TONČI PLAZIBAT/Cropix
EUROKUP

Velika pobjeda Juga u ‘hramu vaterpola‘, izbacili branitelja naslova i ušli u četvrtfinale

Nakon pobjede od jednog gola razlike u Dubrovniku, jugaši su u uzvratu slomili Vasas sa 9:8
Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. ožujak 2024. 22:21

Vasas - Jug Adriatic osiguranje 8:9 (1:4, 2:2, 3:1, 2:2)

Budimpešta, plivalište Bela Komjadi. Gledatelja 1.000. Suci: Buch (Španjolska) i Severo (Italija).

VASAS: Levai (8 obrana), S. Rašović, Dedović 2, Ranđelović 1, Zerinvary, Selley-Rauscher, Dala, Burian 1 (0-1), Konarik 2 (1-1), Batori 1, Bedo, Batizi, Mizsei. TRENER: Slobodan Nikić.

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (12+1 obrana), Burđelez, Djerkovic, Lazić 3 (1-1), Joković 1, Mozara, Daube 1, Cabanas 1, Kržić 1, Burić 1, Merčep, Žuvela 1, Brzica. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.


Velika, sjajna pobjeda jugaša usred Budimpešte. U jednom od legendarnih hramova ovog sporta, bazenu Bela Komjadi, naš Jug Adriatic osiguranje je izbacio iz Eurokupa branitelja naslova iz prošle sezone, jaki mađarski sastav Vasasa. Jedan razlike je bilo u Gružu (12:11) u prvoj utakmici, jedan razlike i u uzvratu. Svaka pobjeda u Budimpešti je vrijedna pozornosti i hvale jer malo koji klub i rijetko kada ondje slavi. Doduše, jedan od tih rijetkih kojima to ipak uspijeva (pa, i ne baš toliko raritetno) su baš Dubrovčani.

Spektakularan je bio početak Kobešćakovih "trupa". U prvih su 9 minuta potpuno "ohladili" solidno ispunjene tribine koje su od početne euforije nakon vodstva domaćina 1:0, naglo i posve utihnule. Tko i ne bi na njihovom mjestu kada su gosti, u ovo mslučaju hrvatski prvak napravio mini-niz od pet pogodaka, za vodstvo 5:1 u 9. minuti. Iako, istog smo trenutka znali poznajući i sastav suparnika, njihovu snagu i kvalitetu, te spoj mađarskog i srpskog mentaliteta (ipak u Vasasu igraju i trojica srpskih reprezentativaca), da je to jako daleko od gotove utakmice.

No, ono što je ulijevalo dodatnu vjeru u uspjeh je vratar jugaša, Toni Popadić. Sada se možda bolje no ikad uvidjela Tonije vrijednost i klasa. U svom prvom nastupu nakon dva mjeseca, operacije lakta i rehabilitacije, već je u prvoj četvrtini stavio do znanja tko je sada između vratnica. U petoj je minuti pri vodstvu jugaša 2:1 "skinuo" peterac sjajnom Burianu, da bi već ni minutu kasnije odlično raspoloženi Franko Lazić pogodio za 3:1 za jugaše i navještenje problema za Mađare. Baš je Lazić bio "vruće ruke" u subotnju kasnu večer u Budimpešti. Šteta što je u zadnjim sekundama druge četvrtine dobio crveni karton zbog "sučeljavanja" malog sa Strahinjom Rašovićem, pa su obojica prijevremeno "izletjela" iz igre. Šteta zbog Franka koji je do tog trenutka već postigao 3 gola.

Vasas se dakako nije predavao (niti bi to itko očekivao u 9. minuti). Malo po malo Mađari su smanjivali zaostatak, da bi na kraju treće četvrtine stigli na minus 1 (6:7). Početkom zadnje dionice Maro Joković je sa srednjeg vanjskog dao sjajan, ali i važan gol (6:8), te su do kraja jugaši uspijevali cijelo vrijeme "držati" Mađare na 1 do 2 gola odstojanja. Posljednji gol Mađara (Burian za 8:9) bio je šut sa sirenom, kada je sve već ionako bilo svejedno. Vasas je ispao, jugaši idu dalje. Dubrovčani i Riječani sada čekaju utorak kada je ždrijeb parova četvrtfinala Eurokupa.

Linker
23. ožujak 2024 22:21