Pet setova trebalo je Hrvatskoj da slomi žilave Estonce

 MIROSLAV SLAFHAUZER/Cropix
VRIJEDNA POBJEDA

Hrvatska u finalu Zlatne lige i prvi puta u borbi za Ligu nacija

Muška reprezentacija u dramatičnom osječkom polufinalu svladala Estoniju sa 3:2
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 15. lipanj 2024. 19:53

HRVATSKA - ESTONIJA 3:2
(25:20, 24:26, 25:21, 19:25, 15:13)
OSIJEK - Gradski vrt. Gledatelja 450. Suci: Bensimon (Izrael), Burkiewicz (Poljska).
HRVATSKA: Višić 3, Đirlić 24, Sedlaček 20, Zeljković 11, Nikačević 13, Jakopec 7, Pervan (L), Bakonji 0, Vlašić 0, Šestan 0, Mitrašinović, Repek (L), Cvanciger 2, Mandura. IZBORNIK: Igor Juričić.
ESTONIJA: Viiber 4, Teppan 18, Allik 12, Tammearu 19, Aganits 10, Treial 5, Maar (L), A. Saar (L), Täht 0, Saaremäa 6, Keel 0, K. Saar, Löhmus 1, Aru. IZBORNIK: Alar Rikberg.
POENI IZ NAPADA: Hrvatska 63, Estonija 62.
POENI IZ SERVISA: Hrvatska 5, Estonija 6.
POENI IZ BLOKA: Hrvatska 12, Estonija 7.
POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Hrvatska 28, Estonija 30.

Dok je nogometna reprezentacija tugovala u Berlinu, odbojkaška reprezentacija slavila je u Osijeku. Ipak, nije Hrvatska mogla bez maksimalne drame u polufinalu Zlatne lige, ali drame koja je na koncu ipak završila “happy endom”.

Hrvatski odbojkaši iz trećeg uzastopnog pokušaja izborili su finale Zlatne lige, ali još važnije od te činjenice i nedjeljne borbe (19.00) za zlatnu medalju jest podatak da će od 4. do 7. srpnja prvi puta igrati Challenger Cup, odnosno kvalifikacije za ulazak u Ligu nacija (VNL).

Hrvatska je u osječkom Gradskom vrtu pobijedila Estoniju, no unatoč predviđanjima i nadanjima da će to možda biti nešto laganiji zadatak, trebalo je skoro tri sata da se slome gosti s Baltika. Estonija je svakako kao autsajder ušla na Final Four, kao najslabije plasirana na europskom renkingu (23. mjesto, Hrvatska 16.), međutim u jednoj utakmici “na sve ili ništa” i puno su se veće razlike poništavale. Poništila ju je i Estonija ovoga puta, ali srećom za nas ne u potpunosti, ne do kraja.
Hrvatski su odbojkaši ostali dovoljno čvrsti da i nakon dva vodstva, 1-0 i 2-1 u setovima, koja su žilavi suparnici nadoknadili, sačuvaju koncentraciju i u ruletu petog seta dođu do toliko željene pobjede.

Maratonskih pet setova

Bila je to rovovska bitka, okršaj u kojem su se poeni teško osvajali, u kojem nitko nije uspijevao ostvariti neke posebne serije uzastopnih poena s kojima bi prelomio set. Dapače, estonskih pet poena zaredom sredinom drugog seta bila je najduža serija u cijelom dvoboju, a možda je zapravo bila i razlog zašto se utakmica pretvorila u maraton. Jer prije te serije hrvatski je brod plovio u dobrom smjeru - osvojio je set, dobro otvorio drugi i vodio 14:11, da bi se onda s pet uzastopnih poena Estonije taj kurs malo poremetio.

Uspjeli su gosti u tom naletu osigurati drugi set, makar u neobičnim okolnostima. Prvo su nakon poena na svoju set-loptu kod 24:23 već počeli slaviti osvojeni set, samo da bi na intervenciju pribranog Marka Sedlačeka naš izbornik Igor Juričić zatražio video-provjeru, koja je pokazala da je Tammearu prestupio, čime smo se ipak spasili. No, kod sljedeće set-lopte Estonije vrlo slično grešku napravio je naš kapetan Petar Đirlić, također je nogom prešao na suparničku stranu terena i to je značilo 1-1 u setovima.

Time kao da se uvukla mala nesigurnost u našim redovima, što su “namirišali” i Estonci pa su se i oni još malo osilili. No, kvaliteta je ipak bila i ostala na našoj strani, zbog čega su i dalje naši odbojkaši držali konce igra svojim rukama. Došli smo do novog vodstva bez da smo u trećem setu ijednom bili u rezultatskom zaostatku, međutim nova “crna rupa” u našoj igri sredinom četvrte dionice odvela je meč u neizvjesnu završnicu, u peti set.

Tu je drama dosegnula vrhunac jer stalno smo vodili, da bi se nepopustljivi Estonci stalno vraćali, pa onda kod 10:11 prvi put i poveli u setu. No, i to i njihovo jedino preostalo vodstvo (12:11) poništio je Đirlić, odnosno izravno nas svojim poenima vraćao u egal. Roko Vlašić umalo je bio “as iz rukava” jer je mladi reprezentativac ušao s klupe pa donio poen za 14:12, koji je ipak poništen jer je prilikom smeša ipak rukom prešao preko mreže.

Jakopec blokom za pobjedu

No, estonski tehničar Viiber darivao nas je potom autom iz servisa, a onda je na meč-loptu sjajno reagirao još jedan mladac u našoj momčadi, Sven Jakopec. Dečko iz Daruvara, tek 19-godišnjak, pročitao je napad Estonije te ostao sâm na sredini i u situaciji “1 na 1” blokom protiv suparničkog srednjaka, Saaremäea, donio pobjednički poen.
Hrvatska, dakle, u nedjelju igra finale u Osijeku - suparnik je Ukrajina, koja je u drugom polufinalu pobijedila Češku sa 3:0 (26:24, 25:16, 25:19) - ali puno važnije za tri tjedna će Hrvatska igrati, u Kini, Challenger Cup i pokušati se kvalificirati u Ligu naciju, što bi bio istinski pothvat ove generacije.

U nedjeljnom finalu Zlatne Europske lige, u osječkoj dvorani Gradski vrt, igrat će odbojkaši Hrvatske i Ukrajine koja je u polufinalu svladala Češku s 3-0 (26-24, 25-16, 25-20).

U susretu Ukrajinaca i Čeha mnogo toga je usmjerio potpuno neizvjesni prvi set. Nakon dobivene prve dionice Ukrajina je postala dominantnija te je relativno lako osvojila preostala dva seta za ukupno slavlje.

U nedjelju će od 16 sati za treće mjesto igrati Češka i Estonija, dok u 19 sati slijedi finale Hrvatske i Ukrajine.

Linker
15. lipanj 2024 22:27