Elohim Prandi

 INA FASSBENDER Afp
NERAZRIJEŠENA SITUACIJA

Najbolji gol ili najveća prevara u povijesti rukometa? ‘Totalno ludilo, nikad nisam vidio takav potez‘

Poraženi Šveđani uputili su žalbu EHF-u, ali danas im ostaje samo borba za utješnu broncu
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 28. siječanj 2024. 07:01

Kakvom smo atomskom rukometu mogli svjedočiti u petak kasno poslijepodne i navečer u dva polufinala EP-a igrana u Koelnu. Četiri ponajbolje europske i svjetske momčadi - Francuska i Švedska te Danska i Njemačka pokazale su ono najbolje što svjetski rukomet danas ima, a tu se, nažalost, već duže vrijeme ne ubrajaju hrvatski rukometaši. U finale EP-a, koje se igra u nedjelju, očekivano su se plasirali Francuzi i Danci, dvije uvjerljivo najbolje i najtrofejnije reprezentacije posljednjih desetljeća.

Reprizirat će se finale prošlog SP-a iz Poljske i Švedske 2023., reprizirat će se prošli olimpijski turnir iz Tokija 2021., te će u borbu za europsko zlato ići aktualni svjetski prvak Danska protiv aktualnog olimpijskog pobjednika Francuske. Mnogi će reći - očekivano i zasluženo jer su i jedni i drugi i dalje na svom vrhu predvođeni veteranima Nikolom Karabatićem i Mikkelom Hansenom, koji i dalje igraju kao u najbolje vrijeme i iskustvom su vodili dosadašnji dio turnira.

image

Elohim Prandi

Ina Fassbender/afp/profimedia

Francuzi su u neviđenoj drami nakon već izgubljenog (polu)finala pobijedili europskog prvaka Švedsku 34-30 tek nakon produžetaka. Utakmicu je obilježio fantastični pogodak Elohima Prandija u zadnjem udarcu regularnog vremena pri rezultatu 27-26 za Šveđane koji su već slavili ulazak u finale. Vrijeme je već bilo isteklo.

Nakon utakmice Šveđani su, kao i mnogi drugi, tvrdili da je gol bio neregularan jer je francuski rukometaš uputio udarac s podignutom lijevom nogom, a rukometno pravilo prilikom izvođenja takvih udaraca kaže da igrač mora biti s obje noge na parketu. Šveđani su nakon toga uputili žalbu EHF-u, a što to vrijedi?! Ostaje im utješna borba za broncu jer je emocionalno pražnjenje poslije tog šoka bilo veliko i Francuzi su ih pregazili u produžecima.

- Iznimno sam ponosan na gol koji sam zabio za produžetke. Jedva da sam svjestan što sam napravio. Kad sam uzeo loptu, znao sam kako ću izvesti udarac i na koju ću stranu, ali ne mogu reći da sam i sam vjerovao da će ući. Kad sam zabio, nisam previše slavio, jer sam morao ostati fokusiran na ostatak utakmice i produžetke. A u produžecima smo pretpostavljali da će oni mentalno pasti, samo smo morali igrati punom snagom što smo i učinili. To se i ostvarilo.

O tom trenutku, koji je odlučio pitanje prvog finalista, progovorio je i Nikola Karabatić:

- Vidio sam puno strašnih golova, no nijedan kao ovaj Prandijev. Totalno ludilo. No, vjerujte, ne lažem, bio sam uvjeren da će zabiti i to sam prije izvođenja rekao Valentinu Porteu i Kentinu Maheu...

image

Elohim Prandi

Ina Fassbender/afp/profimedia

Odlični švedski vratar Andreas Palicka bio je iskren nakon tog šokantnog gola:

- Iskreno, loptu nisam ni vidio sve dok me već nije prošla, udarac je bio strašno silovit, bio je doslovno neobranjiv...

U svakom će to slučaju ostati jedan od najspornijih i najkomentiranijih golova i situacija u dugoj povijesti rukometnih velikih natjecanja.

U drugom je polufinalu Njemačka na krilima svoje publike prožila solidan otpor Dancima, ali samo u prvom dijelu utakmice koji su dobili s dva razlike (14-12), a onda su Danci pokazali tko su i što su. Nielsen je odlično branio, Hansen iskusno proigravao na "letvu" Halda koji je iznenadio protivnike. Nijemci su pali u koncentraciji te će i utakmici za broncu sa Šveđanima tražiti barem direktni plasman na olimpijski turnir u Parizu ove godine...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 15:33