Hrvatska stolnoteniska reprezentacija: (slijeva) fizioterapeut Mislav Mlakar, Andrej Gaćina, Filip Zeljko, Tomislav Pucar, izbornik Neven Karković i Frane Kojić

 HSTS
SPORTCAST

‘Na Svjetskom prvenstvu su suluda i nevjerojatna pravila. Čak bi i laici napravili to bolje‘

U novom izdanju Sportcasta u gostima nam je bio izbornik stolnoteniske reprezentacije Neven Karković.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 09. ožujak 2024. 12:43

Hrvatska olimpijska obitelj bogatija je za nove članove. Od ponedjeljka je jasno kako će u Pariz putovati muška stolnoteniska reprezentacija, a tim povodom u našem Sportcastu smo ugostili njihovog izbornika Nevena Karkovića kojem će ovo biti drugi uzastopni put da svoje igrače vodi na najveću sportsku smotru.

- Svakom djetetu je san doći na Olimpijske igre. Osjećaj je izniman, a s obzirom na to da imamo dosta vremena do tada svakog dana se budimo s razmišljanjem o Parizu. U Tokiju je organizacija bila na najvišoj mogućoj razini. Dolazak u olimpijsko selo je sjajan, svako malo te neko trkne po ramenu i kaže vidi Đokovića, vidi atletičara, vidi mnoge vrhunske sportaše koje viđaš samo na televiziji - približio nam je Karković osjećaj kojeg je imao nakon što je ITTF objavio novu rang listu. Na njoj je Hrvatska na 12. mjestu te je izborila nastup među 16 momčadi na Olimpijskim igrama.

ITTF je listu objavio u utorak, a hrvatski stolnotenisači su naslućivali da su izborili Pariz još nakon Svjetskog prvenstva u Busanu. Tamo nisu uspjeli ući u četvrtfinale, koje je garantiralo nastup na OI, ali je bilo jasno da će biti među odabranima. a Svjetskom prvenstvu Hrvatska je zaustavljena u osmini finala od Portugala od kojeg smo izgubili s 3:1.

- Portugal je ekipa koja je objektivno bolja od nas i ima dobre igrače, ali to je bio dobar ždrijeb za nas jer je to ipak momčad koja se može pobijediti za razliku od, recimo, Kine, Japana, Njemačkom ili Švedskom. Nismo bili bez šanse, međutim okolnosti su bile takve da su se te šanse smanjile. Mi smo dan prije meča igrali zadnji meč u grupi protiv Kube i završili ga oko 22:30/23:00. Nakon toga smo u podne igrali meč protiv Brazila za ulazak u osminu finala te onda protiv Portugala koji je imao gotovo dva dana odmora prije nas. Oni su tako ušli u meč dok smo mi u 24 sata igrali tri meča. Imali smo problem i s ozljedom Andreja Gaćine koji nije mogao igrati punim opterećenjem tijekom cijelog Svjetskog prvenstva - rekao je Karković.

image

Neven Karković

SPORTSKE NOVOSTI

Prije toga je Hrvatska u baražu za osminu finala pobijedila Brazil dok je u skupini izgubila od nadmoćne Kine, ali slavila protiv Mađarske, Belgije i Kube. Meč protiv Belgije je bio iznimno težak jer je o njemu ovisilo hoćemo li u doigravanje i s koje pozicije, a nije krenulo dobro. Tomislav Pucar i Andrej Gaćina su izgubili svoje mečeve, a Filip Zeljko je u svojem izgubio prvi set te gubio u drugom. Koliko je Karkoviću bilo teško kao izbornik podići ga u tom trenutku? Što uopće raditi u toj situaciji?

- Kao vođa momčadi ne smijem pokazati ni najmanje znakove da sam zabrinut ili da odem u neku drugu krajnost pa pokazujem ljutnju. To nije lako i to je prvo što svaki trener treba savladati. U tom trenutku trudite se iz vlastitog iskustva stati u njegovu kožu, što biste vi htjeli čuti od trenera u psihološkom smislu. S druge strane moram biti maksimalno koncentriran da i najmanju situaciju koju vidim za stolom, da mu mogu tijekom time-outa reći. Moram prije svega pokazati da nisam u strahu da ćemo izgubiti jer to igrači odmah osjete. Moj govor tijela, riječi koje biram i način na koji govorim moraju biti takve da on zna da ja vjerujem u njega - kaže Karković i dodaje:

- Najgora stvar koja se može dogoditi je psihoza, pogotovo naš sport koji je jako osjetljiv jer se greške mjere u milimetrima. Samo ne psihoza, nikada. Psihoza je ubojica.

Vratimo se meču protiv Portugala. Pomalo je nevjerojatno da se na Svjetskom prvenstvu igraju tri meča u 24 sata.

- Suludo je i nevjerojatno. Da laici slažu satnicu vjerojatno bi i oni rekli kako ćemo staviti da neka momčad igra tri meča u 24 sata. Naravno da postoji interes marketinga, prijenosa, zbog sponzora i u konačnici zbog klađenja koje donosi najviše novaca. Naš sport je specifičan jer ne znam postoji li neki drugi sport u kojem se tako brzo osvajaju poeni, a ljudi se diljem svijeta, posebno u Aziji, klade na svaki poen. Tu su razni interesi, ali svejedno mislim da bi morali poštivati sportaše. Ne mogu se staviti tri meča u tako malo vremena jer to nije fer i nemamo svi iste uvjete.

image

Andrej Gaćina

SZILVI HOFFER Szilvi Hoffer

Postoji i drugi problem na SP-u na kojeg je Karković ukazivao:

- Vi u toku meča ne možete raditi zamjenu igrača. To nema nikakve logike jer ako se igrač u prvom meču ozlijedi i vi praktično gubite 2:0 jer ja ne mogu staviti zamjenu koja je tamo na klupi. Ne mora biti ni ozljeda jer zašto ne bih mijenjao igrače taktički kako se radi u svakom momčadskom sportu. Na sastanku prije Svjetskog prvenstva sam upitao zašto se to ne promijeni jer to već postoji na Europskom prvenstvu. Odgovor je bio ‘pa tako je pravilo‘ pa sam im rekao da bi to mogli mijenjati od sljedećeg SP-a. Vjerojatno će to neki savez trebati službeno pokrenuti, možda baš mi, a vjerujem da će se moći promijeniti.

No, kako god da bila pravila Hrvatska je izborila Olimpijske igre u momčadskoj konkurenciji, a samim time i pravo na nastup dva igrača u pojedinačnoj. Koja će to dvojica biti?

- Mi imamo dogovor da će na Olimpijske igre u pojedinačnoj konkurenciji ići naša dva najbolje plasirana igrača po rankingu. Trenutno su to Tomislav Pucar i Andrej Gaćina, ali šanse imaju i Filip Zeljko te Frane Kojić. Čekat ćemo posljednji turnir prije nego moramo poslati službeni popis da odlučimo, a tako će biti i za poziciju trećeg igrača u reprezentaciji jer na Olimpijskim igrama mogu nastupiti samo trojica, odnosno četvrti može upasti samo ako se jedan igrač ozlijedi - istaknuo je Karković.

Što je još stolnoteniski izbornik pričao o Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama? Koliko Hrvatskoj znači održavanje Europskog prvenstva u Zadru ove godine? Koliko je teško biti na vrhuncu forme tri puta godišnje? Kakva je situacija u prvenstvu Hrvatske? Odgovor na ta i druga pitanja saznajte u cijelom Sportcastu:

Linker
27. travanj 2024 21:50