DPPI via AFP
DRAMATIČNA ZAVRŠNICA

Strah uoči ludila u Abu Dhabiju! Što će se dogoditi ako se Max zabije u Hamiltona? ‘Postoji jasna odredba...‘

‘Iako to možda ne žele priznati, duboko u sebi svi znaju što se smatra legalnim‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 09. prosinac 2021. 14:18

Formula 1 ulazi u eksplozivnu završnicu sezone, sezone u kojoj smo se nagledali svega. Od bizarnih utrka, međusobnih sudara dvojice glavnih glumaca u ovom blockbusteru, Lewisa Hamiltona i Maxa Verstappena, preko njihovih međusobnih svađa, prepucavanja i uvreda do čudnih sudačkih odluka. Kompletno to ludilo svoju će kulminaciju doživjeti ovaj vikend u Abu Dhabiju, na posljednjoj utrci sezone u koju Britanac i Nizozemac ulaze potpuno bodovno poravnati - obojica su skupila (369,5 bodova).

No, Verstappen ipak ima jedan adut više, a to je ukupan broj pobjeda ove sezone (9-8). U prijevodu, dogodi li se da obojica ostanu bez bodova u Abu Dhabiju, prvak će biti Verstappen. A budući da se ove sezone i nije baš istaknuo fair-playom, mnogi ljubitelji Formule 1 uvjereni su da bi se u nedjelju mogao pokušati zabiti u Hamiltona i tako ih obojicu izbaciti iz utrke. Nije taj strah neopravdan jer svjedočili smo već takvim situacijama kroz povijest. Međutim, ako se pita Michaela Masija, direktora utrka Formule 1, Verstappenu se takva eventualna taktika neće isplatiti.

- Ne mogu kontrolirati postupke dvojice vozača, samo oni to mogu. Ali, unutar pravilnika imamo kazne, bilo vremenske bilo pomicanje u poretku. Osim toga, u Međunarodnom sportskom kodeksu postoji odredba prema kojoj suci mogu diskvalificirati vozača ili mu oduzeti bodove. Dakle, točno je, Maxu bi mogli biti oduzeti bodovi, kao i svakoj momčadi. Nadamo se da to neće biti potrebno, ali to je jedan od dostupnih alata. Upozorit ćemo na to vozače i na sastanku u petak navečer - jasno je poručio Masi u razgovoru za Daily Mail.

image

Sudar Max Verstappen i Lewisa Hamiltona u Monzi

AFP

Obojica kandidata za naslov izjavila su nedavno kako im zbog kontradiktornih odluka sudaca nije potpuno jasno što jest, a što nije dopušteno u bliskoj borbi. Bila je to reakcija na prošlotjednu kaotičnu VN Saudijske Arabije na kojoj se zbog Verstappenova naglog usporavanja Hamilton zabio u njega, ali je ipak uspio doći do pobjede. Nizozemac je nakon svega dobio beznačajnih deset sekundi kazne.

- Iako to možda ne žele priznati, duboko u sebi svi znaju što se smatra legalnim, što je poštena igra i što je čvrsto, ali pošteno utrkivanje, a što nije. Svaki incident se mora tretirati zasebno. Iako mogu izgledati slično, nisu nužno identični. Uvriježeno je uvjerenje da sam ja odgovoran za izrečene kazne, ali na neovisnom je vijeću sudaca da odluči je li kazna opravdana - ističe Masi.

Upravo zbog spomenutog uvriježenog uvjerenja, ove se sezone nekoliko puta našao na udaru. Posljednji put nakon Saudijske Arabije kada je Verstappenov šef Christian Horner rekao da Formuli 1 nedostaje Charlie Whiting. Riječ je o Masijevom prethodniku koji je iznenada preminuo prije dvije godine uoči VN Australije.

- Ne diraju me takvi komentari. U žaru borbe i Christian i Mercedesov Toto Wolff govore razne stvari koje nemaju veze. U svakom slučaju, imaju pravo na svoje viđenje. Prvi ću reći da mi nedostaje Charlie i njegovo ogromno iskustvo. Sa svojim timom radim najbolje što mogu, a ljudi su uznemireni kad im ne ide kako treba. To je normalno u vrhunskom sportu.

image

Michael Masi

DPPI via AFP

Jedna od bizarnosti posljednje utrke bila je Masijeva "ponuda" Red Bullu da Verstappen uoči ponovljenog starta zamijeni mjesto s Hamiltonom zbog ranijeg "rezanja" staze kojim se zadržao ispred Britanca.

- Takve se stvari događaju tijekom utrka, nudimo vozačima mogućnost da se odreknu pozicije koju su nelegalno stekli. Ovaj put je razlika bila u tome što se sve događalo pod crvenom zastavom, pa je i fokus bio više na tome. To je najpragmatičniji način rješavanja problema. Možete odlučiti tako ili proslijediti to sucima, pa će to vjerojatno rezultirati vremenskom kaznom. Ovaj put se rasprava malo odužila jer je utrka bila u prekidu.

I za kraj je Masi izrazio svoju želju uoči velike završnice sezone.

- Nadam se da odluka neće biti donesena u sudačkoj sobi, nego na stazi, između dvojice vozača. Sve je na njima i ni na kome drugome.

Linker
28. travanj 2024 04:16