Marko Marić (desno)

 GORAN ŠEBELIĆ/CROPIX
DIJETE MAKSIMIRA

Ovaj čovjek postaje ključni lik u Dinamu: ‘Proveo je malu revoluciju, vrijeme će sve pokazati‘

"Vjerujem da Marić ima snage nametnuti se i na mjestu sportskog direktora", kaže Dario Šimić
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 18. ožujak 2024. 22:46

S velikim se nestrpljenjem, ali i očekivanjima očekivala prva sjednica novog saziva Izvršnog odbora Dinama. Pitanja su se doista množila: što će biti s Upravom, hoće li tko biti smijenjen, prijeti li velika "sječa", koga staviti na kritičnu poziciju sportskog direktora, tko će se izabrati u tijela kluba...?

Na kraju, nakon debelo preko tri sata, na inauguracijskom sastanku "modrih izvršnjaka", prvim na čelu Velimira Zajeca, došlo je do sljedećih, jednoglasnih odluka: v.d. sportskog direktora bit će Marko Marić, dosadašnji direktor razvoja nogometa, odnosno voditelj Omladinske škole, za novog, četvrtog člana Uprave za financije, ljudske resusrse i opće, pravne poslove, izabran je Zvonimir Manenica, član Uprave Vaillanta za financije za jugoistočnu Europu koji dobija pravo potpisa, dakle, supotpisnik je s predsjednicom Uprave Vlatkom Peras, čime su Peras, kao i Podnaru i Tomačiću, smanjene ovlasti i bez njegova se potpisa ne može donijeti niti jedna odluka!

Manenica ima jak financijski "background"

Ujedno su utvrđena i tri klupska tijela - jedno za organizacijska i financijska pitanja, čije je zaduženje provesti dubinsko skeniranje kluba, drugi je za izgradnju stadiona, a treći za članstvo. Članovi tih tijela bit će imenovani na sjednici IO-a sljedećeg ponedjeljka, kada će se izabrati i Nadzorni odbor.

To je, dakle, službeni dio. Pitanje, međutim, glasi, što ove odredbe "de facto" znače. Dok se itekako može nazrijeti ideja strpljenja s obzirom na očitovanje na izvješće sadašnje Uprave koje su članovi IO-a tek dobili na stol, ali logično nisu željeli donašati "ad hoc" odluke, čime se i status postojećih članova, kao i daljnje imenovanje u klupsku operativu odgađa (barem) za tjedan dana, jasna je intencija bila da u Upravu uđe čovjek s jakim financijskim "backgroundom", što Manenica s obzirom na CV nudi - Dinamo, naime, vapi za objektivnom procjenom esencijalne točke sadašnjosti, budućnosti, ali kroz kontekst kostura prošlosti.

Šimić: Marić ima "nos", želju i kvalitetu

Čim prije to dobije, dobit će mogućnost stvoriti temelje novih budžeta, kao i planiranje kratkoročne i dugoročne strategije. Pritom, nimalo manje važno, već dapače - Peras, Podnar i Tomačić, s naglaskom na Peras, strahovito su izgubili dosadašnju moć, itekako vidljivu u "slučaju Šimić". Što je - važno, ali i jako znakovito.

Izuzev toga, pak, ostalo je pitanje novog ključnog čovjeka za struku, kojem je stavljen prefiks - v.d., a koji, prema brojnim potvrdama "iznutra", i to ne od strane nove vlasti, radi dobar posao u Akademiji. Ovime, makar na kratke staze, postaje ključni lik Dinamove sportske politike u globalu. Marko Marić - Dinamovo dijete, kasnije inozemni igrač, suradnik Cice Kranjčara, Cvitanovića, Jurčevića, poliglot, terenac, kažu vrlo umješan u prosudbi.

- Ne bih se želio miješati, jer više nisam dio kluba, no očito je na osnovu šire evaluacije procijenjeno da je odličan kadar, koji, po meni, ima širinu, ambiciju, ali i viziju da Dinamo učini boljim, što je i bila primarna ideja naše suradnje. S time da, moram kazati, on nije bio "moj" kadar - reći će kratko Dario Šimić.

- Ima "nos", želju, ali i kvalitetu. Smatram da je u Školi proveo pravu malu revoluciju, pokrenuo nove procese, ustrojio sustav koji će pratiti njegove vizije, a vjerujem da ima snage nametnuti se i na mjestu sportskog direktora, o čemu će, doduše, odluku dati vrijeme, kao i novi ljudi u klupskoj operativi...

Linker
23. travanj 2024 20:02