RECIKLOMATI

U Podgorici postavljeno pet aparata u koje se ubaci plastična boca, a oni izbace hranu za napuštene pse

Oni su, pojašnjavaju iz grada, spoj ekološkog pristupa i želje da se pomogne životinjama koje žive na ulicama
 Glavni grad Podgorica

Na pet lokacija u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici, u petak su postavljeni reciklažni aparati za hranjenje pasa, kakve smo do sada viđali, primjerice, na ulicama Istanbula. Ideja je da ljudi u aparat ubace plastičnu bocu ili limenku, a on izbaci određenu količinu hrane za pse.

- Očekujemo da će postavljanje ovih sadržaja na navedenim lokacijama imati najveći efekt, kako sa strane frekventnosti prostora, tako i sa strane sigurnosti tj. mogućnosti da dođe do nenamjenskog korištenja ili oštećenja na reciklomatima - poručili su iz gradske uprave.

Reciklomati su, dodali su, spoj ekološkog pristupa i želje da se pomogne napuštenim životinjama.

- S obzirom na pozitivna iskustva zemalja iz okruženja ali i inozemstva, smatrali smo da je i Podgorici potrebna nabavka prvih reciklomata koji će za cilj imati primarno čistije okruženje i povećanje ekološke svijesti i nadamo se dugoročno razumijevanje značaja i zaštite životne sredine, odnosno, smanjenje količina ambalažnog otpada koji završava na deponijama.

Sigurni smo da će popularizacija ovih sadržaja osim ekoloških imati značajne edukativne benefite te da ćemo promjenom navika utjecati na smanjenje nenamjenski i nepropisno odloženog otpada, koji trenutno devastira izgled javnih površina. Istovremeno, na ovaj način će se afirmirati i poštovanje zakonske regulative u dijelu pravilnog odlaganja otpada - ističu iz grada.

Mnoge je iznenadilo što se prilikom postavljanja aparata više govori o ekologiji, a manje o napuštenim psima koji žive na ulicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:20