Hrvoje Horvat je gostovao na RTL-u gdje je odgovarao na brojna neugodna pitanja

 RTL TELEVIZIJA, SCREENSHOT
ROŠTILJANJE U STUDIJU RTL-A

Izbornik Horvat pod paljbom legendi HR rukometa u emisiji uživo: ‘Nitko mi ne može naći opravdanje za to...‘

Hrvatski rukometni izbornik je gostovao u studiju RTL televizije, a pitanja su bila itekako neugodna
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 28. siječanj 2022. 20:47

Hrvatska je na Europskom prvenstvu u rukometu na kraju završila na osmom mjestu. Izbornik Hrvoje Horvat je nakon svega u emisiji RTL televizije morao odgovarati na brojna neugodna pitanja koja su mu postavljali legendarni hrvatski rukometaši koji su bili gosti u studiju.

"Hrvatska reprezentacija ne može biti zadovoljna s osmim mjestom bez obzira bez obzira na okolnosti. Uvijek idemo po medalju i svi od nas to očekuju. Letvicu je bitno podizati visoko. Ako ne postaviš letvicu za svjetski rekord, ne možeš ga ni srušiti. Prije Eura nam je cilj bio da uđemo u borbu za medalje, vidjeli smo se na postolju. Sanjali smo da budemo prva generacija koja će se kući vratiti s europskim zlatom, a onda su se stvari promijenile, kao i naša očekivanja", rekao je u uvodu Horvat pa dodao:

"S Francuzima smo uspjeli na početku ući u kakav-takav rat. Zbog nervoze ili neiskustva smo na početku utakmice bili pod dojmom, a onda smo se oporavili, ali ih nismo uspjeli uloviti. Onda su nam u sred noći dolazili igrači koji su se testirali. Nije bilo lako i kapa do poda njima. Pobijedili smo Srbiju, riješili Ukrajinu i došli u drugi krug u kojem je otpalo još par igrača. Uvukla se nesigurnost i to se vidjelo protiv Crne Gore. Kada ti padne samopouzdanje i izgledaš kao da se ne boriš. Nismo ni imali pripremu prije Crne Gore. Igrači su s čuvarima bili u sobama i nismo mogli raditi s njima. Slali smo im videe preko WhatsAppa da vide o čemu se radi. Crnogorci su prije nas prošli sve to."

Pero Metličić se nije složio s izbornikom.

"Čuo sam samo opravdanja. Imamo probleme, korona, nije to ta ekipa, nije ovo, nije ono... Nitko mi ne može dokazati i uvjeriti me da su Crna Gora i Nizozemska bolji od nas. Oni su nakon toga uvjerljivo gubili. Sigurno nije bilo lako, ali mislim da smo danas trebali minimalno igrati za peto mjesto. Svaka čast Crnoj Gori i Nizozemskoj, ali mi smo s te dvije pobjede u igri za Svjetsko prvenstvo. Igrači koji su bili tamo su dovoljno kvalitetni da dobiju te dvije utakmice", rekao je Metličić pa dodao:

"Sve što kažemo je dobronamjerno. Ne mogu lagati. Moramo stvari postaviti na svoje mjesto. Onakva utakmica s Crnom Gorom, a imali ste tri dana za pripreme. Kakva god bila, nije stvar u tome da smo igrali loše, nego u pristupu. Ekipa nije došla na teren i to je razočaranje. Nitko ne može naći opravdanje za to. Igrali smo dobro protiv Danske, ali što imamo od toga? Nema bodova. Nitko nije očekivao da dobijemo Dansku i Francusku, ali Crnu Goru i Nizozemsku smo morali dobiti."

Izbornik Horvat se branio od ovih oštrih riječi iza kojih je stao i Goran Šprem.

"Na koliko ste prvenstava vi mijenjali cijelu ekipu i da niti jednu utakmicu niste odigrali u istom sastavu? Obrana nam je trebala biti forte, a do Crne Gore smo promijenili tri postave. Devet igrača iz sredine obrane su otpali. Nemaš vremena za dogovoriti neke stvari. Prelako smo primali golove i to je unijelo nervozu. Promašivali smo zicere u napadu... Iskreno, mislio sam da ću vas zvati iduće", rekao je Horvat gostima u studiju pa objasnio svoju izjavu kako su 'začepili usta kritičarima':

"To je bila ishitrena reakcija koja je dobila smjer u kojem nisam htio da ode. Naučio sam nešto iz te situacije."

