MAJSTOR AKSEL LUND

Svindal zlatni, Kostelić daleko od medalje

Norway's Aksel Lund Svindal clears a gate during the Men's Vancouver 2010 Winter Olympics Super-G event at Whistler Creek side Alpine skiing venue on February 19, 2010. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
 AFP

Sjajni Norvežanin Aksel Lund Svindal potvrdio je da je na Zimske olimpijske igre u Vancouver došao u velikoj formi. Nakon srebra u spustu, u petak je osvojio zlatno odličje u super G-u.

Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić završio je na 16. mjestu. Uz nekoliko pogrešaka nije mogao do boljeg plasmana kakvom se nadao budući da je upravo na stazi u Whistleru ostvario svoj najbolji rezultat u Svjetskom kupu u ovoj disciplini. Naime, prije dvije je godine osvojio osmo mjesto. U petak je, pak, za pobjednikom Svindalom zaostao 1.13 sekundi. Natko Zrnčić-Dim nije uspio završiti utrku. Pao je nakon drugog prolaznog vremena, na kojem je imao 1.17 sekundi zaostatka, probivši prvu zaštitnu mrežu. Srećom, prošao je bez ozbiljnijih posljedica.

- Bilo je puno pogrešaka. Staza nije bilo teška, nego razvaljana i dosta sam griješio. Svindal? Norvežani su ljudi za velika natjecanja... Prvo Aamodt, sada Svindal. Svaka im čast. Kao i Milleru, drago mi je da je opet uzeo medalju - rekao je Ivica Kostelić.

Superkombinacija?

- Recept je solidna vožnja u spustu, a za slalom se zna... Iako će biti pakleno. Pazite, spust je u 9.30, cijela staza u sjeni, a vidite koliko je zadnjih dana bilo 'spektakularnih' padova - zaključio je Ivica.

Svindal je sjajnom vožnjom nadmašio drugoplasiranog Amerikanca Bodea Millera za 28 stotinki, osvojivši drugu olimpijsku medalju u karijeri. Miller je, pak, četvrti put u karijeri stao na olimpijsko postolje, a već drugi put u Vancouveru. U spustu je, podsjetimo, osvojio broncu, a iz Salt Lake Cityja ima srebra u veleslalomu i kombinaciji.

A da postolje super G-a ne bude potpuno identično kao ono spustaško pobrinuo se Andrew Weibrecht koji je senzacionalno došao do bronce. Nikad u karijeri 24-godišnji Amerikanac nije bio na postolju u Svjetskom kupu, ali u petak je odlično odradio svoju vožnju, zaostavši za Svindalom 31 stotinku.

Svindal je, pak, svojom pobjedom nastavio norvešku dominaciju u ovoj disciplini. Naslijedio je, naime, sunarodnjaka Kjetila Andrea Aamodta koji je bio najbrži na posljednjim dvjema Igrama, u Salt Lake Cityju i Torinu, ali i na onima u Albertvilleu, još 1992. godine. Tako je od sedam zlatnih medalja u povijesti super G-a, njih čak četiri otišlo u Norvešku.

Još je jednom razočarao Švicarac Didier Cuche, jedan od favorita za medalju. Nakon šestog mjesta u spustu, u super G-u je bio još slabiji, završio je na desetom mjestu. No, još su veći debakl doživjeli Austrijanci. Njihov najbolji predstavnik u petak bio je Benjamin Raich na 14. mjestu, Georg Streitberger je bio 17., Mario Scheiber 20., a Michael Walchhofer tek 21.

Utrku je obilježio i težak švedskog 40-godišnjeg veterana Patrika Järbyna zbog čega je natjecanje nakratko bilo prekinuto. Järbyn je prevezen u bolnicu, a zasad nema informacija o težini njegovih ozljeda.

ZOI, alpsko skijanje, super G (muški), rezultati:

1. Svindal (Nor) 1:30.34

2. Miller (SAD) 1:30.62

3. Weibrecht (SAD) 1:30.65

4. Heel (Ita) 1:30.67

5. Guay (Kan) 1:30.68

6. Innerhofer (Ita) 1:30.73

7. Staudacher (Ita) 1:30.74

8. Janka (Švi) 1:30.83

9. Grünenfelder (Švi) 1:30.90

10. Cuche (Švi) 1:31.06

...

16. Kostelić (Hrv) 1:31.47

...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:13