RAINER JUSTEN
STUP REPREZENTACIJE

Slijedi godina za velike stvari: ‘Možda nam je to zlato i pobjeglo, ali motiva neće nedostajati‘

Polivalentni igrač njemačkog Leipziga i hrvatske reprezentacije priprema se za sljedeću sezonu.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 10. lipanj 2020. 23:11

Rukometaši vježbaju kod kuće ili na klupskim treninzima, ali natjecanja zasad nema, a ni neće ih biti tako skoro. Kako ovo nikad doživljeno vrijeme provodi član Leipziga i hrvatski reprezentativac Marko Mamić?

- Pa, mogu reći da mi nije loše. Nakon ukidanja propusnica otišao sam na more, tamo treniram i isto vrijeme uživam. Odmaram se, a ujedno se spremam za sljedeću sezonu. Kako sam se vratio kući odmah nakon što se u Njemačkoj pojavila korona, klub mi je dopustio da ostanem u Hrvatskoj kako bismo izbjegli obveznu samoizolaciju, odnosno gubljenje vremena. Oni treniraju dva puta tjedno, ja radim individualno - rekao je Marko Mamić.

Datum početka priprema za novu sezonu je 1. srpnja. A kako se 26-godišnji lijevi vanjski iz Garešnice snašao u Bundesligi?

- Super! Što se života tiče, baš mi je odlično tamo. Leipzig izgleda velik, ali je s druge strane nekako malen i jednostavan. Što se kluba tiče, igrači su uglavnom dosta mlađi i susretljivi, pomogli su mi da se lakše prilagodim. Imam puno povjerenje Uprave, direktora i trenera, stvarno se sjajno osjećam.

Kielce je napustio nezadovoljan time što je igrao samo u obrani.

- Želio sam igrati u oba smjera, no na početku je čak bilo problema jer je Bundesliga dosta zahtjevno natjecanje i igranje u oba pravca umara. Međutim, kako je sezona odmicala, tako sam se i ja sve bolje snalazio.

Leipzig je prekid Bundeslige dočekao na osmom mjestu.

- Cilj je na početku sezone bila upravo osma pozicija. Kroz sljedeće dvije godine cilj je Europa, odnosno neko peto-šesto mjesto, ovisno o tome koliko će Njemačka imati predstavnika u EHF-ovim natjecanjima. Realno, to je u Bundesligi dosta teško dohvatljivo, ali mislim da imamo šanse. Uostalom, i u ovoj sezoni smo od Kiela i RN Löwena gubili s jednim golom razlike. Napredujemo kao ekipa, i ja individualno također. Stalno nam nešto malo nedostaje, ali nadam se da ćemo se kroz treninge i utakmice dodatno podići i ostvariti željeni iskorak.

Aktualna situacija pogodila je sport, u Leipzigu su također smanjena primanja i to još 20. ožujka, na samom početku koronakrize u Njemačkoj.

- Mi igrači bili smo svjesni situacije koja nije jednostavna. Nije bilo utakmica ni prihoda, a ako nam propadne klub, nemamo gdje igrati. Klub je tu obavio vrhunski posao, stvarno mogu pohvaliti Upravu i direktora. Pristali smo na smanjenje, nije bilo nikakvog čekanja, sve smo uspjeli odmah dogovoriti.

Marku ugovor traje još dvije sezone.

- Ako ćemo dosegnuti peto ili šesto mjesto, nadam se da će i moja ambicija biti ispunjena. Oni puno očekuju od mene, ali i ja puno očekujem od sebe. Ako odigram na razini i pružim svoj doprinos, klupski cilj je moguće ostvariti. Moje se želje poklapaju s filozofijom kluba, uostalom u Leipzig sam i otišao jer vodstvo kluba i ja imamo slična razmišljanja.

Hrvatska je na Europskom prvenstvu u Austriji, Norveškoj i Švedskoj osvojila drugo mjesto, u siječanjskom finalu u Stockholmu slavili su Španjolci.

- Žal postoji. Kad završiš turnir s porazom, to je nešto najgore. Iako s vremenske distance drugo mjesto izgleda super, teško se pomiriti s takvim porazom kao što je bio naš od Španjolske. Tim više što znaš da imaš dobru ekipu, da igraš dobar rukomet i da realno možeš pobijediti u finalu.

Marko je na Euru postigao devet pogodaka u isto toliko nastupa. Jedni će reći premalo, drugi ustvrditi da je premalo igrao u napadu. Je li on zadovoljan svojom igrom?

- Mislim da sam odigrao korektno ono što sam dobio da odigram. Mislim da je bilo na razini, da sam odradio kako sam trebao, stoga mogu reći da sam zadovoljan.

Sljedeće godine Hrvatska bi trebala nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Egiptu, a možda i na Olimpijskim igrama, ako prođe kvalifikacije. No, zasad su sva ta natjecanja upitna.

- Da, bit će ta velika stanka. Vidjet ćemo kako će se uopće u kalendar ugurati sva ta natjecanja, hoće li se sve moći organizirati. Hrvatskoj je kao i uvijek cilj sam vrh. Imamo odličnu reprezentaciju, s odličnim igračima u zrelim godinama i sad možemo raditi dobre rezultate. Prvo mjesto pobjeglo nam je na Euru, na sljedećem velikom natjecanju imat ćemo dobar motiv - zaključuje Marko Mamić.

Dušebajevu ništa ne zamjeram

Talant Dušebajev doveo je Marka iz Dunkerquea u Vive Kielce, ali ga je učinio nesretnim jer mu nije davao priliku u napadu. A iz reprezentativnih utakmica znamo što Marko zna i može kad dobije minutažu i povjerenje. Što sad kaže, zamjera li nešto svom bivšem treneru?
- Ne, ništa. Stvarno sam tamo puno naučio, dobio sam jedan novi pogled na rukomet, riječ je o taktički drugačijem pristupu od onog na što sam do tad bio naviknuo. Nema baš puno trenera takvo taktičko znanje kao što ga ima Dušebajev, i na tome mu moram biti zahvalan. A minutaža u napadu, to je druga stvar. Htio sam igrati više, zato sam i otišao nakon dvije godine. Sve je u redu, to je tako danas, u rukometu i poslu... (gčm)

Linker
17. svibanj 2024 21:00