DAMIR SKOMRLJ Cropix
EUROPSKI VELIKAN

Priča za anale: Trener osvojio 20. trofej s klubom, igračka legenda dogurala do 35.

Vaterpolisti Juga AO su na Final Fouru u Rijeci potvrdili klasu i dominatno osvojili Eurokup
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 20. svibanj 2024. 17:34

Brojke su - blago rečeno - impresivne. Kako one koje govore o dominaciji Juga Adriatic osiguranja na Final Fouru Eurokupa protiv Sabadella i domaćina Primorja EB, odnosno kombiniranih plus 10 u polufinalu i finalu, tako i one povijesne među kojima se ističe 71. trofej europskog velikana iz Gruža. Četverostruki prvak Europe iz 1981, 2001, 2006. i 2016. sada ima i dvije titule u drugom po vrijednosti klupskom natjecanju Starog kontinenta, iz 2000. dok je ovo natjecanje još nosilo ime Kup LEN i ovaj subotnji pod imenom Eurokup. Dodajte tome dva LEN Superkupa, onda 39 naslova prvaka tri države, Kraljevine Jugoslavije (14), SFRJ (8) i Hrvatske (17), 19 nacionalnih kupov i pet naslova regionalnog prvaka i dobit ćete jedan od najvećih svjetskih klubova.

Kultura pobjeđivanja

Takav, naravno, pak Jug AO ne bi bio da ga nisu vodili i za njega igrali - velikani. Poput, recimo, jednog od najtrofejinijih vaterpolista svih vremena, Mare Jokovića (36) koji je u subotu u Rijeci osvojio 35. (!) trofej s Jugom, dakle gotovo polovicu od 71 u 101-godišnjoj povijesti kluba. Ili Vjekoslava Kobešćaka, trenera koji je u Rijeci obilježio jubilej, 20. trofej na klupi Dubrovčana.

- Naš europski put do ovoga nije bio lagan, ali nakon ispadanja iz Lige prvaka smo vrlo ozbiljno shvatili ovo natjecanje - poručio je Kobešćak nakon finala.

To bi Amerikanci nazvali “kultura pobjeđivanja”. U ovom slučaju i “demonstracija sile” u društvu u kojem Jug AO ne pripada. Podsjetimo, jugaši su europska elita, posljednjih godina doduše ne i u najužem vrhu Lige prvaka, ali definitivno barem klasa iznad onoga što nudi konkurencija u Eurokupu. Međutim, tako što uvijek treba potvrditi i u bazenu, što su Kobešćakovi momci na ovom Final Fouru i napravili.

- Primorje je dobro otvorilo, krenuli su fizički jako, što je potpuno opravdano s obzirom da u ovom odnosu snaga moraju ići i preko nekih granica, ali nakon što smo od početka dobro odgovorili, obranili se nekoliko puta zaredom s igračem manje, napravili smo korak naprijed, dok je njih sve to umalo uzdrmalo.

image

Maro Joković

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Klasična priča o utakmicama koje se s pravim pristupom favorita pretvore u “igru mačke i miša”. Uostalom, zar je netko uopće sumnjao da Jug AO može drukčije ući u jedno finale osim s gardom pobjednika?

- Zadaća nije bila jednostavna, ali od osmine finala, preko četvrtfinala, do ove dvije utakmice na Final Fouru, mislim da smo zaista pokazali kako samo najbolja momčad u Eurokupu ove sezone.

Uostalom, kad sam Kobešćak nema primjedbi, znajući kako često zna kritizirati svoje igrače i nakon pobjeda, čak i velikih, stvari su prilično jasne.

- Zadovoljan sam kako smo izgledali kroz cijelo natjecanje u Eurokupu, ali i s dosta utakmica koje smo odigrali u Ligi prvaka - zaključio je trener jugaša.

Zaostatak 0-1 u finalu PH

Nakon Kupa Hrvatske u Gruž je ove sezone stigla još jedna “kanta”, dok sad valja dovršiti finalnu seriju doigravanja do tri pobjede u kojoj je Jadran poveo 1-0. Međutim, i taj poraz treba gledati iz prizme Final Foura u Rijeci, s obzirom da se sigurno forma tempirala za protekli vikend i ono što slijedi od petka, završnu borbu za naslov koja se nastavlja drugom utakmicom u Dubrovniku.

Doduše, za razliku od protivnika na Kantridi, Dubrovčani protiv Splićana nisu favoriti. Dapače. Ali trebamo li ponoviti onu priču o Jugu i finalima? Mislimo da ne treba.

Linker
20. svibanj 2024 17:35