NEPOPRAVLJIVI OPTIMIST

Mateša siguran: Jakov Fak ostaje u Hrvatskoj, kamo bi?!

Iako se vratio u Zagreb usred Igara, predsjednik HOO-a nepopravljivi je optimist u pogledu broja odličja - duboko vjeruje Kostelićima, a nada se i još ponekom iznenađenju
 AFP

ZAGREB - Kada se predsjednik i glavni tajnik nacionalnog olimpijskog odbora (HOO) vrate u domovinu usred Olimpijskih igara, to za početak djeluje intrigantno. Ili su posrijedi neodgodive obveze ili se u Vancouveru više nema što vidjeti, makar za nas ono pravo tek slijedi!?

- Raniji povratak glavnog tajnika Čopa i mene otpočetka je dogovoren jer u Vancouver dolaze drugi članovi Vijeća HOO-a. Dakle, radi se o smjeni, s ciljem minimaliziranja troškova, ali svi profesionalci ostaju. Mene će tamo do kraja Igara zamjenjivati dopredsjednica HOO-a Nada Senčar.

U kratkotrajnom boravku Mateša je svjedočio i prvom hrvatskom odličju u Vancouveru.

• Je li Fakova medalja stigla kao veliko iznenađenje?

- Za nas je ona super dobrodošla i svakako predstavlja ishod iznad očekivanja za prvi dio Igara...

• Kamo će Jakov Fak nakon Vancouvera?

- U Mrkopalj. Kamo bi drugdje? Sve to oko Faka i Slovenije podignulo se nepotrebno i, prema mojem mišljenju, štetilo mu je u daljnjim nastupima.

• Znači, vjerujete da neće pod slovenski barjak?

- Apsolutno. Samo u prošloj godini za njega je osigurano oko 250.000 kuna kroz stipendije MOO-a i HOO-a te izdvajanja za trenera i pripreme. Bio je jedan od naših najbolje “pokrivenih” sportaša. S osvojenom olimpijskom medaljom automatski ulazi u program za Soči 2014. i njegova će se situacija samo još dodatno poboljšati.

• A nastavak priprema sa Slovencima i u Sloveniji...?

- Nije bitno gdje će se pripremati... Pa i Kostelići se pripremaju izvan Hrvatske. Ne vidim zašto bi to bio problem...

• Je li Fakova medalja krajnji domet naših olimpijaca u Vancouveru?

- Budući da smo bez Janice, uoči ZOI-a složili smo se da bi i jedna medalja bila super. To i sada stoji, pa pogledajte - jedna Velika Britanija tek je u subotu osvojila prvo odličje u Vancouveru. Ali imamo šansu za još koje odličje jer glavnina alpskih disciplina, prema kojima su usmjerena naša najveća očekivanja, još nije održana.

• Nepopravljivi ste optimist!?

- Naravno. Olimpijske igre su rulet. Ne radimo nikakav pritisak na naše sportaše, zdravi i opušteni izlaze na borilišta. Vjerujem da Ivica uz Antu Kostelića može do medalje, uostalom i Amerikanci su ga svrstali u krug favorita. No, do medalje može i Natko, a mislim da se i Ani jednom mora otvoriti, predugo je bez velikog rezultatskog ostvarenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:30