Primorje EB - Jug Adriatic

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
HRVATSKO FINALE

Jugaši glatko osvojili drugi Eurokup u povijesti, suci nisu briljirali, a u trećoj dionici uslijedio je uragan

Jugaši su bolji, jugaši su pobjednici i to su zorno pokazali u riječkom bazenu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. svibanj 2024. 21:16

PRIMORJE EB - JUG ADRIATIC OSIGURANJE 6:12 (1:3, 1:1, 2:6, 2:2)

RIJEKA - Plivalište Zdravko Ćiro Kovačić. Gledatelja 1.000. Suci: Stavridis (Grčka) i Severo (Italija).

PRIMORJE EB: M. Čubranić (4 obrane), L. Babić, Kadivec 2, Tončinić, Brubnjak 2 (1-1), Brguljan, N. Čubranić 1 (1-1), K. Babić, G. Burburan, Te Riele, Crippa, Paparić 1, Jurić. TRENER: Igor Hinić.

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (11 obrana), Prkoča, Djerkovic, Lazić 1, Joković 2, Mozara, Daube 3, Cabanas 3, Kržić 1, Burić 1, Grgurević, Žuvela 1, Brzica. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

PETERCI: Primorje EB 2-2, Jug Adriatic osiguranje -.

OSOBNE POGREŠKE: Primorje EB 10, Jug Adriatic osiguranje 16. ŽUTI KARTON: trener Kobešćak (19).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Primorje EB 3-14 (21%), Jug Adriatic osiguranje 5-9 (55%).


Jugaši su u hrvatskom finalu Eurokupa u Rijeci, čisto, glatko, uvjerljivo i zasluženo pobijedili Primorje EB, te tako osvojili drugi put u svojoj povijesti Kup LEN odnosno sadašnji Eurokup. Ovo je ujedno i ukupno 8. europski trofej dubrovačkog kluba.

U prvoj su četvrtini jugaši, a posebice njihov kapetan, vratar Toni Popadić iskazali moć s naglaskom na obrani. Naime, gostujući je vratar uknjižio u prvih osam minuta čak 4, ali kako se veli "prave" obrane. No, prije nego li bi Popadić došao do izražaja, svoje je učinio prednji obrambeni jugaša. Posljedica toga su propuštene prve tri prilike s igračem više Riječana, a do kraja prve četvrtine je taj omjer i bio i još malo lošiji po domaćina, 1-5. Nisu imali Riječani ponekad ideje i znanja za probijanje obrambenog bloka, a ponekad ih je malo i nervoza "tjerala" na brzanje. Doduše, nakon dvije četvrtine će Riječani još malo multiplicirati taj problem, pa im je na polovici utakmice igrač više bio 1-8!

Opet, nisu se baš ni Gospari mogli pohvaliti nekim osobitim učinkom u napadu općenito, pa tako ni u trenucima brojčane prednosti u bazenu. Brojke u tog segmentu 2-6, s tim da je taj drugi postignut u zadnjim sekundama druge dionice ne djeluje impresivno. Doduše, tu moramo ipak nešto istaknuti, a tiče se sudaca.

image

Navijači

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Tandem Stavridis i Severo nije briljirao. Pače, poprilično su nervirali. Svojim malo ipak prebrojnim "sviranjem", s obiljem isključenja bez lopte, suđenjem malo prevelikog broja prekršaja u napadu jer ne bi stavili ruku u vatru da je svaki postojao. U posljednjim sekundama druge četvrtine iziritirali su inače poslovično vrlo mirnog, staloženog trenera primorjaša Igora Hinića. U napadu s igračem više domaćina, mišljenja smo da je napravljen prekršaj za peterac u korist Primorja EB, no suci su presudili prekršaj u napadu! Čak ako i novinar možda griješi, sumnjamo da griješi preiskusan, a naglašavamo izvanredno hladan i pravi sportaš, Igor Hinić. No dobro, ne secirajmo, nije to ipak bio ni ključan trenutak finala. Ključno je bilo samo - kada će jugaši krenuti po pobjedu.

Prve dvije četvrtine smo gledali više promašaja i i kontra-faulova nego golova. Otvorio je brzo Jug Adriatic osiguranje s 2:0 (Burić iz kontre, te Cabanas s desnog vanjskog). Riječani su prvi gol postigli tek u 7. minuti (Brubnjak), a prvu je dionicu zatvorio Daube novim šutem s vanjske linije za vodstvo 3:1.

