Hrvoje Horvat

 ANTE CIZMIC/CROPIX
NIKAD ŽEŠĆI OBRAČUNI

Horvat je napravio velike i teško oprostive pogreške, ali može ostati! No, ovakva situacija - ne može...

Rezime nakon velike rasprave koja je kulminaciju imala netaktičnim tonom Pere Metličića
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 30. siječanj 2022. 07:56

Žestoka, nikad žešća rasprava događala se proteklih dana otkad je Hrvatska izgubila od Crne Gore i tim porazom izgubila sve izglede da se bori za polufinale. Bod s Nizozemskom bila je samo kap koja je prelila čašu i razljutila veliki dio rukometnog puka. Padamo, to je nepobitna činjenica. Na OI u Tokiju nismo bili, u svijetu smo petnaesti, a na Euru smo bili osmi. Sve smo dalje od vrha i to je veliko upozorenje da puno stvari ne štima i da se moraju popravljati.

Svi će reći da imamo snagu, imamo širinu, ali definitivno nemamo rezultat, a rezultat je taj od kojeg se živi. Hrvoje Horvat je mlad trener, na Euru je stekao veliko iskustvo, ali je napravio velike i teško oprostive pogreške koje su izazvale gnjev mnogih, najviše naših zlatnih rukometaša iz prethodnih generacija Atlante, Portugala i Atene. Činjenica jest da među njima izbornik nema potporu i to je svakako otežavajuća okolnost u situaciji u kojoj se nalazimo.

Nisu igrali najbolji

Korona je objektivnost i to nitko ne dovodi u pitanje, ali definitivna je činjenica da inicijalni popis igrača za Euro nije bio dobar i da su od njega krenuli mnogi problemi s kojima smo se sreli. Pomlađivanje da, ali kada za to ima rezon i kada ono ne razbija rezultat jer rezultat nosi novac, a novcem se sve financira. Kada nema rezultata, nema ni novca, a koliko je sve teže svima je jasno.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

Dakle, u reprezentaciji nisu igrali najbolji i to je velika i teško pogreška. Zašto nisu igrali, to je pitanje koje mora dobiti odgovor i zec se mora istjerati na čistinu. Tu je ključ problema. Ako neke stvari nekome možda ne pašu, ne smije se zaboraviti da je u temelju svega reprezentacija i nikakav, baš nikakav pojedinačni interes, ne smije se stavljati ispred toga. To možeš samo htjeti ili ne - bezuvjetno. To je odgovornost, baš kao i za loš dan koji je moguć s Crnom Gorom, ali se onda mora moći popraviti s Francuskom i Danskom jer je loš dan, a ne još izgubiti bod od Nizozemske.

Dakle, za ovu reprezentaciju je čudno da nije bilo Marina Šege jer je prije ovog na tri natjecanja bio naš prvi golman i jer brani u vodećoj momčadi skupine Lige prvaka. Čudno je da kada 1. siječnja otpadne Duvnjak ne dođe Karačić, koji je ekstra igrač, ili da nakon što ispadnu Jaganjac ili Mamić ne dođe, ne spomene se, Domagoj Pavlović. U najmanju ruku čudno je da u inicijalnom sastavu nema mjesta za Marina Marića, našeg najboljeg pivota zadnjih natjecanja, čudno je da Željko Musa i Jakov Gojun nisu na popisu 35 igrača za Euro, makar znamo tko su i što mogu, čudno je da otpadnu Mandić i Mihić, a Štrlek nije ni u spomenu...

Canellas i Karabatić

O izboru se može diskutirati, on je pravo svakoga, pa i Horvata, ali o ovim stvarima ne jer za njih nema argumenata. Korona ne traje mjesec i pol, uostalom. Ako je netko i bio bolestan, mogao je ozdraviti, Canellas je dan nakon bolesti odveo Španjolsku u finale. Stari Canellas... Ili stari Karabatić Francusku u polufinale, malo ranije. Takve situacije su na neki način nepoštovanje samog sebe, a ako ne poštuješ sebe neće te poštovati ni ostali. Ova reprezentacija je stvarana 30 godina, nije od jučer. Pravila su je dovela do vrha, brojnih medalja...

image

Petar Metličić i Hrvoje Horvat na RTL-u

Screenshot: RTL

Dakle, raspravu treba zaključiti i ne razglabati i svađati se u nedogled, nego se okrenuti budućnosti. Horvat je griješio, svatko ima pravo na pogrešku, ali je mlad trener i na te stvari mora odreagirati na najbolji mogući način - poštovanjem. To je minimum koji mora učiniti svjestan da nakon ovoga što se dogodilo više nikad ništa neće biti isto. Na njemu je odgovor želi li to, a na Upravnom odboru da mu na te stvari skrene pozornost jer nitko se nije rodio naučen. Istina je i ona koju zlatni olimpijci često spominju, da nije isto voditi Dubravu i Nexe kao reprezentaciju. To traži puno više, izbornik je to savršeno spoznao i nije mu bilo lako.

