Marcelo Arevalo i Mate Pavić

 MENG DINGBO/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA
GRAND SLAM KOLEKCIONAR

Pavićev nestvaran podvig, sad je u društvu samih legendi: ‘Trebat će vremena da dođe u glavu što sam napravio‘

‘Biti s njima u istoj kategoriji, u tako elitnom društvu, ne znam kako to komentirati‘
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 09. lipanj 2024. 08:15

Nije zapravo trebalo biti nikakve dvojbe oko pobjednika uoči finala muških parova. Jer postoji već ustaljena "špranca" po kojoj Mate Pavić pobjeđuje u svakom drugom Grand Slam finalu. Pobjeda, poraz, pobjeda, poraz... i tako već sedam godina. A kako je prethodno finale izgubio, bilo je jasno da Simone Bolelli i Andrea Vavassori u subotu na stadionu Philippe Chatrier nemaju šanse. Jer to je meč koji Mate Pavić pobjeđuje.

Serija se, doista, i nastavila, tradicija je ostala živa, a Splićanin je zaokružio Grand Slam opus. Jer jednakom dosljednošću kao finalne pobjede, rasporedio je i najveće trofeje u karijeri - sa svakog Grand Slama po jedan, čime je finiširao Career Slam. I kad već spominjemo pedantnost, nije naodmet naglasiti kako je svaku od četiri titule osvojio s različitim suigračima, što je jedan od najvećih komplimenata Pavićevom tenisu. Jer samo su rijetki, odnosno samo oni najbolji sposobni najveće rezultate ostvarivati "s bilo kim". Jasno, svi njegovi partneri su također sjajni igrači u parovima (Oliver Marach, Bruno Soares, Nikola Mektić), ali Pavić je taj "faktor X" koji je sposoban od svakog para napraviti pobjednički.

- Mate je jedan od najboljih igrača u "dublu" na svijetu - kratak i jasan je bio aktualni mu partner Marcelo Arevalo u odgovoru na pitanje zašto tako dobro funkcioniraju, iako su kratko zajedno, tek od početka ove sezone.

image

Marcelo Arevalo i Mate Pavić

BERTRAND GUAY Afp

Inače, ovo je Mati bila ukupno 38. titula iz 69. finala u karijeri, a od toga je u ovih posljednjih šest mjeseci osvojio već treći turnir s Arevalom iz četiri finala.

- Za mene je poseban osjećaj napokon osvojiti titulu u Roland Garrosu. Izgubio sam prije dva finala ovdje, izmicala mi je ta titula koju sam jako htio osvojiti. Zbog toga je bilo i malo stresno igrati ovaj meč, bilo je puno emocija, nije bilo lako sve to kontrolirati, ali zato sam super sretan što sada imam i to ostvarenje u karijeri - govorio je Mate na konferenciji za medije poslije finala.

- I ja bih volio da sam kompletirao Career Slam, ha-ha - nadovezao se njegov partner u trijumfu.

- Prijašnje mečeve smo igrali oko podneva ili oko 14 sati, pa smo navikli na taj ritam i s buđenjem, pripremom za meč. Ovog puta je finale bilo kasnije, morali smo čekati duže nego inače i postajali smo nestrpljivi, ali na kraju smo odigrali jako dobro i osobno sam se osjećao sjajno na terenu. I kad smo pali u break zaostatka u drugom setu, odmah smo se vratili i otad je sve teklo glatko - dodao je Arevalo.

Gomila je statističkih podataka koji se mogu izvući iz karijere Mate Pavića, ali jedan koji će možda i najviše pokazati koliko je tenisač sa splitskih Baterija zapravo dobar tenisač u parovima i kako je njegova karijera već sada dotaknula nebo - a tek će navršiti 31 godinu, pa je za parove još "junior" - jest onaj o tzv. karijernom zlatnom Slamu (Career Golden Slam). Jer Mate je u subotu postao tek šesti tenisač u cijeloj teniskoj povijesti koji je povezao titule sa sva četiri Grand Slama i zlatnu olimpijsku medalju. Šesti!