Uslijedila je lekcija Pere Metličića:

"Sad ću te ja još nešto naučiti jer sam bio u sličnoj situaciji. Radimo svoj posao iskreno i svima nam je u interesu da hrvatski rukomet bude što bolji. Nismo te mi postavili, niti ćemo te mi smijeniti. Hrvatski rukomet nisi ni ti, ni mi. No, moram ti reći da verbalnu utakmicu nećeš dobiti nikada. Gubiš fokus s ekipe i svojih zadataka. Bio sam u toj situaciji. Uvijek su nas kritizirali, ali što da radim? Da ubijem pola Hrvatske?", poručio mu je Metličić, a Horvat se složio i ponovio da je naučio lekciju.

Horvat je nastavio opravdavati svoje poteze.

"Nisam se odrekao Igora Karačića. Bio je na popisu 35 imena. Obrani smo davali prioritet jer smo htjeli složiti defenzivno moćnu Hrvatsku. Karačić je rekao da on to prihvaća i da je spreman uskočiti kad god zatreba. Stupili smo kasnije u kontakt s njim, ali je dobio koronu i imao vrlo jake posljedice. Sad je u redu, ali tada je situacija bila takva da imamo Duvnjaka i Cindrića i smatrali smo da je to dovoljno. Nema smisla voditi Karačića da sjedi na tribini", rekao je Horvat pa se osvrnuo na Šegu:

"Napravio sam pedvid i nisam ga kontaktirao. Šego je u 20-ak sekundi sve prihvatio. Bio je spreman uskočiti, ali je završio na antibioticima. Mislili smo da će prvi golman biti Pešić, drugi Šunić ili Pilipović. Marin je trebao uskočiti ako s Pešićem nešto ne bude u redu. I dalje računamo na Šegu i Karačića. Štrlek je rekao da ne može spojiti dva treninga jer ima problema s koljenom, a ozljeđeni su bili i Pavlović i Jotić. Igrači otpadaju kao na traci i ne stigneš ni komunicirati s njima", pravdao se Horvat.

Izbornik je dobio pitanje bi li nešto promijenio.

"Ne bih ništa mijenjao sa svojeg prvog popisa. Nisam u međuvremenu poludio. Da su svi zdravi, išao bih s njima. Da sam mogao predvidjeti što će se dogoditi, drugačije bih postupao. Za Hrvatsku moraju igrati najbolji. Pojedinac ne može biti jači od tima i tako smo slagali ekipu. Jedino tako možeš dobiti homogenu grupu"; rekao je Horvat pa nakon još malo rasprave s Metličićem i Špremom dodao:

"Nismo htjeli zvati ljude koji nisu preboljeli koronu. Ti koji su došli, a da nisu preboljeli koronu su drugi dan bili pozitivni. Radili smo bazu podataka s igračima koji su nedavno preboljeli koronu. Slišković je osjetio probleme s ramenom pa smo ga probali koristiti u obrani, ali bilo je premalo treninga da bi on kliknuo s obranom. Čekali smo Srnu i Mamića. Neki igrači iz Francuske i Islanda dobiju negativan test za tri dana, a naši su pozitivni po 10 dana."

Metličić je nastavio s napadima.

"Meni i Babiću su zamjerila gospoda iz Saveza jer smo dali zeleno svijetlo igračima da odu ranije nakon što su ispali, a nama sada tri igrača odu prije zadnje utakmice. Ništa im se ne bi dogodilo da su ostali još dva dana", rekao je Metličić, a Horvat pojasnio:

"Organizatori su od nas tražili da šaljemo igrače doma jer nismo imali više soba. Ljudi dolaze u dva u noći u kontejnere da bi ih se testiralo. Rezultati su stizali sat vremena prije utakmice i oni do tad nisu smjeli biti s ekipom. Pero, to je bio autobusni kolodvor!"

Horvat je za kraj ponudio i malo optimizma.

"Vjerujem da se, usprkos osmom mjestu, može uzeti dosta pozitivnih stvari s ovog Eura. Hvala svim dečkima koji su uskočili u žarište korone bez iti jednog treninga. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo neće biti lagane, ali optimizam dolazi jer smo se u nemogućoj situaciji borili do samog kraja. Crna Gora je ostavila mrlju, ali bilo je toga pozitivnog u utakmici s Islandom. Tu treba nastaviti graditi. Da smo išli s ekipom koju sam htio dovesti i bili osmi, onda bismo mogli pričati i znalo bi se tko je kriv", poručuje Horvat.

Linker
26. travanj 2024 13:22