovanje i ljepilo za ove malene životinje znače dugotrajnu i iznimno bolnu smrt), no još uvijek se ništa po tom pitanju nije napravilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:01