Ante Kuduz

 FOTOSTAND/REUHL/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Fotostand/reuhl/imago Sportfotodienst/profimedia
ANTE KUDUZ ZA SN

Bivši hrvatski reprezentativac sada je na suprotnoj strani: ‘Xavijev sustav najveća je opasnost za Hrvatsku‘

Negdašnji mladi hrvatski reprezentativac prihvatio je Evo što jepoziv da igra za Rumunjsku, dok je zbog ozljede otpao pred početak Eura
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 16. siječanj 2024. 11:00

Ante Kuduz je naš negdašnji mladi reprezentativac. Igra u Rumunjskoj, nosi dres Dinama iz Bukurešta i jedna je od najvećih uzdanica trenera Xavija Pascuala. Hrvatska u seniorskom uzrastu na njega nije računala, pa je Kuduz igrajući u Rumunjskoj nekoliko godina dobio mogućnost da s rumunjskim državljanstvom igra za reprezentaciju na velikoj sceni. Prihvatio je, trebalo se to dogoditi na ovom Euru, ali Kuduz je u posljednji trenutak ubog ozljede otpao s popisa Xavija Pascuala. Inače, Rumunji imaju još jednog naturaliziranog igrača, to je španjolski ljevak Xavier Humet, no u sastavu na ovom Euru nema ni njega zbog ozljede.

Zašto nema Ante Kuduza?

- Jako sam to želio, želio sam doživjeti jedno veliko natjecanje nakon što smo kao juniori osvojili 2013. godine medalju na SP u Mađarskoj u generaciji u kojoj su još bili Mihić i Mamić koji sada nose dres Hrvatske. Rumunjska je ponudila priliku, krenuo sam, trebao biti dio toga, ali onda se na utakmici protiv Constante u domaćoj ligi dogodio jedan udarac u kuk, hematom, nisam mogao trenirati i na kraju sam morao odustati od igranja za reprezentaciju. Sada polako liječim to i vjerujem da ću biti ok za drugi dio sezone.

Xavi Pacual mu je trener i u klubu, Dinamu, vidi vas u svim svojim zamislima?

- Zato i mi je žao da nisam mogao doći u Njemačku. Odlično surađujemo, meni je užitak raditi s takvim trenerom od kojeg se jako puno može naučiti.

Kako vam izgleda Hrvatska do sada?

- Protiv Španjolske kao da je nitko ne može pobijediti uopće, onda protiv Austrije druga krajnost. Rekao bih ništa neuobičajeno za nas. Sigurno da je ispadanje Martinovića problem, ali bez obzira mislim da Hrvatska ima odličnu reprezentaciju koja svakome može zadati velike probleme. I Rumunjskoj, naravno.

Kako vam se činila Rumunjska u prve dvije utakmice?

- Mislim da su igrali bolje, nego što to pokazuju rezultati. Iskustvo definitivno nije na strani Rumunjske, ali nekad moraš i to proći da bi znao na čemu si. Xavi je sastavio dobru obranu, Iancu koji će dogodine doći kod nas u Dinamo, u velikoj je formi na golu. Izgledaju dobro, ali teško izdrže cijelu utakmicu. Takva je većina selekcija na Euru, tu se vide razlike. S malo više iskustva i utakmica u nogama, Rumunjska će postati bolja.

Na koga bi nam Kuduz ukazao da obratimo pažnju?

- Taj sustav koji gaji Xavi je s toliko rotacija da ga je gotovo nemoguće pratiti, jer to radi takvom brzinom koja je impresivna. Taj sustav je po meni najveći adut Rumunjske. E, sad, od uigranosti ovisi kako će djelovati, zato se događaju oscilacije. Kada bih gledao pojedinačno sigurno da je ljevak Grigoras iz Benfice najopasniji, da su Racotea, Negru i Militaru trojka iz jakog Dinama, da je velika kvaliteta Ilie na krilu, makar je on srednji vanjski u svom klubu, dok sam vratare već spomenuo. Mislim da se to pomalo slaže i da će tek za nekoliko godina dati rezultate koje svi u Rumunjskoj očekuju.

Dolazite li u Njemačku gledati Euro?

- Ne, počinju nam pripreme u Bukureštu za drugi dio sezone, vodi ih drugi Španjolac, Xavijev pomoćnik, uz pomoć Danca koji nam je kondicijski trener. Treba se spremiti za drugi dio sezone - zaključio je, kako ga vole nazvati “slavonski Mikkel Hansen”, Ante Kuduz.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 05:50