Bodhi Mani Risby-Jones se našao u velikim problemima

 SCREENSHOT
MLADI SPORTAŠ U PROBLEMU

VIDEO: Australac pijan napao ribara, sada mu prijete zatvorom i bičevanjem, a mora i žrtvovati kozu

Bodhi Mani Risby-Jones se napio i napravio kaos u konzervativnom dijelu Indonezije
Piše: SNObjavljeno: 11. svibanj 2023. 21:01

Australski surfer Bodhi Mani Risby-Jones (23) našao se u velikom problemu nakon jednog pijanstva u konzervativnom području Indonezije. Optužen je za nasilno ponašanje, a prijeti mu zatvorska kazna, ali i moguće javno bičevanje. Uz to, morat će osigurati i kozu za žrtvovanje.

Surfer je uhićen nakon što je navodno pijan napao i ozlijedio lokalnog ribara. Risbyja-Jonesa su u petak u narančastom zatvorskom odijelu dopratili na konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli i optužbe protiv njega.

Optužen je da je 27. travnja, dok je boravio u lokalnom odmaralištu na otoku Simeulue na kojem je surfao, poludio i udario čuvara i lokalnog stanovnika.

- Prema riječima svjedoka, izašao je potpuno gol iz svoje sobe vičući i izazivajući kaos - rekao je načelnik policije Simeulue AKBP Jatmiko.

Jatmiko je otkrio i kako je Risby-Jones napao lokalnog ribara koji je pao s motocikla i zadobio ‘ozbiljnu ozljedu koja je zahtijevala 50 šavova‘.

- Risby-Jones će biti optužen prema članku 351. stavcima 1. i 2. zakona koji podrazumijeva maksimalnu zatvorsku kaznu od pet godina - dodao je Jatmiko.

Policija je istaknula da će Risby-Jones biti procesuiran zbog konzumacije alkohola što je tamo strogo zabranjeno. Aceh, u kojem se nalazi i spomenuto odmaralište, ima poseban autonomni status. Riječ je o indonezijskoj pokrajini koja prakticira šerijatski zakon kojeg provode vjerski policijski službenici poznati kao Wilayatul Hisbah. Zakon zabranjuje homoseksualnost, preljub, alkohol i kockanje.

Šef policije je otkrio da Risby-Jones može birati hoće li mu biti suđeno prema šerijatskom ili pokrajinskom zakonu. Ako ga proglase krivim prema šerijatskom pravu, prijeti mu 40 udaraca bičem i do 2.5 godina zatvora. Ako ga pak osude prema pokrajinskom zakonu, može dobiti do pet godina zatvora.

Obitelj optuženog je rekla kako mu je ‘neugodno i osjeća se posramljeno zbog svojeg ponašanja‘, te se ‘ispričava narodu Indonezije zbog nepoštivanja njihove kulture i zakona‘. Seoski poglavar Suhardi Fleno rekao je kako lokalna tradicija zahtijeva da okrivljenik osigura kozu koju će seljani zaklati. O svemu se oglasio i Risby-Jones.

- Bili smo na bazenu i popili bocu duty-free votke. Popio sam jedno piće, a dan ranije sam puno surfao i doživio toplinski udar. Nisam pio dovoljno vode. Bilo je tu puno stvari. Nisam se osjećao kao da sam svoj. Bio sam opčinjen, nije to bio dobar osjećaj - pravdao se Risby-Jones.

Osim policije, nakon njegovog divljanja reagirali su i lokalni stanovnici.

- Kada su saznali što se dogodilo, mještani su se naljutili i umalo zapalili hotelski kompleks. Srećom, lokalna policija i seoski poglavar su uspjeli smiriti gomilu - otkrio je glasnogovornik policije.

Lokalci su ipak dohvatili Risbyja-Jonesa koji je zbog svega dobio i batina.

- Dobio sam puno udaraca, pao sam na tlo, ljudi su me udarali nogama po glavi. Izgubio sam svijest - otkrio je Risby-Jones koji se nada da će ga ipak na kraju pomilovati.

Linker
07. svibanj 2024 08:42