5 ŽIVOTINJSKIH PITANJA

‘Po Mucifera sam išla u Srbiju, obožavam ga, a cijeli život spašavam mačke s ulice‘

U novoj rubrici Ana Marije Šir, koju ćemo čitati svakog drugog petka, upoznat ćemo brojne zanimljive javne ličnosti i njihove ljubimce
Mirna i Mucifer
 Branimir Matoz

Pjevačica Mirna Škrgatić ovih je dana lansirala novi singl 'Idemo van”'.

- Napisala sam ga proljetos kad mi je bilo jako dosadno, a kao osobi koja baš voli izlaziti van navečer, mjeseci neizlaženja su mi baš teško pali, pa se tu javila i anksioznost, čak i ljutnja jer nemamo kamo van. Naprosto, sve mi se skupilo. Kada ljudima zabraniš nešto, onda obično žele to nešto još više nego prije, dok je sve bilo dozvoljeno i dostupno. Istresla sam ono što osjećam na papir, a refren “idemo van” je zapravo odraz mojih želja za plesom, izlascima, koncertima. Izlasci su mi neka vrsta ispušnog ventila, kao što je to vjerojatno većini mladih ljudi i onima koji se tako osjećaju i vjerujem da će se mnogi pronaći u ovoj pjesmi - kaže Mirna.

Tko je tvoj kućni ljubimac?

Mucifer, mužjak Svete birmanske mačke, nedavno navršio godinu dana.

Kako ti se život promijenio otkad imaš kućnog ljubimca?

Cijeli svoj život imam mačke i mogu reći da je svaka posebna i ima svoj izraženi karakter, ali Mucifer je potpuno drugačiji od svih mačaka koje sam do sad imala. Zbilja nije tipična mačka, već je više poput psa. Poslušan je, mazan, jako miran i privržen, a naučen je i na povodac pa često idemo u šetnju, što do sad nisam imala priliku s mačkom. Naravno, pazim da ga ne vodim tamo gdje su psi jer tko zna kakve bi bile reakcije.

Kako balansiraš između brige o ljubimcu i posla kojim se baviš?

Kada moram nekamo ići na dan ili dva, dečko ga čuva, a ako oboje putujemo, onda ide na čuvanje mojoj mami. Prilično je zahtjevna mačka, vezan je uz nas i potrebno mu je društvo, pa ne dolazi u obzir da ga ostavim samog cijeli dan.

Koju bi anegdotu mogla podijeliti s nama?

Kako u Hrvatskoj nema uzgajivačnice te pasmine, potegnula sam po njega u susjednu Srbiju. Kad sam stigla na granični prijelaz, žena koja je tamo radila, mene napetu i u žurbi da ne zakasnim na vlak koji dolazi iz Beograda u Šid, zadržala i deset minuta ispitivala o mojoj boji kose i kako ju postići. U svakom slučaju bolje nego da me ispitivala zašto idem preko granice. Uspjela sam stići na kolodvor točno u minutu kada je vlak stigao, preuzela sam Mucifera, a nakon toga, kako mi GPS nije radio, lutala autom neko vrijeme po Šidu i obližnjoj šumi dok nisam uspjela pronaći put do graničnog prijelaza. Mucifer je bio jako miran gotovo cijelim putem do Zagreba, sve dok se nije pomokrio pa sam ga morala kupati čim smo došli doma, a dobro je podnio i feniranje.

Kupiti ili udomiti?

I jedno i drugo. Cijeli život spašavam mačke s ulice, a ovaj put smo dečko i ja odlučili kupiti macu jer smo se zaljubili u tu pasminu. Mišljenja sam da napuštenim životinjama treba pomagati i ne vidim razlog zbog kojeg bi kupnja bila prepreka pri tome. Svima treba ljubav. I onim napuštenim, i onim iz uzgajivačnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:04