Richard Bodo je radio čuda protiv Hrvatske

 ANTE CIZMIC Cropix
SPORTCAST

‘Žena je izašla iz stana kad sam počeo urlikati na televizor. Nevjerojatno je što je Hrvatskoj radio taj čovjek‘

U prvom izdanju Sportcasta u 2024. godini gostovao je Nenad Šoštarić
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 31. siječanj 2024. 14:46

Hrvatska rukometna reprezentacija nije uspjela ostvariti dobar rezultat na Europskom prvenstvu u rukometu. Osvojeno je tek 11. mjesto pa je Hrvatskim rukometnim savezom i izbornikom Goranom Perkovcem puno pitanja. Na neka od njih smo odgovore pokušali dati u novom izdanju Sportcasta u kojem je gostovao trener RK Zagreb, Nenad Šoštarić.

- Generalni dojam? Žalost. Ne razočarenje nego žalost jer smo u nekim fazama bili ispod onoga što bi se nazvalo vrhunskim rukometom i to je najveći problem. Badava nama što igramo odlične utakmice s Francuzima ili s Nijemcima, koja nam ništa ne odlučuje, kada smo u onim utakmicama koje, kako se kaže, trebamo pobijediti osvojili samo jedan bod. To sve pokazuje - rekao je u uvodu Šoštarić koji je istaknuo jedan detalj koji ga je smetao kod naše reprezentacije:

- Protiv Španjolske je čitava klupa bila puna energije, puna želje. Kad smo igrali protiv Austrije ja sam tu istu energiju vidio kod njihovih rukometaša. Nažalost se u jednom trenutku prikazuje hrvatska klupa, a na njoj dva naša igrača sjede mrtvi-hladni, kao da se to ništa njih ne tiče. To me smeta, jer reprezentacija donosi posebne emocije. Naravno, smeta me što mi nismo pokazali taktičku zrelost u toj utakmici.

image

Nenad Šoštarić

SPORTSKE NOVOSTI

Ta utakmica protiv Španjolske i pobjeda s uvjerljivih 10 golova razlike (39:29) na neki se način pokazala kao duda varalica, smatra dugogodišnji rukometni novinar i kolumnist Sportskih novosti Dražen Pinević.

- To što se dogodilo protiv Austrije za jednu profesionalnu momčad je takva stvar vrlo neobična. To je rezultat potpune nediscipline i to se ne smije događati jednoj profesionalnoj momčadi - smatra Pinević, a slaže se Šoštarić:

- Mi govorimo o igračima s jako velikim ugovorima i visokom kvalitetom i to se ne može događati. Mi smo primili pet puta zaredom gol iz iste akcije gdje su Austrijanci svaki put napadali istu poziciju. Svi imaju svoj dio odgovornosti. Trener mora ukazati na neke stvari, ali malo je glupo profesionalnom igraču pet puta govoriti iste stvari.

Ako je Austrija bila upozorenje, Mađarska je bila potpuni slom.

- Moja žena je izašla van iz stana kad sam ja počeo urlikati na televizor, a počeo sam urlikati jer je nama jedan Bodo tri puta zaredom s lažnim skok-šutom prošao kroz sredinu obrane i zabio nam gol. To je nevjerojatno jer je riječ o čovjeku koji ima 2 metra i više od 100 kilograma. U pripremi za utakmicu smo rekli da su Mađari spori i da ih trebamo natrčati. Taj Bodo i Bánhidi su igrali gotovo 60 minuta, jako su teški i spori, a mi to nismo iskoristili i brzim rukometom došli do prednosti - rekao je Šoštarić.

POGLEDAJTE SPORTCAST:

Puno se tijekom i nakon Eura pričalo o obrani za koju svi tvrde da nije bila dobra, a neki zamjeraju i činjenicu da Perkovac nije pripremio neke različite obrane.

- Mi obranu 3-2-1 ni pokušali igrati, kao de facto što nismo probali ni 5-1 obranu osim što je Srna u nekim trenucima pa se spuštao u 6-0. Obranu s Duvnjakom i Jelinićem nismo probali, a 5-1 smo mogli igrati i s Mihićem. Zašto mi ništa nismo pokušali teško mi je odgonetnuti. To me zbunjuje, nije mi jasno zašto ništa nismo ni pokušavali. Mi nismo bili uigrani ni za što, nismo reagirali ni na koju obranu. Imali smo načina da nešto napravimo, mi nismo napravili ništa - smatra Pinević dok je Šoštarić objasnio što misli o velikom broju igrača na pripremama.

- Mislim da preveliki broj igrača na pripremama stvara samo konfuziju i to u dva smisla - prvo treneru u tehničko-taktičkom smislu kako momčad pripremiti, a druga konfuzija je igračima u glavama jer oni svi žele ići na Europsko prvenstvo. To im je tržište, tamo se dokazuju za bolje ugovore, bolje plaće i sve to. Ja sam za manji broj igrača, mislim da je 20 realan broj iznad kojeg ne treba ići više. Ja sam pobornik manjeg broja igrača, ali ne ulazim u to zašto je Perkovac imao 35 igrača na prvim pripremama jer niti jedan trener nije budala da radi protiv sebe. Treneri imaju svoju ideju, a ova ideja na žalost u ovom trenutku nije uspjela i sada se moramo okrenuti onome što slijedi.

image

Nenad Šoštarić, Emir Fulurija i Dražen Pinević

SPORTSKE NOVOSTI

Hrvatsku u ožujku čekaju kvalifikacije za Olimpijske igre, a na tom turniru ćemo igrati protiv Njemačke, Austrije i Alžira. S Perkovcem kao izbornikom ili bez njega?

- Ne bih odgovorio direktno treba li on ili neki igrači nastaviti. Mi moramo naći odgovore zašto se ovo dogodilo. Samo s tim odgovorima možemo dobiti odgovor za budućnost - rekao je Pinević, a Šoštarić kratko dodao:

- Ja osobno ne bih mijenjao, ja bih ostao s ljudima koji su do sada radili.

U Sportcastu smo pričali i o drugim rukometnim temama, prije svega onima s Europskog prvenstva, ali i drugim stvarima na koje je Nenad Šoštarić rado odgovarao. Pogledajte cijeli Sportcast.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. ožujak 2024 13:57