Igor Arbutina

 CEV
NIJE ZADOVOLJAN

Izbornik Hrvatske bez dlake na jeziku: ‘Trebamo se ‘zakopati u rudnik‘, ovo je nedupostivo‘

Loše je reagirao na neuspješni zaključak reprezentacije u Zlatnoj ligi Europe
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 03. lipanj 2024. 12:51

S puno je entuzijazma u ovoljetne akcije ženske odbojkaške reprezentacije krenuo Igor Arbutina, novi izbornik Hrvatske, uvjeren da će “otključati” potencijal ekipe koja je u ovo doba prošle godine igrala elitnu Ligu nacija (VNL), ali onda poslije toga izgledala “izgubljeno”.

No, okolnosti su se malo promijenile, budući da su nastupi opet svedeni u europske okvire, a promijenio se donekle i roster, gledamo li ga kroz odlazak igračica koje su zapravo proteklih godina nosile ambicije reprezentacije (Fabris, Miloš, Mlinar...) i jasno da se njihov izostanak osjeti, ako ništa zbog kontinuiteta.

- Prezadovoljan sam kako djevojke rade i trude se na treninzima, doista je užitak raditi s njima - odašiljao je optimistične tonove Arbutina prije malo više od mjesec dana.

Dva mjeseca bez utakmica

Nakon tri tjedna, odnosno tri uzastopna vikenda s utakmicama u europskoj Zlatnoj ligi te odigranih šest dvoboja, izbornik je malo korigirao stavove. I to ne samo zbog omjera 2-4, s kojim se može živjeti jer s obzirom na trend pomlađivanja reprezentacije te potrebnog vremena za dobivanje automatizacije u igri i među igračicama, nitko nije stavljao rezultatski imperativ pred ovu selekciju. Štoviše, bile su lišene bilo kakvog cilja, osim ovog vezano za uigranost i stvaranje pozitivnog okruženja.

Međutim, po okončanju posljednjeg turnira Europske lige, odigranog u španjolskom Gijonu, i relativno glatkog poraza 3:0 od Rumunjske u završnoj utakmici, Arbutina je malo ogolio situaciju i stanje u našim redovima.

- Ovo je, nakon Azerbajdžana na startu Europske lige, sigurno bila naša druga najgora utakmica i najgora prezentacija naše ekipe. Gotovo ni s čim ne mogu reći da sam zadovoljan. Nije bilo energije, pristup je bio loš i to je samo dokaz da očito imamo jako puno za raditi u svim elementima odbojkaške igre. Trebamo se “zakopati u rudnik” i raditi - otvoren je bio Arbutina, ali zapravo tek “hvatao zalet” prije nego li je došao do srži problema.

- Talent postoji, ali za ovaku mladu ekipu, ovakva beskrvna igra u terenu jednostavno je nešto nedopustivo i to je ono što nikako ne veseli, neovisno o porazu. Smatram da mlade cure moraju imati izuzetno visoku energiju u terenu, a mi to nismo prezentirali i zato je takav bio i konačni rezultat i naša izvedba. Očekuje nas sada radno ljeto i da kvalifikacije za EP dočekamo spremni, da s Kosovom ne dozvolimo iznenađenje, a da Rumunjskoj možemo parirati u Osijeku i očekivati neku bolju izvedbu i pobjedu.
Naime, sljedeća skoro puna dva i pol mjeseca reprezentacija nema službenih utakmica, jer tek u drugoj polovici kolovoza čekaju nas prve dvije utakmice kvalifikacija za Eurovolley 2026. (drugi se dio, s još dvije utakmice, igra u ljeto 2025. godine). U prvoj utakmici gostujemo kod Kosova (17. kolovoza), onda sedam dana kasnije u Osijeku dočekujemo istu ovu Rumunjsku, koja nas je sada “slistila”. Samo pobjednik te tročlane skupine izborit će EP, dok se drugoplasirani može nadati da će biti među najboljih pet drugoplasiranih iz ukupno sedam skupina.

Linker
03. lipanj 2024 12:51