Horvat je zaslužio razgovor sa šefovima koji su mu i dali priliku, a što će iz tog razgovora izaći - vidjet ćemo. Sigurno je samo da nikome nije u interesu da ostane ovako. Jedino što svi žele je bolje i više, pa neka onda bude tako.

METLIČIĆEVI NAPADI NA RTL-u: Nitko mi ne može dokazati i uvjeriti me da su Crna Gora i Nizozemska bolji od nas

”Čuo sam samo opravdanja. Imamo probleme, korona, nije to ta ekipa, nije ovo, nije ono... Nitko mi ne može dokazati i uvjeriti me da su Crna Gora i Nizozemska bolji od nas. Oni su nakon toga uvjerljivo gubili. Sigurno nije bilo lako, ali mislim da smo danas trebali minimalno igrati za peto mjesto. Svaka čast Crnoj Gori i Nizozemskoj, ali mi smo s te dvije pobjede u igri za Svjetsko prvenstvo. Igrači koji su bili tamo su dovoljno kvalitetni da dobiju te dvije utakmice”

”Moramo stvari postaviti na svoje mjesto. Onakva utakmica s Crnom Gorom, a imali ste tri dana za pripreme. Kakva god bila, nije stvar u tome da smo igrali loše, nego u pristupu. Momčad nije došla na teren i to je razočaranje. Nitko ne može naći opravdanje za to. Igrali smo dobro protiv Danske, ali što imamo od toga? Nema bodova. Nitko nije očekivao da dobijemo Dansku i Francusku, ali Crnu Goru i Nizozemsku smo morali dobiti”

”Naučit ću te nešto jer sam bio u sličnoj situaciji. Radimo svoj posao iskreno i svima nam je u interesu da hrvatski rukomet bude što bolji. Nismo te mi postavili, niti ćemo te mi smijeniti. Hrvatski rukomet nisi ni ti, ni mi. No, moram ti reći da verbalnu utakmicu nećeš dobiti nikada. Gubiš fokus s ekipe i svojih zadataka. Bio sam u toj situaciji. Uvijek su nas kritizirali, ali što da radim? Da ubijem pola Hrvatske?”

”Ovdje sada od tebe prvi put dobivam informacije što se tiče stanja i ozljeda igrača. Mi te informacije nismo imali kada smo pričali o njima. Očito treba poraditi na komunikaciji sa savezom oko tih stvari, da se lakše može doći do podataka i informacija jer ni mi ni javnost očito puno stvari ne zna i ne zna što se sve događalo i na koji način su se donosile odluke.”

HORVATOVA OBRANA NA RTL-u: Da su svi zdravi, ne bih ništa mijenjao sa svog prvog popisa, nisam u međuvremenu poludio

”Pobijedili smo Srbiju, riješili Ukrajinu i došli u drugi krug u kojem je otpalo još par igrača. Uvukla se nesigurnost i to se vidjelo protiv Crne Gore. Kada ti padne samopouzdanje i izgledaš kao da se ne boriš. Nismo ni imali pripremu prije Crne Gore. Igrači su s čuvarima bili u sobama i nismo mogli raditi s njima. Slali smo im videe preko WhatsAppa da vide o čemu se radi. Crnogorci su prije nas prošli sve to”

”Na koliko ste prvenstava vi mijenjali cijelu ekipu i da niti jednu utakmicu niste odigrali u istom sastavu? Obrana nam je trebala biti forte, a do Crne Gore smo promijenili tri postave. Devet igrača iz sredine obrane su otpali. Nemaš vremena za dogovoriti neke stvari. Prelako smo primali golove i to je unijelo nervozu. Promašivali smo zicere u napadu... Iskreno, mislio sam da ću vas zvati iduće.”

”Nismo htjeli zvati ljude koji nisu preboljeli koronu. Ti koji su došli, a da nisu preboljeli koronu su drugi dan bili pozitivni. Radili smo bazu podataka s igračima koji su nedavno preboljeli koronu. Ne bih ništa mijenjao sa svojeg prvog popisa. Nisam u međuvremenu poludio. Da su svi zdravi, išao bih s njima. Da sam mogao predvidjeti što će se dogoditi, drugačije bih postupao. Za Hrvatsku moraju igrati najbolji. Pojedinac ne može biti jači od momčadi i tako smo slagali ekipu”

”Nisam se odrekao Igora Karačića. Bio je na popisu 35 imena. Obrani smo davali prioritet jer smo htjeli složiti defenzivno moćnu Hrvatsku. Karačić je rekao da on to prihvaća i da je spreman uskočiti kad god zatreba. Stupili smo kasnije u kontakt s njim, ali je dobio koronu i imao vrlo jake posljedice. Što se Šege tiče, napravio sam previd i nisam ga kontaktirao. Na koncu je i on završio na antibioticima. Štrlek je rekao da ne može spojiti dva treninga jer ima problema s koljenom, a ozljeđeni su bili i Pavlović i Jotić.”

Linker
26. travanj 2024 01:05