ANTE CIZMIC/CROPIX
NENAD ŠOŠTARIĆ ZA SN

‘Ukrajina nudi dobru priliku da se još više oslobodimo. Uvjeti u kojima se igra Euro? Smiješno i jadno...‘

Ni slučajno nikoga ne smijemo podcijeniti jer smo mlada ekipa koja je u stvaranju
Piše: Nenad ŠoštarićObjavljeno: 16. siječanj 2022. 21:51

Komentira: Nenad Šoštarić

Protiv Srbije je bilo teško, ali pobijedili smo. Mislim da su dečki igrali jako dobro, pametno i borbeno. Postojale su i emocije, ali su one bile kontrolirane, taman koliko treba da shvatiš da je to utakmica koja donosi prolaz i da je s te strane važna, a ne zbog imena protivnika.

Od izuzetnog značaja bio je dolazak Luke Cindrića, mislim da je on taj koji je bitno promijenio cijelu priču. Ivan Martinović odigrao je jako dobro, a Tin Lučin opet je bio na visokoj razini. Nažalost, Halil Jaganjac odigrao je samo poluvrijeme zbog udarca u glavu. Dosta bitna bila je igra Željka Muse u obrani, te tri obrane u nizu Mate Šunjića kad se stvorila razlika. Ne smijem zaboraviti ni Ivana Čupića koji je sve svoje realizirao.

Ovaj put smo imali veći broj kvalitetnih pojedinaca i u napadu i u obrani. U napadu Čupić, Martinović, Cindrić i Lučin, dok je u obrambenom dijelu priču držao Musa, a čak je i Jelinić sasvim korektno odigrao svoju obrambenu ulogu.

image

Nenad Šoštarić

Sportske Novosti

Po meni je dobra priča to što smo ipak malo više iskorištavali krila, prije svega Čupića. Nismo se orijentirali isključivo na igru s pivotom nego smo malo proširili njihovu obranu i oni nas u toj fazi nisu mogli zaustaviti, bilo je prostora i za prolaz i za šut.

Srbi drže nadu zbog kvalifikacijske pobjede protiv Francuza u Zrenjaninu i remija u Francuskoj. No, ovo je prvenstvo, to je jedna potpuno druga priča i ja sam uvjeren da će Francuska dobiti današnju utakmicu, da će odigrati maksimalno ozbiljno. U teoriji bi im pobjeda od dva pogotka razlike donijela prolaz skupine, dakle ne treba im velika pobjeda, ali siguran sam da će Francuzi napraviti sve da pobijede, jer se na kraju krajeva ti bodovi prenose u drugi krug.

Promijenjena pravila

Utakmica s Ukrajinom za Hrvatsku može biti dobra prilika da se još više oslobodimo. Potreban je maksimalno ozbiljan pristup, bez obzira na to što je Ukrajina od Srbije izgubila s osam, a od Francuske s 13 golova razlike. Dosta ukrajinskih igrača igra u Motoru iz Zaporožja, nisu oni toliko nekvalitetni, nego jednostavno prema njima trebamo ići s onom maksimom “ne podcjenjuj, ne precjenjuj”. Ni slučajno nikoga ne smijemo podcijeniti jer smo mlada ekipa koja je u stvaranju i koja kroz pobjede želi graditi svoj pobjednički mentalitet.

Dao Bog da u tijeku te utakmice imamo prostora, da se podigne forma onih igrača kojima je to potrebno, da eventualno vraćamo Cindrića i još nekoga, da vidimo što može Marino Marić, i ako će biti mogućnosti da malo odmori i Čupić koji je dosad odigrao dvije utakmice u praktički punoj minutaži. Ovisno o zbivanjima na terenu tijekom utakmice, izbornik Hrvoje Horvat sigurno će se odlučiti na odmaranje pojedinih igrača i opterećivanje drugih, koji će taj posao također korektno odraditi.

Što se tiče uvjeta u kojima se igra Euro, meni je to sve smiješno i jadno, i pitanje je svrsishodnosti tog prvenstva za ovaj način jer za sve ne vrijede ista pravila. Na Svjetskom prvenstvu rukometašica vrijedila su potpuno drugačija pravila, pa mene zanima igramo li isti sport ili ne. Primjerice, reprezentacijama je na Euru dozvoljeno pozivati i igrače izvan šireg prijavljenog popisa, što nama nije bilo omogućeno. Ono što smo mi proživljavali u Španjolskoj ne bih nikome poželio, jer zbog čekanja rezultata testova do sjedanja u autobus za dvoranu nismo znali tko će igrati protiv Japana.

U okviru priče o borbi protiv korone u rukometu, i prošle godine sam bio za to da se igraju samo domicilna prvenstva, jer ne vidim da bi se previše izgubilo ako se ne bi odigralo jedno europsko ili svjetsko prvenstvo, ili neki europski kupovi, dok bi se u domaćim okvirima te priče ipak u određenom smislu mogle kontrolirati.

Dobro žive od rukometa

I ova europska natjecanja na neki način nemaju smisla, jer svaka država ima druga pravila. U Mađarskoj je dvorana puna, kod nas možemo pustiti sto ljudi. U Skandinaviji nema gledatelja, a dok dođemo u Francusku bit će opet puna dvorana.

Gdje je tu realnost, gdje je tu varijanta jednakosti, koja je osnovna premisa za bavljenje sportom? Toga nema, ovo su očito vremena u kojima se razmišlja isključivo o novcu, o tome da se zaradi i da ovi koji su postali profesionalni delegati i idu od natjecanja do natjecanja i dalje dobro žive...

Linker
09. svibanj 2024 00:23