EUROPSKI TEST

Dinamo nije još nikad ispao zbog Slovenaca

Samo dva dana poslije finala SP-a u Južnoj Africi Zajecov će Dinamo imati premijeru u Maksimiru
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Dinamo nikada nije ispao u europskim natjecanjima od slovenskog kluba, a tradicija bi se mogla nastaviti i ove sezone, s obzirom na to da ga je ždrijeb 2. pretkola Lige prvaka spojio sa Koperom iz Slovenije.

- Moglo je i bolje - bila je prva reakcija Velimira Zajeca kojem će sraz s Koprom u Maksimiru ujedno biti i službena premijera na klupi Dinama. Zanimljivo, i ona neslužbena je bila protiv istog protivnika, s obzirom na to da je prošle srijede Dinamo igrao prijateljsku utakmicu s Koprom i pobijedio 1-0 pogotkom Mathiasa Chage.

- Vidjelo se da imaju glavu i rep. U momčadi imaju niz iskusnih igrača i na to moramo posebno pripaziti.

Prva je uvijek najteža

Ipak, Dinamo ovisi ponajviše sam o sebi. Ako će “modri” biti pravi, ne bi trebalo biti problema. Dobar ulazak u utakmicu podvukao je i Zajec, koji će momčad pripremati za Koper tijekom boravka u Austriji kamo odlaze u petak.

- Moj je zadatak da ekipa bude psihički i fizički u optimalnom stanju pred prvu utakmicu koja je najteža i najvažnija jer sve otvara - završio je Zajec, koji je iskoristio priliku da još jednom pozove navijače u Maksimir.

- Očekujem njihovu veliku podršku u Maksimiru kako bismo napravili dobru zalihu pred uzvrat u Sloveniji.

Zanimljivo, u redovima Kopra su izrazili zadovoljstvo ždrijebom. Osim što smatraju kako je Dinamo magnet za publiku, u redovima slovenskog prvaka ne vide Zajecovu momčad kao nepremostivu prepreku.

Od davljenika do prvaka

- Nisu me baš impresionirali u prijateljskoj utakmici. Svjestan sam da nije bilo Bišćana i Mandžukića, ali su moji igrači u prvih pola sata bili bolji na travnjaku - rekao je nakon ždrijeba trener Kopra Nedžad Okčič, izrazivši nadu kako će upravo Koper prekinuti negativnu tradiciju ispadanja slovenskih klubova od Dinama.

Inače, Koper je osvojio naslov nakon što se sezonu ranije spasio od ispadanja u zadnjem kolu. Uzvrat se igra 20. srpnja u Novoj Gorici, s obzirom na to da se stadion Kopera renovira.

Dinamo vs. Slovenci

Liga prvaka 2003./2004. (2. pretkolo) Maribor 2-1 i 1-1

Kup Uefe 2004./2005. (2. pretkolo) Primorje 4-0 i 0-2

Liga prvaka 2007./2008. (2. pretkolo) Domžale 3-1 i 2-1

Liga prvaka 2009./2009. (2. pretkolo) Domžale 3-2 i 3-0

Šibenik na Maltu, a Cibalia u Sjevernu Irsku

Svoj prvi nastup s europskim predznakom Šibenik će imati 1. srpnja kada na stadionu u Dugopolju u prvom pretkolu Europa lige dočekuje trećeplasiranu momčad Malte Sliem Wanderersa. Uzvrat je sedam dana kasnije, a ako Šibenik prođe u 2. pretkolu, očekuje ga malo teža zadaća, s obzirom na to da ide na pobjednika dvoboja bivšeg stanovnika Lihe prvaka ciparskog Anarthosisa i armenskog Banantsa.

Nešto lakšu zadaću bi mogla imati Cibalia koja će u 2. pretkolu istog natjecanja odmjeriti snage sa sjevernoirskim Cliftonvilleom. Vinkovčani ne bi trebali imati puno problema u namjerama da se plasiraju u 3. pretkolo i namjere na nekog od zvučnijih protivnika čije ime barem garantira dobar utržak, ako je prolazak dalje nemoguća misija za Cibaliju.

Hrvati vs. Maltežani

Kup Uefe 2000./2001. (1. pretkolo) Rijeka - Valletta 3-2 i 4-3

Kup Uefe 2008./2009. (1. pretkolo) Slaven Belupo - Marsaxlokk 4-0 i 4-0

Kup Uefe 2008./2009. (1. pretkolo) Hajduk - Birkirkara 4-0 i 3-0

Kup Uefe 2009./2010. (1. pretkolo) Slaven Belupo - Birkirkara 1-0 i 0-0

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:28