Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija

 NIKOLA VILIC Cropix
SPORTCAST

‘Naš sport je u nepovoljnijem položaju od drugih, a imamo i jednu veliku nepravdu u kvalifikacijama‘

U novom izdanju Sportcasta gostovala je predsjednica Nacionalnog vijeća za sport Danira Bilić
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 02. prosinac 2023. 12:31

Danira Bilić, rođena Nakić, jedna je od najboljih hrvatskih sportašica svih vremena. Svojedobno je tri puta zaredom bila proglašena najboljom košarkašicom Europe, a i nakon igračke karijere ostala je u sportu. No, ne u trenerskom poslu nego u dužnosničkom. Obavljala je razne poslove, a trenutno je predsjednica Nacionalnog vijeća za sport i ravnateljica Hrvatskog sportskog muzeja koji bi uskoro trebao i otvoriti vrata.

- Gotovo četiri godine intenzivno radimo da muzej otvori svoja vrata i ako sve bude u redu do kraja sljedeće godine će se muzej otvoriti - rekla je Bilić u novom izdanju našeg Sportcasta.

O Hrvatskom sportskom muzeju ćemo pričati kada dođe do otvaranja, a u Sportcastu smo se posvetili ženskoj košarci koja je danas daleko od statusa kojeg je imala kada je Bilić sa svojim suigračicama harala Europom.

- Seniorska reprezentacija je u svakom sportu glavni zamašnjak razvoja, medijske i ine pozornosti koju onda taj sport ima. Zato je uvijek izuzetno važno da seniorske reprezentacije imaju rezultat. Ženska košarka se uvijek uspoređuje s rukometom i odbojkom, a u nepovoljnijoj je situaciji u odnosu na ta dva sporta jer u košarci na Europskom prvenstvu sudjeluje 16 reprezentacija, a odbojci i rukometu ih je 24, dakle 8 reprezentacija više sudjeluje na EP-u i tako dobiva pozornost. Kad je neka ekipa na velikim natjecanjima, mediji ih više prate, a i financijski se bolje prate ti nastupi. Dolaze i sponzori, a sve to privlači i zanimanje roditelja i njihove djece koji se onda žele priključiti u taj sport.

image

Danira Bilić

SPORTSKE NOVOSTI

Možda će ženska košarka doći do statusa kada u seniorsku reprezentaciju dođe najmlađa Danirina kćer, Lena Bilić, koja je s kadetskom reprezentacijom osvojila brončanu medalju prošle godine i bila u idealnoj petorci turnira.

- Moje dvije starije kćerke imaju puno više utjecaja nego moj suprug i ja. Imamo talentiranu generaciju koja je osvojila tu broncu, a tu su, uz Lenu, i druge djevojke poput Petre Božan koja je također bila u idealnoj petorci turnira. Sve one jedna drugu vuku i čine jedna drugu boljom.

Nakon osvajanja te medalje Danira je istaknula kako je Lena talentiranija od nje u toj dobi.

- To je moje mišljenje. Moja je želja da završi fakultet jer znam što sport nosi. Voljela bih da maksimalno uživa u košarci, a američki sustav trenutno pruža te mogućnosti, da paralelno imate sportsku i akademsku karijeru. Međutim, pojavljuje se sve više slučajeva u Europi gdje klubovi, svjesni prednosti koju Amerikanci imaju, počinju surađivati sa sveučilištima.

image

Danira Bilić, Emir Fulurija i Robert Šola

SPORTSKE NOVOSTI

Seniorke su, pak, početkom studenog igrale prve dvije utakmice kvalifikacija za EP 2025. Izgubile su od Španjolki i pobijedile Nizozemke.

- Izgubile smo od Španjolske samo pet poena razlike, a dobar dio utakmice smo vodile. Nedostaje nam iskustvo igranja jakih utakmica, jakih liga. Mi smo upisale visoku pobjedu protiv Nizozemske, 24 razlike, što nismo ni mi očekivale. One imaju dvije igračice koje igraju Euroligu i to u petorkama ponajboljih klubova, a imaju i nekoliko košarkašica koje igraju u jakom španjolskoj ligi. Mi imamo nekoliko dobrih igračica, ali ne igraju u tako velikim klubovima.

Bilić je istaknula i jednu nepravdu u ovim kvalifikacijama.

- U kvalifikacijama imamo 8 grupa, a na EP prolaze prvoplasirane ekipe i četiri najbolje drugoplasirane. Tih četiri će se dobiti prema koš-razlici, broju bodova i tako dalje, a neće se napraviti neki novi turnir za tih osam drugoplasiranih pa neka se između njih vidi tko je najbolji. Vi možete imati peh da dobijete neku od najboljih reprezentacija, kako smo mi u prošlim kvalifikacijama dobili Srbiju, a sada Španjolsku, za koje se ne očekuje da ćemo ih pobijediti.

Za kraj smo ostavili i pitanje o novom Zakonu o sportu koji je od sportaša dobio podršku.

- Novim Zakonom o sportu je napravljeno dosta pozitivnih pomaka u rješavanju statusa sportaša. Jako je važno da se podzakonski akti donesu što prije jer svaki Zakon ovisi o podzakonskim aktima koji su provedbeni. Bilo je mjera i u prošlom Zakonu koji su dobri, ali se naprosto nisu počele primjenjivati jer nije bilo podzakonskih akata - zaključila je Danira Bilić.

Pogledajte cijeli Sportcast:

Linker
22. travanj 2024 16:45