ANTE CIZMIC Cropix
Robert Šola
TAKO SE NASLOV NE OSVAJA

Ovaj poraz gori je od ispadanja iz Europe: Dok god netko ne stane uz bok Livaji, šokovi će se nastaviti

Puno je puta napisano da Hajduk ne može osvojiti naslov ako će samo Livaja zabijati u kontinuitetu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 03. rujan 2023. 06:48

U sportu je uvijek opasno unaprijed "zbrajati" rekorde. Hajduk je posljednji prvenstveni poraz doživio još 16. travnja, kada je poražen od Rijeke na Rujevici (2:0). Na Poljudu je zadnja tri boda uzela Lokomotiva (4:3) još 5. ožujka, prije gotovo šest mjeseci. Ove sezone slabašna Istra trebala je biti siguran ulov za Hajduk, potvrda nekoliko rekordnih nizova, a ispala je "crna mačka".

Nisu Poljani uzeli samo tri boda, nego su i u velikoj mjeri ugasili euforiju koja je tako žestoko nosila Hajduk, koju ni ispadanje od PAOK-a, ni gubitak Superkupa u Maksimiru u uvodu sezone nisu nimalo umanjili. Napokon, sinoć je na Poljudu bilo 25 tisuća ljudi. I to je još bila najmanja posjeta u Hajdukovoj domaćoj utakmici ove sezone...

Zato ovaj poraz teško može biti bolniji za Hajduk. Zvuči nelogično, ali sigurno je bolniji od onog doživljenog u Solunu (3:0), s kojim su i ovog ljeta Hajdukovi europski snovi bili raspršeni već u samom začetku. Hajduk se ove sezone slagao kao momčad kojoj je daleko najvažniji cilj uzeti naslov prvaka. I koji je imao pakleni plan dočekati 10. kolo i derbi s Dinamom s osam pobjeda u nizu (zaostala utakmica u Osijeku odigrat će se kasnije).

Koliko će sinoćnji poraz ostaviti traga na Poljudu vidjet ćemo nakon reprezentativne stanke, posebno u sljedećoj domaćoj utakmici kada na Poljud dođe Lokomotiva. Teško će na tribinama ponovno biti 25 tisuća navijača. I taj će zanos jako nedostajati Livaji i suigračima.

image

Marko Livaja

ANTE CIZMIC Cropix

Nitko ne može tako osvojiti naslov

Puno je puta napisano da Hajduk ne može osvojiti naslov ako će samo Marko Livaja zabijati u kontinuitetu. Nitko tako ne može osvojiti naslov, sinoć se to samo potvrdilo. Sinoć se vidjelo i koliko Hajduku manjka napadačke širine. Jedini ozbiljni ofenzivac na klupi bio je Leon Dajaku, koji je zabio dva gola u prethodne tri utakmice, ali ni izbliza još nije potvrdio status pojačanja. Napokon, to su mu bila prva dva prvoligaška gola u karijeri, a ima 22 godine. Pa nije baš realno očekivati da će on biti taj koji će zabijati u serijama. Kao što nije realno očekivati da će efikasnost donijeti Ivan Dolček, koji je u prošloj sezoni sa Šibenikom ispao iz lige.

Hajduk će u nastavku sezone biti jači za stopera Filipa Uremovića i veznjaka Mihaela Žapera. Realno bi obojica trebali biti članovi udarne postave, igrači koji će podići ukupnu kvalitetu Splićana. Posebno se to očekuje od Uremovića. Međutim, ni Uremović ni Žaper neće donijeti golove u serijama, a to je ono što najviše nedostaje ovom Hajduku. I što su Puljani znali iskoristiti kontrom i pogotkom u 101. minuti.

Teško će Hajduk do 8. rujna pronaći ofenzivca sposobnog da stane Livaji uz bok i rješava utakmice. A na Poljudu ga očito nema. Po nekim projekcijama to je trebao biti Emir Sahiti, ali i on je u prethodne dvije sezone ukupno zabio devet prvenstvenih golova, a to je premalo kada pričamo o lovu na naslov. K tome, Sahiti je ovoga ljeta daleko od svoje najbolje forme, u osam utakmica bez gola i asistencije.

Tko će stati uz bok Livaji?

Hoće li se prodaja Jana Mlakara na koncu pokazati kobnom za Splićane? I slovenski je napadač ove sezone bio potpuno neučinkovit, ali prošle je sezone zabio 11 golova, sezonu prije toga sedam. Bio je uvjerljivo drugi Hajdukov strijelac. A Hajduk za Mlakara zamjenu nije doveo...

Ivan Leko sada ima dva tjedna u kojima mu je prvi zadatak oporaviti momčad od ovog poraza kako bi na gostovanju u Gorici krenula u novi niz pobjeda. S Uremovićem i Žaperom, a onda i oporavljenim Pukštasom dobit će potrebnu širinu, vjerujemo i kvalitetu u obrani i veznom redu. U napadu će pak morati pronaći način da podigne Sahitija, Dajakua i Dolčeka. Pa i Benrahoua, koji je jednako tako neuvjerljiv, a s pozicije desetke morao bi isporučiti dosta golova i asistencija. Na žalost Hajdukovih navijača, svi oni kao "paket" ne djeluju kao igrači koji će stati Livaji uz bok.

A dok je tako, Hajduku će se šokovi poput sinoćnjeg nastaviti događati...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 08:30