DILJEM BALKANA

Naši čitatelji podijelili su svoja iskustva: Evo kako su životinje reagirale na katastrofe

Ono što vidjeli napisali su ispod snimke psa koji zavija na ulici, koja je u rubrici VauMijau objavljena u ponedjeljak navečer

Pas u Turskoj

 TikTok screenshot

Kada smo objavili snimku psa koji glasno zavija na ulici, navodno netom prije razornih potresa koji su pogodili Tursku, mnogi naši čitatelji ispod objave na Facebooku podijelili su svoja iskustva. Dok je bilo onih koji su smatrali da pas zavija bez nekog razloga, navodeći kako i oni čuju pse koji tako zvuče, a ništa se ne dogodi, mnogi su iznijeli svoja iskustva.

Prenosimo neke njihove komentare, koji su prilagođeni standardnom jeziku.

- Mi smo imali mačka i kad je bio potres u Banjoj Luci 1969. godine on je stalno bježao u auto ili meni u naručje, pa glavu pod moj vrat. Uvijek je prije nego što zatrese osjetio, jer je poslije katastrofe bilo puno manjih - napisala je Jasna.

- Prije potresa Kraljevu nekih sat, dva... Vani se konstantno čuo lavež gomile pasa. Lajali su neprestano sat vremena. Oni 100 posto osjete opasnost i upozoravaju, samo ljudi trebaju slušati - dodala je Gordana.

- Moj pas je osjetio zagrebački potres. Krenula je s izbezumljenim lajanjem, a onda se popela na moj krevet i doslovno me šamarala da se probudim. Počelo je tutnjati, cijela kuća je škripala. Izletjela sam van, prva od svih susjeda. Tih par sekundi prednosti koje mi je dao pas svojim predosjećanjem potresa moglo je biti dragocjeno da je bio, ne daj Bože, samo malo jači. I kasnije, osjetila je doslovno svaki potres - podijelila je svoje iskustvo Danica.

- Sjećam se prije tragedije koja se dogodila u radnicima ugljena Raspotočje (Zenica) i Mramor (Tuzla)... Istu noć u našem selu svaki pas je urlao, oglašavao se poput sirena za uzbunu. Jezivo je zvučalo, baš poput ovog psa. Ujutro su se čule tragične vijesti. To nikad neću zaboraviti - prisjeća se Pera.

- Pas je zavijao, ako se dobro sjećam, prije par godina, kada je potres pogodio Sarajevo. Sve sam to sam čuo jer sam radio noćnu smjeni. Sve je bilo tiho, a on je zavijao pet minuta prije potresa. Zapitao sam se na koga zavija jer se ništa nije čulo, a onda se sve zatreslo - napisao je Siniša.

- Da, tako je bilo i kad je u Skoplju bilo potres. Ja sam tad bila mala, ali pričaju da i tamo je pas trčao kroz grad i zavijao - dodala je Julija.

- Ja živim u Tuzli i prošle godine je treslo. Stojimo brat i ja na balkonu našeg stana i gledamo dva psa kako nemilice trče u jedan koncentrični krug, identičnom putanjom, jako brzo i energično. Dođu do početne točke, zastanu, zalaju - 4, 5 kratkih, ali jakih laveža - te onda opet počnu trčati tako u krug identičan kao onaj prvi... Ja i brat se pogledali, kaže on meni: Ovo će opet zaljuljati. Nije prošlo ni 20 minuta, udarilo je - napisao je Mirza

- Kad sam doživjela potres u Banjoj Luci, 1981. godine, tri dana prije je pas zavijao po 24 sata. Tetka je stalno govorila: Nešto će se dogoditi - sjeća se Feriha.

- Životinje predosjete katastrofu. Za vrijeme potresa u Crnoj Gori, kanarinac je poludio u kavezu. Prije samog potresa je toliko udarao krilima u stijenke kaveza, da je sve nas probudio, tako da smo potres dočekali budni. Nažalost, podlegao je nakon dva-tri dana, vjerojatno od stresa - napisao je Asim.

- Osjete životinje sve! Moj mačak, kad je bio jači potres u Splitu, uletio je u stan koda ga vrazi gone i sakrio se ispod stola, Ja gledam što mu je kad se zatreslo. Sve oni osjete i upozore - dodala je Katarina.

- Imali smo čileansku vjevericu u vrijeme kada je bila poplava kod nas, u Obrenovcu. Probudila nas je, kao da je htjela uništiti kavez, baš nas je prepala. Kad je prošla voda ulicom, smirila se - napisala je Biljana

- Kad je kod nas u Karlovcu bio potres. Netom prije moja pekinezerica je trčala lijevo - desno i gledala u tlo - podijelila je svoje iskustvo Ana Marija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:23