Tenisači uz koje sada stoji i Matino ime sve su redom legende tenisa, posebno kada govorimo o parovima - Bob i Mike Bryan, Todd Woodbridge, Mark Woodforde, Daniel Nestor. Američki blizanci te popularni australski Woodiesi velebne su uspjehe ostvarili zajedno, Kanađanin Nestor, pak, s tri različita suigrača, a Pavić s četvoricom.

- To su prilično velika imena u svijetu tenisa, a biti s njima u istoj kategoriji, u tako elitnom društvu, ne znam kako to komentirati. Nisam zapravo još ni svjestan što to zapravo znači - rekao je Pavić.

- Dogodilo mi se nešto slično kada sam osvojio olimpijsko zlato. Osvojio sam medalju, bilo je dobro, bio sam sretan, ali nisam bio svjestan koliko je to veliko, dok zapravo nisam dobio osjećaj kroz komunikaciju s drugim ljudima koji su to spominjali, isticali kao nešto posebno i tek onda mi je to "sjelo". Tako će valjda i za ovo trebati nešto vremena da mi dođe u glavu što sam uspio napraviti i što znači biti u takvom društvu.

Znao je, inače, Mate za taj podatak i prije finala, pa je stoga postojala i velika nervoza.

- Je, svakako je ovo bio jedan od mečeva s najvećim kidanjem živaca u mojoj karijeri. Usporedio bih ga sa svojim prvim finalom u Wimbledonu, koje sam igrao sa svojim današnjim trenerom, Oliverom Marachom. To mi je bilo prvo Grand Slam finale i svakako poseban osjećaj, a ovo je sada bilo jako slično jer imao sam negdje u primisli što mi eventualna pobjeda donosi. K tome, već sam izgubio dva puta finale u Parizu i to je također stvaralo pritisak.

Bilo je to u završnici meča najvidljivije. Na prvu meč-loptu Pavić je ušao na volej na mreži i vjerojatno bi od stotinu pokušaja 99 puta taj udarac pospremio u teren i osvojio poen. Ovo je bio taj jedini slučaj kada je loptica zahvatila vrh mreže i ostala na "krivoj" strani. Pola minuta kasnije Vavassori i Bolelli došli su i do break-lopte za potpuni povratak u meč, ali Mate se sada iskupio "zakucavanjem" teškog smeša.

- Bilo je tih nekoliko ludih poena kada je Marcelo servirao za meč i bilo je jako stresno u tim trenucima, svakako nije bilo lagano igrati.

image

Marcelo Arevalo i Mate Pavić

BERTRAND GUAY Afp

Također, spomenuti kvintet legendi ima i karijerni "Super Slam", odnosno uz zlatni Slam osvojili su i ATP Finals, završni turnir sezone, a to je zapravo i jedino što Paviću još nedostaje, pa da može reći da je osvojio baš sve što se može u muškim parovima. Bio je već jednom jako blizu i toga, jer je s Nikolom Mektićem igrao finale 2022., ali su se ispriječili Ram i Salisbury.

Ove godine će imati novu priliku s Arevalom, budući da kao aktualni Grand Slam pobjednici "upadaju" izravno na ATP Finals, ako budu među Top 20 parova pred kraj godine, a ne vidimo kako je moguće da taj uvjet ne ispune. Štoviše, s trijumfom u Parizu skočili su na drugo mjesto najboljih parova u 2024., a samo ih 50 bodova dijeli od vodećih Bopanne i Ebdena, inače osvajača Australian Opena.

Do tada, međutim, ima još dosta vremena, a ono što je bliža budućnost su turniri na travi, koji će, jasno, kulminirati Wimbledonom (od 1. do 14. srpnja). No, poslije toga slijedi povratak na zemlju, ali i u Pariz. Riječ je, jasno, o Olimpijskim igrama, koje za tenisače počinju 28. srpnja.

Za tu priliku će se obnoviti i suradnja Mektić - Pavić, kako je otkrio Mate.

