DAMIR SKOMRLJ Cropix
AMERIKANCI ODLUČILI

Ivan Leko ima novi posao, bivši trener Hajduka savršeno se uklapa u viziju kluba koji je u teškoj krizi

Amerikanci su Leki jasno rekli da prije svega na terenu žele vidjeti mladu momčad prepunu energije
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 04. siječanj 2024. 12:19

Ivan Leko vraća se u Belgiju nakon tri godine. Nekadašnji prvak Belgije s Club Bruggeom, te osvajač Kupa s Antwerpenom preuzima Standard iz Liegea. Riječ je o jednom od tri najveća belgijska kluba - zajedno s Anderlechtom i Club Bruggeom - koji je već nekoliko godina u rezultatskoj krizi. Standard je u ovom trenutku deveti na tablici i puno je bliži borbi za ostanak nego mjestima koja vode u Europu. Za hrvatskog je trenera u Liègeu spreman ugovor na 2,5 godine.

Leku tako čeka težak posao, ali i vrlo izazovan. Standard je klub velike tradicije, 10 puta bio je prvak Belgije, a usprkos lošim rezultatima na tribnama je uredno više od 20 tisuća gledatelja na stadionu koji prima oko 27 tisuća ljudi. U Liegeu navijačka amosfera podsjeća na Poljud...

Standard je unazad nešto manje od dvije godine u 100-postotnom vlasništvu američkog investicijskog fonda 777 Partners. To je grupacija koja se posljednjih godina žestoko okrenula nogometu. U europskom nogometu u većinskom vlasništvu drže Herthu i Genou, u manjinskom Sevillu, a navelik ose već priča kako će uskoro postati vlasnici Evertona. Grupacija 777 je vlasnik i slavnog brazilskog kluba Vasco de Game.

Amerikanci su Standard kupili u u ožujku 2022. za 55 milijuna eura. I od tada im ne ide najbolje. Prošlu sezonu Standard je završio razočaravajući sedmi, a rekli smo da su trenutačno deveti. Vatreni navijači Standarda imali su u rujnu prošle godine veliki prosvjed razočarani manjkom ulaganja i ambicije vlasnika kluba.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

Amerikanci su izgleda prihvatili kritike, te su direktoru Fergalu Harkinu naredili da krene u veliki preustroj kluba. Dovođenje Ivana Leke, trenera koji u Belgiji ima iznimno dobar status, zamišljen je kao prvi u nizu koraka s kojima bi se Standard trebao vratiti na stare grane.

Nije Leko bio jedini kandidat za nasljednika Carla Hoefkensa. Doduše, belgijski mediji da je Leko bio prioritet grupacije 777, ali dugo nije bio spreman krenuti u pregovore. Stoga su u izboru za trenera bili i Danci Niels Frederiksen (53), bivši trener Brondbyja, te Bo Henriksen (48), aktualni trener Züricha. Međutim, čim je Leko pristao sjesti za stol ostao je i jedina opcija.

Standardova svlačionica ukupno na Transfermarktu vrijedi oko 63 milijuna eura, što je svrstava tek na sedmo mjesto u Belgiji. S tim da Club Brugge, Antwerp i Genk vrijede preko 130 milijuna. Stoga pred Leku navodno nije postavljen nikakav veći rezultatski imperativ, nego mu je zadatak ostati u ligi i vidjeti tko je od aktualnih igrača u svlačionici "materijal" kojeg vrijedi ostaviti u klubu.

Amerikanci su Leki jasno rekli da prije svega na terenu žele vidjeti mladu momčad, prepunu energije, brzu i okomitu, nogometno modernu. Žele da Standard izgledao kao što su izgledali Club Brugge i Antwerp u vrijeme dok ih je leko vodio do trofeja.

Leko je s druge strane odmah nakon otkaza u Hajduku na stolu imao nekoliko ponuda, ali bez razmišljanja ih je odbijao. Najprije je tražio koji mjesec odmora, a i nikako nije želio prihvatiti projekt koji ga ne bi do kraja ispunio. Vlasnike Standarda u prvom je razgovoru ostavio "u čekaonici", jer je trebao vremena nakon iznimno burnog rada u Hajduku, a onda i rastanka koji mu je jako teško pao i nakon kojeg je dugo bio potpuno prazan.

Međutim, čim je napunio baterije, Standard je odmah postao prvi izbor. Leko obožava Belgiju u kojoj napokon godinama i živi. Obožava tamošnji način nogometa u kojem dominiraju trka, energija, okomitost i moćni igrači. Na Poljudu nije imao gotovo ništa od toga.

Standard u rosteru praktički nema igrača koji ima više od 30 godina, a postoji nekolicina jako mladih igrača s velikim potencijalom. Ne dvojimo da su baš njihova mladost i moća bili važni u Lekinom odabiru. Leko je trener koji voli osvajati trofeje i boriti se za vrh, zato mu sigurno neće u Standardu biti lako sljedećih nekoliko mjeseci u kojima će uspjeh biti ako dohvati i osmo mjesto, jer mu Cercle Brugge na sedmom bježi velikih osam bodova.

Zaro bi na ljeto trebao uslijediti veliki preokret. Amerikanci su spremni uložiti u momčad, dovesti dosta mladdih i potentnih, a Standardova veličina i fanatičnost njegovih navijača i dalje su mnogima vrlo privlačni. Sada će s Lekom klub iz Liegea imati i trenera koji je u Belgiji poznat kao sjajan trener i veliki emotivac, kojem bi sinergija Standardove veličine i strastvenih navijača, te mlade momčadi koju bi trebao voditi ispočetka trebala jako odgovarati...

Standard je Lekin sedmi klub

Sint-Truiden (1. srpnja 2016. - 30. lipnja 2017.)

44 utakmice, 17 pobjeda, 7 remija, 20 poraza

Club Brugge (1. srpnja 2017. - 30. lipnja 2019.)

99 utakmica, 53 pobjede, 24 remija, 22 poraza

Al-Ain (1. srpnja 2019. - 21. prosinca 2019.)

17 utakmica, 9 pobjeda, 5 remija, 3 poraza

Antwerp (20. svibnja 2020. - 29. prosinca 2020.)

26 utakmica, 14 pobjeda, 4 remija, 8 poraza

Shangai (1. siječnja 2021. - 1- prosinca 2022.)

58 utakmica, 33 pobjede, 12 remija, 13 poraza

Hajduk (31. prosinca 2022. - 23. listopada 2023.)

34 utakmice, 19 pobjeda, 4 remija, 11 poraza)

Linker
05. ožujak 2024 20:03