PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
NOVO ČEKANJE?

Usiku će oduzeti titulu, a Hrgović se već 1. lipnja bori za svjetski naslov? Evo zašto to možda neće biti moguće

Hrvatskom boksaču slijedi borba protiv Daniela Duboisa, a zatim bi se mogao boriti protiv Anthonyja Joshue
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 20. svibanj 2024. 14:09

Događanja u rijadskoj Kingdom Areni s osobitim je zanimanjem zasigurno pratio i naš Filip Hrgović. Najbolji hrvatski boksač, naime, obavezni je IBF-ov izazivač, dok je pojas federacije trenutno u vlasništvu novog apsolutnog prvaka Oleksandra Usika.

IBF je prethodno najavio kako će pobjedniku meča za ujedinjenje pojaseva oduzeti titulu ako dođe do aktivacije klauzule o revanšu. Fury je želju za revanšom izrazio još u ringu, razočaran porazom od Usika, Ukrajinac dodao kako je spreman na uzvrat. Po svemu sudeći, klauzula će biti aktivirana, uzvrat ćemo gledati 12. listopada.

Slijedom navedenog Usiku će biti oduzeta IBF-ova titula, za koju bi onda 1. lipnja na “Matchroom vs. Queensberry: 5v5” trebali boksati upravo Hrgović i Daniel Dubois. Takav rasplet, međutim, u ovom trenutku mora se uzeti s rezervom jer se hrvatski i britanski teškaš bore za dva tjedna i nije sigurno hoće li doista IBF-ov pojas biti na stolu. Zahtijevalo bi to promjenu praktično svih postojećih uvjeta po kojima je ugovoren meč, odnosno potpisivanje novih ugovora, a istodobno se ne čini vjerojatnim da će se u tako kratkom vremenu njihova borba iz postojećeg narativa prometnuti u borbu za naslov, što bi podrazumijevalo i sasvim novi način promocije.

Šansa ipak postoji i bilo bi logično da nakon što IBF-ov pojas postane slobodan, za njega boksaju Hrgović, kao “mandatory challenger”, i Dubois, no logika često ne stanuje u svijetu profesionalnog boksa. Sve dok, dakle, ne stigne službena potvrda, a za nju nije ostalo još mnogo vremena, takav epilog ne možemo uzimati kao činjenicu.

Ono što se čini kao realniji scenarij jest da se za navedeni pojas pobjednik meča između Duboisa i Hrgovića bori protiv Anthonyja Joshue. Turki Alalshikh, čelnik saudijskog General Entertainment Authorityja (vladina ureda zaduženog za organizaciju sportsko-zabavnih priredbi) i trenutno najmoćniji čovjek boksa, naime, prošlog je tjedna potvrdio kako je plan da se boljeg iz okršaja Hrgović - Dubois upari s Joshuom 20. rujna na Wembleyju, u tom bi slučaju pojas zasigurno bio na liniji. Nadalje, pobjedniku tog meča (Joshua - Hrgović/Dubois) potencijalno bi slijedila nova spektakularna borba, protiv boljeg iz revanša Furyja i Usika, koja bi se, prema Alalsiukhovim riječima, mogla dogoditi u prvom tromjesečju 2025. godine.

Linker
20. svibanj 2024 14:09