- Vraćam se definitivno u Pariz vrlo skoro braniti olimpijsko zlato. Za sada je plan da Mektić i ja igramo skupa, tako da ću biti na ovim terenima opet za nekoliko tjedana.

Plan koji je svakako logičan, jer ipak je sa Zagrepčaninom u dvije i pol zajedničke godine Mate uzeo čak 17 trofeja.

Neka Pavićeva ostvarenja s titulom u Roland Garrosu

- 25. je tenisač u povijesti i prvi Hrvat koji je osvojio sva četiri Grand Slama u parovima, prvi nakon Francuza Nicolasa Mahuta i Pierre-Huguesa Herberta, koji su svoj ciklus kompletirali 2019.
- šesti je tenisač u povijesti koji je ostvario karijerni zlatni Slam (eng. Career Golden Slam), odnosno osvojio sva četiri Grand Slama i olimpijsko zlato
- drugi je najtrofejniji tenisač u parovima na Grand Slamovima u 2020-ima s tri osvojene titule; četiri imaju Rajeev Ram i Joe Salisbury
- sva četiri Grand Slama osvojio je s različitim suigračima (Marach, Soares, Mektić, Arevalo)
- sedam Grand Slam titula je osvojio ukupno (četiri u parovima, tri u mješovitim parovima), čime se izjednačio s Ivanom Dodigom (tri + četiri)
- 38 titula ukupno ima u karijeri iz 69 finala
- 9 različitih suigrača s kojima je osvajao turnire

SVA MATINA GRAND SLAM FINALA

MUŠKI PAROVI

2017. Wimbledon

Kubot, Melo - Marach, Pavić 5:7, 7:5, 7:6 (2), 3:6, 13:11

2018. AUSTRALIAN OPEN

Marach, Pavić - Cabal, Farah 6:4, 6:4

2018. Roland Garros

Herbert, Mahut - Marach, Pavić 6:2, 7:6 (4)

2020. US OPEN

Pavić, Soares - Koolhof, Mektić 7:5, 6:3

2020. Roland Garros

Krawietz, Mies - Pavić, Soares 6:3, 7:5

2021. WIMBLEDON

Mektić, Pavić - Granollers, Zeballos 6:4, 7:6 (5), 2:6, 7:5

2022. Wimbledon

Ebden, Purcell - Mektić, Pavić 7:6 (5), 6:7 (3), 4:6, 6:4, 7:6 (10-2)

2024. ROLAND GARROS

Arevalo, Pavić - Bolelli, Vavassori 7:5, 6:3

-------------------

MJEŠOVITI PAROVI

2016. US OPEN

Siegemund, Pavić - Vandeweghe, Ram 6:4, 6:4

2018. AUSTRALIAN OPEN

Dabrowski, Pavić - Babos, Bopanna 2:6, 6:4, 11-9

2018. Roland Garros

Chan, Dodig - Dabrowski, Pavić 6:1, 6:7 (5), 10-8

2019. Roland Garros

Chan, Dodig - Dabrowski, Pavić 6:1, 7:6 (5)

2023. WIMBLEDON

Kičenok, Pavić - Xu, Vliegen 6:4, 6:7 (9), 6:3

PUT DO TITULE

1. kolo
vs Carballes Baena, Navone 6:2, 6:2
2. kolo
vs Daniell, McDonald 1:0 predaja Daniell, McDonald
3. kolo
vs Krawietz, Pütz (6) 7:6 (3), 7:6 (5)
Četvrtfinale
vs S. Tsitsipas, Pe. Tsitsipas 7:5, 6:4
Polufinale
vs Granollers, Zeballos (1) 3:6, 6:4, 7:5
Finale
vs Bolelli, Vavassori 7:5, 6:3

S KIME JE OSVAJAO TROFEJE?

Nikola Mektić (17)
Oliver Marach (6)
Michael Venus (5)
Marcelo Arevalo (3)
Ivan Dodig (2)
Bruno Soares (2)
Hubert Hurkacz (1)
Dominic Inglot (1)
Nikola Ćaćić (1)

Linker
09. lipanj 2024 13:53