U drugoj četvrtini puno plivanja, od gola do gola, ali i bez gola. Prvi je dao Slovenac Jaša Kadivec za Riječane, minutu i pol do kraja (2:3), da bi Lazić s igračem više u zadnjoj minuti dionice pogodio za novo vodstvo jugaša (2:4).

Treća je bila ta. Ta četvrtina koja je presudila finale, donijela nam pobjednika. Slijedio je jugaški uragan u bazenu, napadački su potpuno "razbili" domaćina, natjerali Riječane "u mlin". Događa se to onda kada jugaši povedu s recimo 3 gola, pa onda počnu natplivavati suparnika, prisiljavati na pogreške. Kada se tomu još pridoda i vratar na razini perfekcionizma, a Toni Popadić je samo u trećoj četvrtini uknjižio čak 6 obrana, onda je sve gotovo. Gotovo za suparnika jugaša. U trećoj četvrtini je dubrovački sastav poveo 6:2, 8:4, pa 9:4, 10:4... Ne, nema svrhe i smisla dalje nabrajati. Jugaši su bolji, jugaši su pobjednici i to su zorno pokazali u riječkom bazenu.

IZJAVE

Marko Žuvela (Jug Adriatic osiguranje):

- Odigrali smo dvije odlične utakmice, i polufinale u petak i ovo finale. Nije lagano bilo, fizički iscrpljujuće. Cijela ova sezona je ubitačna s ritmom odigravanja utakmica, ali izvukli smo maksimum. Nanijeli smo ipak prvi poraz Primorju ove sezone u Europi pred njihovim navijačima. Napravili smo ono vrlo bitno, a to je zaustavljanje njihove kontre koja je najveća njihova prednost, adut u igri. Kontrolirali smo igru, Popadić je bio fantastičan i nemamo što više pričati. Ovo je zapravo najljepša pozivnica našim navijačima da nas podrže sljedećeg petka u Dubrovniku protiv Jadrana u drugoj finalnoj utakmici PH.

Maro Joković (Jug AO):

- Cijeli smo Final Four bili objektivno najkvalitetnija momčad. Jedino što nas je u finalu moglo možda poremetiti je domaći bazen, publika, atmosfera, euforija koja se opravdano stvorila oko ulaska Primorja u finale. Oni su doista napravili sjajan iskorak i na tomu im treba čestitati. To smo ipak sve uspjeli “isključiti”. I publiku i nervozu uoči finala uz poštivanje našeg dogovora, svi smo bili hladne glave, znali smo što treba napraviti, te smo potpuno kontrolirali utakmicu. (dba)

Jubilarni 20. trenerski trofej Vjeke Kobešćaka

Eurokupom osvojenim na Kantridi, strateg Dubrovčana, Vjekoslav Kobešćak došao je do impozantne brojke od 20 trenerskih trofeja na klupi ovog kluba. Već i ranije najtrofejniji trener u 100-godišnjoj povijesti kluba iz Gruža ovime je samo "podebljao" svoj trofejni karton.
Na klupi Juga, Vjekoslav Kobešćak je osvojio - 6 naslova prvaka Hrvatske, 6 nacionalnih kupova, 4 regionalne lige, 1 Ligu prvaka, 1 europski Superkup, 1 Superkup Hrvatske i sada 1 Eurokup. (dba)

Jokovićeva 64. medalja

Trenerski trofeji Vjeke Kobešćaka djeluju čak i skromno kad ih se usporedi s brojem trofeja i medalja Mare Jokovića. Naime, Maro je s ovim Eurokupom došao do brojke ukupno 64 medalje. Od toga su 44 osvojene s klubovima, a 20 s hrvatskom reprezentacijom. On ima doslovno sve, odavno već ima sve, ali još je "gladan". (dba)

Bronca za Sabadell

Prije finala Riječana i Dubrovčana odigrana je i utakmica za treće mjesto. Koliko je ona uopće smislena, koliko je takvu utakmicu ikome drago igrati svjedoči i rezultat; Spandau 04 - Sabadell 2:9 (0:1, 1:2, 0:3, 1:3). Za Berlinčane pravo nastupa nije imao Zagrepčanin Mateo Ćuk jer je u polufinalu dobio crveni karton, no nastupio je drugi Hrvat, Omišanin Marin Tomasović. Nažalost bez gola, pa čak i bez realiziranog peterca. (dba)

Linker
18. svibanj 2024 22:54