POSJET KBC-u

Psi tragači HGSS-a u novoj ulozi: ‘Nisu studirali medicinu, ali ipak su pomogli‘

Druženje s njima barem je nakratko pomoglo mladima koji se nalaze u teškim trenucima
 HGSS

Oni spašavaju ljude na sve moguće načine - nekada iz pronalaze izgubljene u šumi, a nekada im daju da ih maze i na taj im način olakšavaju muku. Oni su Tor iz Karlovca te Draco i Zoro iz Ogulina. Potražni su to psi HGSS-a, koji su postali terapeuti na radionici s mladima održanoj u splitskom KBC-u. Njih troje su pomogli mladima koji se bore s poremećajima prehrane, anksioznošću, depresijom i suicidalnim mislima da barem nakratko skinu teret sa svojih leđa i da budu, barem na koji trenutak, sretni ljudi.

Iako nisu studirali medicinu, pomagali su - kažu kroz šalu iz HGSS-a.

- Radi se o opće društvenoj koristi. Nisam znao da toliko postoji djece s takvim problemima. Čini mi se da je to stvar brzog života i ono kad roditelji kažu – kad izađu iz pelena, onda je gotovo, a zapravo tek onda pravi posao počinje i zapravo malo se s tom djecom priča, malo se tu djecu osjeća - rekao je Mladen Mužinić Frfa, inicijator projekta iz HGSS-a.

Iz Gorske službe dodaju kako su potražni psi simboli upornosti i ustrajnosti. Oni pružaju primjer kako inovativne metode mogu donijeti pozitivne promjene u životima mladih.

- Rješenje svih kompliciranih situacija se može naći na ovaj ili onaj način. Bit će mi drago ako su i oni nešto od toga usvojili da bez obzira koliko je situacija komplicirana da se uvijek nađe rješenje samo treba biti uporan i treba vjerovati - dodaje Dubravko Butala, instruktor HGSS-a.

image
HGSS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:57