PRILOG BBC-ja

Aligatori žive na području nekadašnje tvornice nuklearnog oružja: ‘Oni su kao kanarinci u rudniku ugljena‘

Tamo se od početka 50-ih pa sve do kraja Hladnog rata proizvodio plutonij i tricij

Ilustracija

 Julio Aguilar/Getty Images Via Afp

Znanstvenici su uvijek posebno zainteresirani za to da prouče na koji se način životinje prilagođavaju životu u područjima koja su još uvijek radioaktivna. Tako se neprestano provode istraživanja u Černobilskoj zoni isključenja. Način na koji su se razni stvorovi prilagodili na nove uvjete života mogu im dati odgovore koji bi našoj vrsti bili veoma korisni, zbog čega se neprestano prate.

Radi to i stručnjakinja Laura Kojima, ali ne u tom području koje je velikim dijelom na teritoriju Ukrajine. Ona prati aligatore koji žive u SAD-u, točnije, na području stare tvornici nuklearnog oružja. Oni su, naime, jedna od vrsta na kojima se najbolje može procijeniti kvaliteta okoliša i koliko se on tijekom vremena mijenja.

Točna lokacija je Savannah River Site, područje koje obuhvaća gotovo 500 kilometara zemljišta u saveznoj državi Južnoj Karolini. Tamo su se od početka 50-ih pa sve do kraja Hladnog rata proizvodili plutonij i tricij, koji su se potom koristili za izradu nuklearnog oružja. Takva postrojenja uvijek su u blizini imala vodeno područje, u koje se ispuštao otpad, zbog čega je riječ o kontaminiranoj vodi (ima tamo plutonija, tricija, stroncija-90, kobalta-60 i cezija-137).

Životinje koje tamo žive su se morale prilagoditi novim uvjetima, ali mnoge ne žive tako dugo kao aligatori, pa su zato ‘odgovori‘ koje oni daju zapravo najtočniji. Oni se smatraju suvremenim ekvivalentom kanarinaca u rudniku ugljena, a priču o njima objavio je BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 02:40