Mladen Mikolčević

 NERA SIMIC Cropix
RASKOL U SAVEZU

‘Ostavka me šokirala, svi smo u iznenađeni jer imamo izvrsne rezultate i dobre odnose‘

Mladen Mikolčević, dopredsjednik i sportski direktor Hrvatskog boksačkog saveza nakon ostavke predsjednika
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. svibanj 2024. 14:29

Nakon ostavke Bone Bošnjaka, predsjednika Hrvatskog boksačkog saveza, a posebice i neopozive ostavke Jurice Runtića na dužnost predsjednika Nadzornog odbora HBS-a u kojoj je apostrofirao u dva navrata čak neslaganje i očigledan sukob s dopredsjednikom i sportskim direktorom Hrvatskog boksačkog saveza, umirovljenim generalnom Mladenom Mikolčevićem, zanimalo nas je i viđenje druge strane. Jer, očito je da u hrvatskom boksu postoje dvije strane. Da ih nema, ne bi bilo ostavki i oporih riječi.

- Situacija nije jednostrana, ona ovako već dugo traje i moram reći da nisam sretan što se to na ovakav način događa. Opet, tko zna zašto je to dobro jer predugo već traju tenzije - u početku će Mladen Mikolčević.

- Napravljeno je da je to sukob između Jurice Runtića i mene, ali ne. Samo smo jednom pričali i on mi je poklopio slušalicu, prekinuo razgovor. Ja sam ga samo tada zamolio da bude malo razborit u zahtjevu prem Tajništvu HBS-a i da postupa u skladu sa svojim tadašnjim ovlastima, a koje je grubo prekršio. U smislu njegovih riječi "ja sam njih tamo postavio, oni mene imaju slušati". Rekao sam da ne možemo tako razgovarati jer Bono (Bošnjak, predsjednik HBS-a) to 13 godina na drugi način postavljamo i radimo. Što se tiče ostavke Jurice Runtića, to je već jedno peta. On nju napiše, pa ju povuče. Ja ne pišem. Ja sam netko tko se drži protokola i načina ponašanja, ali zato imamo sjajne rezultate, odličnog izbornika Peru Veočića, nekoliko bisera kao što su naše cure koje su sad u Beogradu na EP briljantno odradile posao, kao što je moj Luka Pratljačić i kao mnogi drugi u klubovima koji vrijedno rade svoj posao. Što se fotografiranja tiče, ja sam uvijek od toga bježao i prevelike promocije, što je suprotnost od gospodina Jurice Runtića. Sve je zapravo kulminiralo uoči EP mlađih seniora u Poreču u travnju kada sam zabranio ishođenje viza za ulazak u Hrvatsku nekih osoba i njihovih obitelji, a vi znate o kojim se osobama radi.

Želite reći da se radi nekim o ruskim državljanima?

- Da, ali tu sam rekao da trebamo biti oprezni i tu je u biti "puknulo". Postoje jasne odluke Vlade RH, kao i HOO-a itd. Ja zbog toga nisam išao ni u Beograd, ni u Crnu Goru jer su ondje natjecali i ruski sportaši, pod nacionalnim znakovljem, a što je u suprotnosti s odlukama i EU itd. Nisam želio biti u društvu tih ljudi, forsirati neke privatne poslove i nisam u tome želio sudjelovati. Naravno, tu sam bio prepreka i tu sam očito bio problem. No, ako je krenuo tu problem, neka je krenuo.

Što ćemo s ostavkom predsjednika Bošnjaka i kako to komentirate?

- Svi smo u šoku, pa tako i ja. Zato jer imamo izvrsne rezultate svih proteklih godina, zato što imamo dobre odnose, zato što smo uredili Savez. Do prije nekoliko godina kada se Jurica Runtić uključio. Znam, on dobro govori engleski, talijanski, ali ja s onima u Italiji s kojima se druži ne želim imati veze jer znam njihovu prošlost i sve ostalo. Vi ste eto objavili kako je Runtić "najutjecajniji Hrvat u boksu". To vam je netko napisao, kako najutjecajniji može biti netko tko nije predsjednik?

Prvo, sve napisano je potpisano od ovog novinara i nitko na to ne može utjecati, a drugo, za biti utjecajan ne mora nitko nužno biti predsjednik ičega. Činjenica je da Jurica Runtić ima dobre međunarodne veze.

- Koje međunarodne veze? S Rusima?

I s Rusima, ali i s Italijom.

- Samo s njima, dajte mi još. Samo jedan primjer.

Može, arapski svijet u kojem je utjecajan bio i prije ulaska u boks jer je bio direktor Al Ittihada, nogometnog prvoligaša iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- U arapski svijet smo ga odveli Bono Bošnjak i ja, te mu pomogli da nešto napravi, ali nije uspio jer se ondje posvađao sa svima. No, tamo se često nalazi s ljudima iz ruskog boksa po nekim drugim stvarima. U redu, neka radi što želi, ali sve ima svoje granice. Toliko o njegovim "vezama". Dalje, on je snažno izvrijeđao našu glavnu tajnicu Nikolinu Jurić. Zatim, Dražena Kuhara iz Koprivnice, koji je zapravo prvi podnio stavku na članstvo u Upravnom odboru HBS-a. Nikola Volarević, bivši v.d. predsjednika HBS-a je u suzama napustio Poreč i EP. Ja to više nisam mogao podnositi. Pod snažnim pritiskom na Bonu Bošnjaka, smijenio je prijašnjeg izbornika Kristijana Hodaka. Od cijelog Saveza je maknuo jedan dio Like i Gorskog kotara. U stalnom je sukobu protiv nekoliko klubova, protiv trenera Leonarda Pijetraja, pa BK Petar Zrinski. On je zlorabio tolerantan karakter emotivnog Bone Bošnjaka.

Što će se dogoditi sljedeće subote, na izvanrednoj Skupštini HBS-a i imate li vi želje, ambicija postati predsjednikom Saveza?

- Ne! Ni prije, ni sada, ni ikada! Ja sam predsjedniku Bošnjaku desna i lijeva ruka, te sam mu ja to i rekao. Kao što sam mu rekao da ću ga upozoriti ako mislim da nešto krivo radi i tada bi ga upozorio. Dosad nije bilo potrebe za tim jer je sve napravio dobro. Što će se događati dalje, ne znam. Predsjednik Bošnjak ima moju punu podršku.

Linker
20. svibanj 2024 14:29